El pressupost de l'Ajuntament de Reus per al 2023 s'anirà fent públic amb comptagotes. El govern l'ha presentat aquesta setmana, però sense concretar-ne cap partida. També s'han fet anuncis, novament sense concreció ni pressupost, com el del pla d'inversions o el d'un nou pla d'impuls econòmic i social.
Aquest divendres ha arribat un nou anunci, el del possible soterrament de la línia elèctrica que travessa la urbanització El Pinar. Segons ha informat el govern de Reus, els comptes del 2023 inclouen una partida de 425.000 euros «per al cofinançament de les obres». Es tracta d'una primera part del projecte, que està previst que s'allargui més d'un any.
Això vol dir que, si s'engega aquest 2023, caldrà que segueixi figurant als pressupostos posteriors perquè culmini. Per al consistori reusenc, aquesta partida «mostra el compromís de l'Ajuntament de Reus amb la materialització del projecte». També s'assegura que s'han mantingut les converses necessàries tant amb Endesa com amb la Generalitat de Catalunya.
La pilota del soterrament torna a la Generalitat
No només a Reus, sinó que també al Parlament s'havien aprovat resolucions en aquest sentit. La del marc d'enguany instava el Govern a «iniciar les obres de forma urgent». En cas que no fos així, establia «l'objectiu de fixar abans d'acabar l'any un calendari d'execució».
Tot i això, encara s'ha de negociar amb la Generalitat la inclusió d'aquest soterrament al Pla de l'Energia per dotar-lo de pressupost autonòmic. Quan això sigui una realitat, els Ajuntaments de Reus i de Castellvell del Camp podran signar el conveni amb Endesa per soterrar la línia.
La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ha subratllat que, projectes com aquest, depenen de l'aprovació dels pressupostos del Govern. «Estem en converses amb la Generalitat per fer-ho possible i perquè ho incorpori al seu pressupost, que esperem que pugui aprovar aviat», ha apuntat. Llauradó es refereix a la necessitat que hi hagi els suports necessaris per aprovat els comptes autonòmics per al 2023.
Un suport al Parlament que no està tancat, després de la marxa de JxC del Govern. Precisament la regidora d'Economia i Coneixement i també d'Habitatge, Teresa Pallarès, s'ha pronunciat sobre el soterrament de la línia elèctrica. El considera «una prioritat», motiu pel qual s'han obert negociacions «a través de l'Institut Català de l'Energia, i amb Endesa, per agilitzar aquest projecte».
Més de deu anys de reivindicacions sense èxit
Aquest soterrament va tenir un primer conveni l'any 2006, i el 2011 encara no s'havia executat, però hi havia un projecte ferm per fer-ho. Just abans, però, Endesa va variar lleugerament el pressupost i, alhora, l'Ajuntament de Reus va al·legar que no podia fer-se càrrec de la seva part. Des d'aleshores els veïns han reclamat, repetidament, que es dugués a terme el que la Generalitat considerava una necessitat.
L'any 2011 va ser el primer de Carles Pellicer a l'alcaldia de Reus, i els veïns li han recriminat repetidament. En concret perquè s'hi havia compromès anteriorment. A l'Ajuntament, aquesta qüestió també ha portat polseguera, quan el PSC li va retreure el mateix.
En aquest cas, Pellicer va respondre que, entre el 2006 i el 2011, amb un govern tripartit encapçalat pels socialistes, tampoc s'havia executat. El conveni va arribar a caducar, i tot plegat no es va reprendre fins al 2020, després d'una nova onada reivindicativa per part dels veïns.
En aquest cas alertats per l'Ajuntament de Castellvell, que es va adonar que estava a punt de caducar el termini establert per l'Institut Català de l'Energia. Des d'aleshores, el govern de Reus ha mantingut que és un projecte que considera necessari, però que depèn en última instància de la Generalitat.