L'Ajuntament de Tarragona llança una campanya de prevenció i suport davant de les agressions masclistes i lgtbifòbiques anomenada Xarxa NOA. Aquesta es basa en la creació d'espais segurs per a les persones que se sentin agredides, ja sigui per raons de sexe com d'orientació sexual. En aquest sentit, la Xarxa NOA es desenvoluparà a través de la identificació d'aquests llocs i la formació dels agents que donaran resposta a aquests casos. NOA és el terme clau que podran utilitzar les persones per a sol·licitar assistència en els espais adherits.
Segons s'ha explicat aquest dimarts 19 de novembre en roda de premsa, la Cooperativa Abacus, el Totem i la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona ja s'han incorporat a la xarxa. Així, s'han desenvolupat una guia formativa i un protocol d'actuació que tindran a la seva disposició cadascun d'aquests espais.
Per a desenvolupar la campanya s'han inspirat en el projecte anglès 'Ask for Angela', creat per a la prevenció d'aquest tipus d'agressions en l'àmbit de l'oci nocturn. A partir d'aquí es va adaptar la paraula clau a NOA, perquè es correspon a les primeres lletres del lema 'No a les agressions'.
Creació d'espais segurs
Els objectius de la Xarxa NOA són la creació d'espais segurs, la formació dels agents de prevenció, el foment de la corresponsabilitat i proporcionar eines preventives. "Al final l'objectiu és que tots siguem NOA, estem formant agents clau del territori, però l'objectiu és que tots acabem sent aquest espai segur", ha manifestat la responsable de comunicació de la Xarxa NOA, Núria Rios. Els espais que s'adhereixin al projecte estaran identificats amb cartells o adhesius informatius.
En cas de sentir-se insegures, les persones es podran adreçar a l'establiment i utilitzar la paraula clau NOA. A partir d'aquest moment s'iniciarà un protocol que consistirà a detectar, informar i atendre els interessats, així com derivar el cas als serveis corresponents en cas que sigui necessari, animar a l'agressor a reconsiderar les seves actituds, i finalment, realitzar un registre d'aquestes situacions.
Però el seu àmbit d'actuació és més ampli. També es poden adreçar als agents formats les persones que sentin curiositat per la campanya i vulguin informar-se al respecte. "Aquests també són espais per informar dels recursos socials dels quals disposa l'Ajuntament, ja que molts cops aquesta informació no arriba a la ciutadania", ha explicat la tècnica i cap de secció de la Conselleria d'Igualtat, Polítiques Feministes i LGTBI+, Montse García.
En un principi, aquesta acció ha estat proposada a totes les empreses que conformen la plataforma Nits Q. Per tant, ha estat presentada a aproximadament 30 treballadors i a entre deu i quinze establiments. Segons expliquen des del consistori tarragoní, s'està treballant per augmentar el nombre de col·laboradors de manera progressiva