CRÒNICA

Resignació entre els viatgers de l'R15 a Reus en el primer dia de desconnexió ferroviària amb Barcelona

El segon trajecte de la jornada no ha tingut incidències destacables, encara que ha arribat amb 40 minuts de retard a Barcelona i la majoria dels passatgers han criticat el canvi en les freqüències

Tot i amb certa tensió en l'espera, el matí ha començat amb tranquil·litat
Tot i amb certa tensió en l'espera, el matí ha començat amb tranquil·litat | Sandra Pérez
01 d'octubre de 2024, 08:33
Actualitzat: 10:53h

Tranquil·litat a l'estació de Reus en el primer dia de desconnexió ferroviària amb Barcelona. En el segon trajecte de la jornada d'aquest dimarts 1 d'octubre, previst per a les 06.06 hores, no hi ha hagut gran afluència de passatgers, tot i que la majoria d'ells han expressat la seva resignació davant les afectacions per les obres del túnel de Roda de Berà i el pla alternatiu que ha desplegat Renfe. Les principals queixes, a primera hora del matí, han estat els canvis en les freqüències respecte dels horaris habituals de l'R15.

A les 5.50 hores, ha començat a arribar gent a l'estació, tot i que sense aglomeracions i de forma moderada. Malgrat certa desorientació pel canvi en les vies (normalment, Via 2; ara, Via 1) i la manca de personal informador -paper que han pres alguns viatgers i els vigilants de seguretat-, la gent s'ha dirigit a l'andana correcta i pocs minuts després, a les 6.05 hores, el tren feia la seva entrada a les vies. Com l'espera ha estat mínima, no s'ha arribat a generar tensió ni nervis a l'hora de pujar a uns vagons que han quedat relativament buits.

A les 6.26 hores, a través de megafonia, han informat que "el tren realitzaria una maniobra d'inversió sobre la marxa, durant la qual no estava permès pujar ni baixar del mateix) i ha romàs aturat aproximadament deu minuts a l'estació de La Plana-Picamoixons. Al llarg del trajecte, hi ha hagut diverses aturades momentànies i parada a l'estació de Sant Vicenç de Calders, a les 7.15 hores, on els passatgers que han pujat han acabat d'omplir el tren complet, sumant aquelles persones que han arribat puntualment a les set del matí en els diferents autobusos.

A les 7.36 hores, amb un lleuger retard, el tren ha arribat a l'estació de Vilanova i la Geltrú i l'arribada a Barcelona-Sants ha sigut a les 8.22 hores, pràcticament 45 minuts més tard del previst en horari, complint amb els enllaços designats i sense incidències en un trajecte en què no hi ha hagut informadors de Renfe i ha acabat força ple de gent.

Resignació a l'alternativa, malgrat els canvis d'horari

"Si he de confiar en un tren i en un bus de Renfe, ja és molt; hauré de fer aquest itinerari cada dia per anar a treballar", ha comentat un usuari abans d'agafar el tren a l'estació de Reus. La resignació era evident també en la Núria i l'Ignasi, dos altres usuaris que van sovint a Barcelona per qüestions mèdiques i han acceptat els canvis en les freqüències com a única via de transport.  "No teníem altra opció que això, tenim cita a Vall d'Hebron a les 9 hores i no sé quan arribarem; esperem que funcioni bé i sinó, en pròximes visites, ja valorarem altres alternatives", ha exposat a TarragonaDigital l'Ignasi.

En el seu cas, no s'han plantejat agafar l'AVE, perquè "queda molt lluny". "Havíem d'agafar aquest o el de les cinc i algo, que era l'anterior, o bé agafar el cotxe", ha afegit la Núria, apuntant el buit evident que hi ha en les freqüències d'aquesta franja de primera hora del matí, ja que el segon tren hauria d'arribar a les 7.39 hores i el tercer ja arribaria a la ciutat comtal a les 9.37 hores.

usuaris renfe r15 reus sandra perez nacio
L'accés al tren s'ha dut a terme amb tranquil·litat i sense cap mena d'incidència. Foto: S.P

Un altre viatger reusenc, en Jordi Iglesias, ha valorat positivament com s'ha informat sobre el desplegament alternatiu, però ha criticat els canvis en els horaris: "abans agafava el de les set i em podia aixecar a una hora decent; per sistema, els trens sempre van amb un marge de retard, però abans perdia mitja hora i ara, en canvi, amb les freqüències cada dues hores, he d'esperar-me hora i mitja per poder arribar a la feina amb temps". També, apunta que serà clau el nombre de vagons que habilitin -si els trens són llargs o curts-, és a dir, si són suficients per evitar la saturació amb l'arribada dels autobusos a Sant Vicenç. "Hi ha gent que busca altres alternatives, però no tothom s'ho pot permetre", ha evidenciat.

Al mateix temps, entre els usuaris que han pujat a Sant Vicenç s'ha observat certa desinformació sobre la situació ferroviària de les línies més al sud, amb comentaris com "l'R15 normalment d'on ve?" o "aquest tren no para habitualment, oi?", ja que s'han trobat amb un tren que no esperaven tan aviat (degut a l'increment en les freqüències fins a Barcelona).

Afectacions a l'R15 els pròxims cinc mesos

La previsió inicial és que el pla alternatiu de transport al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per arribar a Barcelona es mantindrà durant els pròxims cinc mesos; fins al 2 de març del 2025 no es recuperarà, en principi, la normalitat, un cop enllestides les obres del túnel de Roda de Berà. En aquest període, les afectacions a l'R15 seran menors que en altres línies i estacions. 

Des de Reus, no s'ha previst servei alternatiu per carretera, sinó que el principal canvi és que les línies R14 i R15 són desviades per la línia Sant Vicenç de Calders - Valls - La Plana-Picamoixons (R13), per evitar el doble transbord en gran part dels usuaris de les línies. El desplaçament addicional i la maniobra dels trens no hauria de suposar un increment en el recorregut de més de 10-15 minuts.

Així mateix, el servei regional entre Barcelona i Sant Vicenç de Caldersamplia l'oferta amb un tren cada 30 minuts a la línia R2 i, per millorar les freqüències a Valls, des d'aquest 1 d'octubre, s'han afegit dos nous trens per sentit de la línia R15, tant a primera hora en sentit nord com a última hora del dia en sentit sud.

planol alternatiu tall trens obres roda bera r15 sandra perez nacio
Plànol amb les opcions de transport alternatiu que Renfe ha proporcionat a les diferents estacions. Foto: S.P
Arxivat a