Tarragona rep 1,2 MEUR dels fons Next Generation per a la digitalització del comerç

Les accions s'emmarquen en tres eixos d'actuació i la previsió és que s'implementin al llarg de l'any 2023 i finalitzin abans del mes de juny de 2024

23 de gener del 2023

Tarragona ha rebut una nova subvenció dels fons europeus Next Generation. Concretament són 1,2 milions d'euros del Pla de Recuperació i Resiliència que es destinaran al projecte 'Tarragona, Centre Comercial Obert. Projecte de transformació i digitalització comercial en un nou espai urbà comercial ampliat de Tarragona'.

 

La quantitat rebuda, 1,2 MEUR, suposa el 80% de l'import global del projecte, impulsat per l'empresa pública Mercats de Tarragona i que està valorat en 1.498.948 euros. Es preveu que totes les accions plantejades en el projecte s’implementin durant aquest 2023 i finalitzin abans del mes de juny de 2024.

 

«Ens hem d’actualitzar en noves maneres de treballar»

L’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha destacat que «aquest projecte és important perquè significa posar en valor el comerç de proximitat de la ciutat. Tots sabem les dificultats que pateix, sobretot per la compra en línia, per tant, ens hem d’actualitzar en noves maneres de treballar». El batlle ha afegit que «això és el que pretén aquest Next Generation i ho fem des del Mercat Central, com el gran element de cohesió i dinamitzador d’aquesta zona».

 

Per la seva part, el president de Mercats de Tarragona, Dídac Nadal, ha destacat que amb aquest projecte, el Mercat Central aconseguirà ser un gran eix vertebrador i comercial de la ciutat. «Venim d’un context, el de la pandèmia, que va evidenciar la necessitat d’estar preparats per als reptes digitals. Aquest Next Generation ens portarà a l’objectiu tan anhelat de la transformació digital del nostre comerç».

 

24 accions de 3 eixos d’actuació

Les 24 accions que contempla el projecte es desglossen en tres grans eixos d’actuació. El primer és el de 'Millora tecnològica i transformació digital', el qual suma una inversió de 399.663,50 euros i engloba nou accions concretes destinades a la implementació de solucions digitals per una millora en les infraestructures tecnològiques als mercats municipals.

 

El segon eix és 'Acompanyament en la digitalització i modernització comercial', que presenta 10 actuacions amb l’objectiu de formar, assessorar i acompanyar paradistes, marxants i comerciants en el camí cap a la transformació digital. La inversió prevista d’aquest segon eix és de 484.605,50 euros.

 

Per últim, el tercer i darrer eix del projecte està focalitzat en la 'Sostenibilitat i eficiència energètica'. Amb un import de 457.380,50 euros, entre les quatre accions previstes destaca sobretot la millora de l’eficiència energètica del Mercat de Torreforta.

 

Aquest tercer eix també preveu programes de foment de l’economia circular i de productes de proximitat i la instal·lació de punts d’entrega refrigerats i intel·ligents al Mercat Central.

 

A banda de totes les actuacions emmarcades en aquests tres eixos, el projecte preveu una acció inicial prèvia i imprescindible de constitució d’una oficina tècnica d’implementació del procés global de digitalització, el qual suma un import de 157.300 euros.