Els treballadors del servei de neteja i recollida de residus de Reus podrien anar a la vaga l'1 de juliol

El conveni laboral amb Reus Net s'acaba el pròxim 30 de juny i les últimes reunions no haurien garantit encara una renegociació favorable

El personal de Reus Net va interrompre el ple del passat 17 de maig per protestar contra la congelació salarial
El personal de Reus Net va interrompre el ple del passat 17 de maig per protestar contra la congelació salarial | TarragonaDigital
18 de juny de 2024, 16:45
Actualitzat: 16:45h

Els treballadors i treballadores del servei de neteja viària i recollida de residus de Reus fa temps que reclamen una millora de les seves condicions laborals i, especialment, protesten contra la congelació salarial que els voldria "imposar" l'empresa que gestiona el servei per als pròxims vuit anys. Precisament, van interrompre la sessió plenària de l'Ajuntament del passat 17 de maig com una de les mesures reivindicatives que han organitzat -també una marxa lenta i denúncies silencioses-, però les negociacions del conveni, amb data de finalització per al pròxim 30 de juny, no haurien avançat encara cap a un "escenari" favorable i suficient per al personal de Reus Net.

El comitè d'empresa exposava fa unes setmanes que caldria obrir dues línies de negociació, entre l'Ajuntament i l'empresa i entre l'empresa i els treballadors, motiu pel qual demanaven, també, el compromís del Govern local per instar, almenys, a una "solució pactada" abans de finals de mes que garanteixi una futura negociació en positiu.

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, més enllà de les reivindicacions salarials, la manca d'acord fins al moment pel que fa a altres punts amb l'empresa -recordem que la gestió del servei correspon a la UTE formada per Valoriza Servicios Ambientales i Romero Polo- podria portar el personal a iniciar una vaga a partir de l'1 de juliol, si no es renegocien les condicions laborals. El comitè d'empresa de Reus Net, però, no vol fer declaracions al respecte ni donar més detalls sobre les mobilitzacions que es plantejarien.

Més enllà de les reivindicacions econòmiques

Entre les peticions que tenen els treballadors i treballadores, es concreta un increment del 3% dels salaris, almenys durant el primer any, modificar els horaris per millorar el descans i la conciliació, així com permetre una jubilació parcial anticipada. Alhora, el personal reclama l'estabilitat que els proporcionaria un conveni més extens, per quatre anys. 

Segons l'acta de la darrera reunió, celebrada el passat divendres 14 de juny, a què ha tingut accés aquest mitjà, els representants sindicals (majoritàriament d'UGT i també de CCOO i USOC) no estarien "disposats a acceptar un acord que comporti la congelació salarial". La UTE Reus Net estaria passant per una "situació econòmica delicada", però hauria assegurat al personal que s'estan estudiant totes les alternatives possibles per donar una resposta a les seves demandes.

A banda dels aspectes econòmics, però, demanen una jornada setmanal de dilluns a divendres i, així, una reducció a 37,5 hores setmanals. En aquest sentit, l'empresa hauria desestimat aquestes peticions considerant que "malgrat ser mesures socials sense una implicació econòmica directa per als treballadors, són molt complicades a nivell organitzatiu per poder executar el servei ordinari actual", que és de dilluns a dissabte. La possibilitat d'una jubilació parcial també es desestimaria per motius econòmics.

 Alhora, ambdues parts estudiaran un acord perquè els treballadors del torn de nit dels serveis dels dies 24 i 31 de desembre passin a fer-se en torn de tarda. Finalment, el comitè d'empresa hauria instat la UTE a marcar un termini per continuar amb les negociacions econòmiques i socials i, en cas de no avançar, "es valorarà la conveniència de fer qualsevol classe de mobilització i/o aturada" un cop finalitzi el conveni. L'empresa hauria sol·licitat més temps per assolir un acord satisfactori.

L'ampliació del contracte, en el punt de mira

Part de les reivindicacions dels treballadors de Reus Net es van focalitzar en l'ampliació del contracte del servei de neteja viària i recollida dels residus, que va presentar l'Ajuntament el 14 de febrer amb una inversió de més de 500.000 euros. Consideraven que aquest increment se sumava a les necessitats o mancances que ja tenia el servei, augmentant la càrrega de feina al personal.

A més del seu rebuig a l'ampliació del contracte, aquest continua en el punt de mira tenint en compte que FCC -abans Fomento de Construcciones y Contratas, S.A.- ha impugnat, davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), la mateixa ampliació del servei, tal com publicava el Diari de Tarragona el passat 10 de juny.

El rotatiu informava, així mateix, que l'Ajuntament de Reus estaria analitzant el contingut de la notificació per respondre amb els informes corresponents, però la impugnació no paralitzaria l'ampliació del contracte amb Reus Net. De fet, FCC ja havia impugnat l'adjudicació inicial del contracte a la UTE el desembre del 2020 i el Tribunal va desestimar el recurs.

Arxivat a