La Fundació Villablanca de Reus ha coordinat durant els últims tres anys el projecte europeu "Autherapies" amb l'objectiu d'ajudar a escollir les millors intervencions terapèutiques fonamentades en evidència científica per a persones amb autisme. Els resultats del projecte, que finalitzarà el pròxim 1 de setembre, s'han presentat a l'Espai Boule, aquest dijous 17 de juliol, conjuntament amb una jornada-taller a què han assistit una trentena de persones vinculades al TEA: persones amb autisme, famílies i professionals dels àmbits sanitari, social i educatiu.
El psicòleg del grup Pere Mata, Rafael Martínez, i la investigadora d'OpenEurope, Marta Fernández, han donat a conèixer els principals resultats d'Autherapies, que ha comptat amb finançament del fons Erasmus+ de la Unió Europea. Quatre països europeus (Espanya, Bèlgica, Polònia i Itàlia) han participat en la iniciativa, de gran rellevància tenint en compte la creixent prevalença dels trastorns de l'espectre autista, que ja afecten un 1% de la població al nostre continent, i no obstant això, les limitacions dels serveis d'atenció que tenen a disposició.
Encara més, els responsables del projecte asseguren que "es calcula que un 70% de nens i nenes amb TEA reben tractaments basats en medicines alternatives sense evidència científica". És aquí on entra en joc Autherapies i els seus productes resultants.
Eines gratuïtes i d'accés obert
En primer lloc, han treballat una base de dades fruit de la revisió de més de 250 teràpies d'àmbit europeu que permetran contrastar, a qualsevol persona que estigui interessada, consultar i adquirir coneixements sobre la validesa d'aquestes. Martínez afirma que de totes elles, "una quarantena són útils i tenen evidència científica i la resta no estan demostrades, són fraudulentes o, fins i tot, poden ser aversives".

- La Fundació Villablanca i OpenEurope han explicat alguns detalls del projecte.
- S.P
Al web del projecte, han disposat un "termòmetre" que avalua si cada teràpia té evidència o no, així com si són recomanables d'acord amb la seva efectivitat i/o el grau de benefici que poden aportar. Per exemple, hi ha pràctiques que "obliguen" les famílies a pagar molts diners i accedeixen només per la seva "desesperació"; també es poden donar casos en què alguna teràpia pugui ser efectiva per disminuir alguns símptomes de l'autisme, però no per a tothom, com ara recomanar abraçades perllongades a una persona que rebutja el contacte físic.
Segon, com detalla Marta Fernández, s'han desenvolupat quatre cursos de formació gratuïts que consten de diferents mòduls: què és l'autisme, què és l'evidència científica, quines teràpies estan més avalades científicament; i els drets de les persones autistes i les seves famílies i com desenvolupar-se en entorns sanitaris.
Tots aquests continguts estan disponibles en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, italià i polonès) i, al mateix temps, qualsevol persona pot contactar amb les institucions participants per aportar noves informacions i coneixements sobre el tema per actualitzar la base de dades.
Menys desinformació i més legalització
En tercer lloc, amb el projecte "Autherapies", han elaborat un informe que recull les principals polítiques públiques europees en relació amb les teràpies sobre l'autisme i la protecció de les persones amb autisme. El psicòleg de la Fundació Villablanca ha especificat que cal revisar la llei perquè no es donin pràctiques fraudulentes i garantir que s'aprovin noves "legislacions que protegeixin les persones amb autisme i les seves famílies davant la publicitat i venda de teràpies sense evidència científica".
Sumat a la "desesperació" de les persones cuidadores, el fet que grans empreses es lucrin a partir de fomentar determinades teràpies contribueix a la desinformació i desprotecció del col·lectiu TEA. Per això, Rafael Martínez reclama una llei que vetlli per l'evidència científica en totes les teràpies que es publiciten. "Qualsevol pràctica que parli de 'curar', sigui molt ràpida o que vulgui 'solucionar' tots els problemes de l'autisme, ha de generar desconfiança", ha afegit.

- Membres de l'associació Supera't han assistit a la jornada.
- S.P
Fernández ha exemplificat, a més, que les xarxes socials poden resultar molt perilloses, ja que es "venen" com a "remeis miraculosos" des del Métode Tomatis, que és un dels més estesos i promou que es posin auriculars amb una música determinada durant hores a les persones amb autisme, però no té cap evidència científica que provi el seu funcionament; a dietes sense gluten o sense lactosa que suposadament haurien tingut èxit, massatges o altres fórmules com l'hipoclorit de sodi -clor diluït- que es venen per Internet sense cap mena de control ni advertència.
En aquesta línia, han refermat la importància de donar suport a les famílies i treballar per la salut mental els regidors de l'Ajuntament de Reus de Salut i Esports, Enrique Martín, i de Serveis a les persones i Drets Socials, Anabel Martínez, que han destacat el compromís municipal per lluitar contra la desinformació.