




La ciutat de Tarragona té una incidència cabdal en l’economia catalana. Així ho apunta l’Anuari 2013 de La Caixa, que, amb tot un seguit d’indicadors, arriba a la conclusió que la capital de la demarcació s’erigeix en el segon pol econòmic més important del país, per darrere Barcelona. Segons l’estudi de l’entitat financera (que recull dades oficials de 2012) Tarragona ciutat ocupa els primers llocs de gairebé tots els camps d’estudi. El dinamisme de la ciutat tarragonina supera fins i tot el de les grans ciutats secundàries de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (com ara Sabadell, Terrassa o l’Hospitalet de Llobregat), molt més poblades.
Barcelona, capital de Catalunya, és evidentment la que obté els resultats més alts en tots els indicadors que té en compte l’estudi de l’entitat financera. En un segon terme, però, destaca el paper preponderant de la ciutat de Tarragona com a segona classificada en gairebé tots els apartats.
Tarragona és la segona ciutat de Catalunya amb més activitat econòmica (índex 590), realitat que ve avalada pels bons resultats assolits en els àmbits de l’activitat industrial, la restauració i el comerç. En aquest darrer àmbit, però, la ciutat encara té un marge de millora per situar-se al nivell de ciutats com Terrassa, Lleida o Sabadell, on la incidència de l’activitat comercial és major. També hi ha molt camí a recórrer en l’àmbit turístic. Tot i que Tarragona és la segona capital provincial catalana amb el millor índex, poblacions de tradició turística com Salou o Lloret de Mar presenten un dinamisme molt superior al de la capital tarragonina pel que fa a l’impacte econòmic del turisme rebut.
Lideratge provincial
En l’àmbit provincial, Tarragona també presenta millors resultats que les circumscripcions de Lleida i de Girona en els índexs d’activitat econòmica, en activitat industrial, en comerç i en hostaleria i restauració. Girona, en canvi, presenta encara un major índex d’activitat turística que les nostres comarques. Les dades aportades per l’informe anual de La Caixa constaten el pes gegantí que té la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència en el dinamisme del país, però també reflecteixen el paper que desenvolupen les zones perifèriques. En aquest apartat, el territori més important per al conjunt de l’economia catalana són les nostres comarques amb la seva capital, Tarragona, al capdavant. En aquest punt, cal apuntar que la ciutat de Reus es consolida com el segon motor econòmic del territori, tot i que lluny encara del dinamisme generat a la capital tarragonina (vegeu grafismes pàgina 3). Altres municipis de casa nostra, com ara Salou o Cambrils, destaquen especialment pel seu alt índex d’activitat turística. De fet, la població salouenca és la segona de Catalunya amb l’índex turístic més alt, només superada per Barcelona.
El Port, els polígons químics, PortAventura, la indústria agroalimentària i vinícola, el clima, la ubicació geogràfica, els serveis d’oci i restauració, el sol, la platja, l’emprenedoria de la seva gent... La suma de tots aquests elements ha fet que, malgrat que no és un territori gaire beneficiat per la inversió pública en els darrers temps, les comarques de Tarragona s’hagin erigit en la segona àrea metropolitana de Catalunya.