Reus adjudica el manteniment del clavegueram per 2,7 milions d'euros en quatre anys

El contracte s'ha adjudicat a Aqualia i fa incís en l'ús d'aparells tecnològics avançats

Publicat el 09 de febrer de 2022 a les 09:45

 

Aigües de Reus ha adjudicat el servei de manteniment, neteja i conservació de la xarxa de clavegueram de la ciutat. El contracte és per a quatre anys amb una possible pròrroga d'un altre. S'ha adjudicat a Aqualia per 387.296 euros l'any, tot i que el govern local calcula que pugui acabar suposant una partida de 2.718.044,80 euros al llarg de quatre anys IVA inclòs.

 

Segons explica la divisió municipal d'aigües, «el manteniment de la xarxa de sanejament de la ciutat requereix, avui dia, mitjans tecnològics avançats». És per això que s'opta per externalitzar el servei, en aquest cas a Aqualia, que ha guanyat el concurs públic entre les set empreses candidates. Segons els detalls fets públics, ha guanyat tant pel que fa als criteris tècnics com als econòmics, presentant una rebaixa mitjana dels preus de sortida del 25%.

 

Serà l'encarregada del manteniment dels 311,5 quilòmetres de canonades que gestiona Aigües de Reus a la ciutat. També queden sota la competència de l'empresa adjudicatària els 6.904 pous de registre i els 9.066 embornals inclosos a la xarxa de sanejament local. Les dades que la divisió municipal Aigües de Reus ha fet públiques indiquen que, cada any, es revisen i netegen més de 100.000 metres de clavegueram.

 

Pel que fa als embornals, des del consistori s'assegura que es revisen tres vegades l'any cadascun. El contracte fa incís en la necessitat d'utilitzar aparells i eines tecnològiques avançades per fer la feina. Actualment es planifica les necessitats d'actuació de manteniment de cada tram de la xarxa de sanejament reusenca.

 

Segons detallen des d'Aigües de Reus, les tecnologies de la informació i la comunicació permeten preveure quan caldrà una actuació de manteniment. Els sensors ubicats a diferents punts de la xarxa recullen dades de camp que permeten fer aquesta previsió. Els equips robotitzats amb circuit tancat de televisió també permeten fer inspeccions a tota la xarxa de sanejament.

 

D'aquesta manera, aclareixen des de la companyia reusenca, quan hi ha una incidència es pot actuar de manera àgil. A banda, quan s'actua es fan servir equips robotitzats per fer inspeccions i drons per als col·lectors més grans. Es tracta de dos sistemes que ja s'han fet servir, però que la previsió és que es vagin generalitzant cada vegada més.