Tarragona recordarà l'explosió d'Iqoxe en el cinquè aniversari dels fets: «No s'ha avançat»

Aquest dimarts 14 de gener, a les 18 hores, es farà una concentració a les portes de la planta d'Iqoxe a la Canonja

La concentració es farà el pròxim 14 de gener a les portes de la planta d'Iqoxe a la Canonja.
La concentració es farà el pròxim 14 de gener a les portes de la planta d'Iqoxe a la Canonja. | Arnau Martínez/ACN
09 de gener de 2025, 13:41
Actualitzat: 13:41h

Tarragona recordarà el pròxim dimarts 14 de gener les víctimes mortals i persones ferides de l'explosió química d'Iqoxe en el cinquè aniversari dels fets. La Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), la FAV Llevant, i els sindicats UGT i CCOO organitzen una concentració a les portes de la planta d'Iqoxe, en què també es demanarà més seguretat, més informació i formació i que el judici per l'accident se celebri al més aviat possible. La cita serà a les 18 hores i es farà un minut de silenci, amb la interpretació del 'Cant dels Ocells', a càrrec de Miguel i Rosa, del grup SAL 150. 

Acabat el minut de silenci es farà la lectura del manifest de les entitats convocants de l'acte, amb el lema 'No oblidem', en homenatge a les víctimes i en suport de les seves famílies, mentre que es posarà punt final a la concentració amb la interpretació de cançons a càrrec del duet de músics tarragonins. A més de la FAVT, la FAV Llevant, CCOO i la UGT, l'acte compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, l'Ajuntament de Constantí i de les entitats veïnals Voluntaris i Participació Terres de l'Ebre i la Federació d'Amposta d'Associacions de Veïns.

Cal recordar que l'accident químic va tenir lloc a les 18.37 hores del 14 de gener de 2020, després que es produís una explosió en un tanc d'òxid d'etilè de la planta d'Iqoxe al terme municipal de la Canonja. La deflagració va provocar tres persones mortes —dos treballadors de l'empresa i un veí de Torreforta—, set persones ferides i diverses damnificades. Així mateix, es van produir nombrosos danys materials.

"Encara hi ha molta feina a fer"

Els representants de la FAVT i dels sindicats CCOO i UGT han reconegut que en els cinc anys que han passat des de l'accident s'han fet algunes coses, però que encara hi ha molta feina a fer. En aquest sentit, el portaveu de la FAVT, José Martín Carrasco, ha afirmat que "necessitem un Pla de Seguretat seriós i actualitzat, que estigui a l'alçada del territori". Martín Carrasco creu que calen més simulacres i més informació a la ciutadania, perquè "la gent encara no sap què ha de fer davant d'un accident químic o en cas que sonin les sirenes".

El portaveu veïnal ha reconegut que "hi ha relaxació dels ciutadans en aquesta qüestió", però ha culpat d'això les administracions. Per tot això, José Martín Carrasco ha dit que "com a veïns estem molt preocupats, perque no s'ha avançat en la informació a la ciutadania i falta informació i coordinació". El representant de la FAVT ha afirmat que "volem indústria, sabem que és important a casa nostra, però volem que sigui segura".

Des de la FAVT es reclama un simulacre d'accident químic al Mercat de Bonavista, que cada diumenge reuneix milers de persones a pocs metres de diverses plantes del polígon sud. En aquest sentit, han recordat que encara no s'ha fet ni s'ha aplicat un Pla d'autoprotecció específic per al Mercat de Bonavista.

"Cal més informació i formació sobre seguretat tant pels veïns com pels treballadors"

El secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, ha recordat que "cal més informació i formació sobre seguretat tant pels veïns com pels treballadors". En aquest sentit, Llort considera que aquesta informació no ha de ser només a través d'una pàgina web, sinó que s'ha de fer arribar "de forma constant i a peu de carrer". Sobre aquesta qüestió, ha posat damunt la taula que hi ha moltes empreses subcontractades que ofereixen serveis externalitzats a la petroquímica que "no tenen aquesta formació actualitzada".

En l'àmbit laboral, el representant de la UGT ha afirmat que "les mútues d'accidents de treball tenen l'obligació de formar i d'informar als autònoms —comerciants, paradistes o petits transportistes— en matèria de seguretat", ja que és un servei pel qual cobren. Joan Llort també s'ha referit al paper dels ajuntaments, assegurant que "s'haurien d'involucrar molt més en la informació a la ciutadania", disposant dels seus plans d'emergència actualitzats, oferir bonificacions i ajudes als autònoms, formar i informar entitats i col·lectius sobre què fer en cas d'accident en actes multitudinaris (Carnaval, concerts o festes majors) i tenir espais municipals per al confinament".

Al seu torn, el secretari general de CCOO d'Indústria de Tarragona, Pedro Carmona, ha afirmat que "també falta molta conscienciació". En aquest sentit, Carmona considera que s'haurien de fer molts més simulacres per aconseguir una bona resposta entre la ciutadana i que "no passi el que va passar en l'últim simulacres que es va fer, en què no es va confinar ningú o que els avisos als mòbils no arribaven tots alhora". En aquest sentit, ha lamentat que cinc anys després s'hagi avançat molt poc en matèria de seguretat. "Sembla com si l'accident d'Iqoxe hagués passat va només sis mesos", ha dit.

Arxivat a