Torna el cicle «Made in Reus» centrat en la trajectòria empresarial de Gabriel Ferraté i la seva petjada

La sessió tindrà lloc aquest dijous 30 de gener, al Centre d'Amics de Reus, i repassarà des de l'activitat de CYBER a la Sócrates Educa Foundation

  • Imatge d'arxiu de l'empresari reusenc, Fill Il·lustre de la ciutat -
Publicat el 28 de gener de 2025 a les 11:51

La regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, amb la col·laboració del Centre d’Amics de Reus, dedicarà la pròxima edició del cicle 'Made in Reus, les empreses que han fet ciutat' a la petjada de Gabriel Ferraté i Pascual a Reus, des de CYBER a la Sócrates Educa Foundation.

El cicle es programa de manera periòdica amb l’objectiu de recuperar i mantenir la memòria d’aquelles empreses, de passat i de present, que amb la seva activitat han referenciat el nom de Reus en l’àmbit de la innovació. L’acte s’ha inclòs en la programació del primer premi Gabriel Ferraté Pascual a la Innovació Empresarial que la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement lliurarà pròximament amb l’objectiu de reconèixer i donar visibilitat a empreses especialment significatives en l’àmbit de projectes d’innovació empresarial de Reus i el Baix Camp.

La sessió tindrà lloc aquest dijous, 30 de gener a les 19.30 hores, a la sala d’actes del Centre d’Amics de Reus i comptarà amb els testimonis de Lluís Coll, primer treballador de CYBER, i de Jaume Vilella, general manager de la Sócrates Educa Foundation i serà moderada pel periodista Jaume Garcia.

Gabriel Ferraté i Pascual

Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 3 de març de 1932 – Barcelona, 11 de febrer de 2024) va ser distingit amb el títol de Fill Il·lustre de Reus el 1999 en reconeixement per la seva influència i al seu prestigi acadèmic i professional. És recordat com al rector que va crear la UPC actual i que va situar la qualitat docent, de recerca i transferència tecnològica a nivell mundial. La seva activitat científica, docent i investigadora es va centrar en els camps de la automàtica, la cibernètica, l'electrònica, la informàtica, la robòtica i la intel·ligència artificial.

L’any 1958, amb 26 anys, va fundar a Reus l’empresa CYBER, dedicada al disseny i la fabricació d’equips d’electrònica industrial i de control intel·ligent de trànsit, ràpidament l’empresa CYBER es fusionaria a l’empresa EYSSA - Enclavaments i Senyals S.A., multinacional espanyola amb seu a Barcelona, fins a l’any 1978 dirigint el laboratori d’electrònica van desenvolupar sistemes informatitzats per regular de forma intel·ligent el trànsit, que es van implantar a diverses ciutats del món.

Simultàniament, el 1968, guanya la primera plaça espanyola de catedràtic de control automàtic, por l'Escola Tècnica Superior d’enginyers Industrials de Barcelona, i el 1969 n’és escollit director. Llarga i dilatada és la seva trajectòria directiva en la política, científica i d’universitats de Catalunya i d’Espanya, entre d’altres, president de l’Agrupació Espanyola de Bioenginyeria (1980-85), i impulsor i director de l'Institut de Cibernètica.