Una trentena de refugiats senegalesos continuen «desemparats» nou mesos després d'arribar a Reus

La majoria d'ells són sol·licitants d'asil i estan allotjats a l'Hotel Quality des de l'octubre, sense previsions d'empadronament o d'avançar en el programa d'acollida

L'entitat va convocar una roda de premsa aquest dimarts 28 de maig
L'entitat va convocar una roda de premsa aquest dimarts 28 de maig | Instagram / @reusrefugi
29 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:08h

A principis del passat mes d'octubre, la crisi migratòria que es viu arreu del món va activar els serveis de Creu Roja Tarragona, entre altres municipis de Catalunya, per rebre persones refugiades que arribaven a l'Estat i necessitaven ser reubicades, moltes d'elles com a sol·licitants d'asil. En el marc del Programa d'Acollida i Integració de Persones Sol·licitants de Protecció Internacional, una cinquantena de joves van ser allotjats a l'Hotel Quality de Reus.

Com a col·lectiu vulnerable, no es podien comunicar aquests allotjaments ni la seva identitat. Es trobaven, llavors en la fase 0 o transitòria que determinava que la seva estada seria temporal (màxim de tres mesos). Malgrat tot, nou mesos després, l'entitat Reus Refugi denuncia que "aquestes persones no gaudeixen plenament dels beneficis del programa que gestiona el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones" i que continuen en aquesta fase, que cobreix "manutenció i allotjament bàsic".

Els refugiats, tots homes majors d'edat i la majoria d'ells menors de 30 anys, van arribar per via marítima a través de les Illes Canàries i el grup s'ha anat reduint fins a una trentena de persones. Creu Roja, com responsable de l'acollida, tindria limitades les seves funcions en la fase 0 a "realitzar l'allotjament, si ho requereixen, inclosa la manutenció, fer ajuts de medicació si es necessita i quan disposin de donacions poder fer entregues de material d'higiene o roba".

Una situació que no avança

Reus Refugi explica que les fases 1 i 2 garantien la incorporació progressiva a la societat dels sol·licitants d'asil. Però, en la situació actual, no s'estaria promovent "ni tan sols l'empadronament, primera porta bàsica d'entrada" i denuncien les altres institucions -inclòs l'Ajuntament- per "emparar-se en aquesta situació de provisionalitat" que es prolonga.

persones refugiades hotel quality reus refugi nacio
La majoria dels refugiats treballaven com a pescadors i altres tenen formacions més tècniques. Foto: Instagram / @reusrefugi

Des de l'associació descriuen que s'han sumat a col·laborar en les tasques i han engegat accions formatives i d'orientació gràcies a nombrosos voluntaris. Els joves refugiats, amb formacions i experiències diverses, demanen que el programa avanci per poder treballar i guanyar-se la vida.

Acusen, alhora, que la justificació per col·lapse del sistema d'asil a Espanya resulta un "atemptat contra la dignitat de les persones". Apunten, també, que l'últim detonant ha sigut la notícia de dispersió del grup actual allotjat a Reus cap a altres destinacions pròximes, sense explicacions clares sobre el seu trasllat, que consideren "precipitat" i perjudicial per a les iniciatives engegades (aprenentatge de la llengua, cursos de formació, pràctiques a empreses, etc).

Arran de tot plegat, Reus Refugi ha denunciat a la Síndica de Greuges municipal, el Defensor del Pueblo i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i pretenen informar la ciutadania sobre aquesta situació "arbitrària i injusta que està causant un patiment a un considerable col·lectiu de persones".

Arxivat a