Un grup de joves migrants extutelats està impulsant una cooperativa per engegar un negoci. La iniciativa neix de Grans Projectes Solidaris, una associació de Reus que treballa amb joves d'aquest perfil en diferents àmbits. Busquen com facilitar formació, cultura, habitatge i ocupació als anomenats MENA quan acaben el procés de tutela dins del sistema.
L'associació és la matriu d'iniciatives com dos pisos de lloguer per a joves d'aquest perfil, el Reus Circ Social o la nova moixiganga. Ara es vol fer un pas més sense deixar de buscar la manera de facilitar formació als nois. El que estan impulsant és engegar un negoci de food truck, un establiment de restauració de carrer.
Es tracta d'una furgoneta o petit camió que s'instal·la en una ubicació i ofereix menjar i beure. Ja fa anys que s'han popularitzat, i permeten des d'ofertes variades fins a especialitzacions culinàries. En el cas d'aquest grup de joves, havien detectat una mancança que es podria solucionar amb aquesta aposta.
Han engegat una campanya de mecenatge per aconseguir els 2.400 euros necessaris de capital inicial per comprar el vehicle. En paral·lel estan col·laborant amb diferents entitats i voluntaris per formar-se en cooperativisme, la fórmula que tenen al cap. Fer realitat aquest projecte podria permetre regularitzar la situació de tres joves, i crear una eina que el convertís en un circuit per als que els segueixin.
Els darrers canvis legislatius han permès impulsar el projecte
Els darrers canvis legislatius han deixat una part del col·lectiu encallada novament a la burocràcia. La targeta de residència que els nois podien tenir fins ara els impedia, específicament, poder treballar. Ara aquest impediment ha desaparegut, però els que encara tenen la targeta anterior amb vigència, han de fer un procediment administratiu per renovar-la.
Igual que els que la tenen caducada, en la majoria de casos, precisament per no poder treballar. La manera que tenien de renovar-la era demostrant uns ingressos mensuals fixos de 2.000 euros. Tal com denuncien des de l'associació, era impossible tenir ingressos fixos si no se'ls deixava treballar.
Un dels joves implicats en el projecte és Oussama, que exposa la situació que tenien fins ara. «Estem trobant moltes dificultats per renovar els papers i la residència, ens demanen contracte d'un any, i això és molt difícil de trobar», explica. Ara, però la legislació ha canviat.
«Amb la nova llei hem d'acreditar un contracte d'almenys un quart de jornada i uns ingressos de 400 euros al mes», aclareix. És arran d'aquest canvi que es plantegen deixar de dependre de contractes inestables i d'economia submergida. L'objectiu de constituir una cooperativa és que siguin els mateixos nois s'emancipin, que s'empoderin.
Una food truck com a eina emancipadora
Rafael Arencón, responsable de l'entitat, ho compara amb la feina que ja ha fet fins ara l'associació. Els pisos i els cursos de formació que Grans Projectes Solidaris els ha facilitat han permès que alguns d'aquests nois hagin regularitzat la seva situació. «Si es donen oportunitats, els nois poden espavilar-se sense paternalismes», sentencia.
La majoria dels joves ja han treballat, a àmbits com la restauració o la perruqueria. Són dos dels sectors en els quals han fet cursos de formació i on han acabat trobant feina. Ara, però, es vol crear una eina perquè siguin ells mateixos que es generin els llocs de feina.
Com va passar en el cas de l'habitatge, el plantejament és que acabi convertint-se en un mecanisme per empoderar els nois. No només els que ara l'engeguin, sinó els que podran venir darrere seu. Per trobar la manera de crear aquesta sortida laboral han comptat amb la col·laboració voluntària de Yakeline Tobón Ramírez, membre de la càtedra d'emprenedoria de la URV.
«El Rafa ens va explicar la situació dels nois migrats que arriben sols, i a partir d'aquí vam mirar alternatives a ser treballadors de perruqueria o cuina». Són dues de les sortides laborals més habituals en aquest col·lectiu. Des de Grans Projectes Solidaris, de fet, han ajudat bona part dels joves a poder fer els cursos necessaris per acabar-hi treballant.
Ara, però, el que es vol és que siguin els mateixos nois els qui s'apoderin per crear-se la seva pròpia sortida professional. Per fer-ho estan treballant per crear una cooperativa. D'aquesta manera el projecte pot créixer de manera controlada i pot anar incorporant més persones segons les necessitats.
Com a membre de la càtedra d'emprenedoria de la URV, Tobón Ramírez ha treballat amb els joves de quina manera es pot engegar un projecte amb el mínim cost possible. «Vam començar a mirar què podien fer bé i quina necessitat havien detectat al mercat per fer una proposta», explica.
L'experiència laboral els ha permès trobar la línia de treball
Alguns d'aquests joves han treballat en parades de mercats ambulants on han detectat una mancança. Hi ha casos, a la regió de Tarragona mateixa, on no hi ha establiments de restauració a la zona on s'instal·la el mercat. Així doncs, van optar per explorar aquesta línia de treball.
Després de les primeres trobades amb Tobón Ramírez van proposar-se la food truck. Aquests vehicles, que els darrers anys mantenen l'auge en diferents àmbits, són establiments mòbils de restauració. La seva idea és que els pugui servir per cobrir diferents sectors.
Per una banda, el dels mercats ambulants, instal·lant-se allà on no hi ha bars ni restaurants. Els permetria poder començar amb serveis assumibles pels que no tenen experiència al sector. Cafès, entrepans i refrescos cobririen la demanda que han detectat en aquests casos.
Amb el mateix vehicle, però, estudien poder-se implantar a altres àmbits, com festes majors, concerts o festivals. A la llarga, la proposta és oferir, per exemple, tacos francesos, que afirmen que estan de moda al sector de les food trucks.
Exploren la cooperativa com el model adequat
Una vegada van determinar la línia de treball a seguir, es van plantejar com impulsar-la. Econòmicament, la posada en marxa d'una empresa és costosa, i van explorar alternatives. Finalment van decidir-se per crear una cooperativa, un model que a més s'ajusta a la filosofia del projecte.
La idea inicial és constituir la cooperativa amb la furgoneta —food truck— com a capital inicial. És per això que tenen la campanya de mecenatge en marxa, perquè aconseguir el vehicle és el primer pas necessari. En paral·lel, però, estan fent formació per assegurar que quan neixi, tiri endavant.
En aquest àmbit reben la col·laboració de l'Ateneu Cooperatiu Coop Camp, i Gerard Nogués els ha fet algunes sessions sobre cooperativisme. Explica que «farem l'acompanyament per veure si és possible que el projecte pugui acabar fent-se a través d'una cooperativa». Admet, de fet, que «n'hem parlat en petit comitè i sembla que sí, que el projecte podria encaixar molt bé com a cooperativa».
Permetria anar incorporant joves al món laboral, una mesura que, alhora, facilitaria la regularització d'aquells que ho necessitessin. A la pràctica això podria afectar, també, Grans Projectes Solidaris com a organització. Si la cooperativa tira endavant, acabaria tenint dues potes, l'associativa i la cooperativa.
El que busca Coop Camp és «que els nois que hi participarien com a treballadors entenguin que no és entrar a treballar a un lloc i ja està». «Tu n'ets part, exerceixes un rol de propietari entre cometes», aclareix Nogués. En resum, «tens una responsabilitat molt major amb el projecte que només si anessis a treballar a algun lloc».
Això implica que, entre els impulsors, s'estableixin una sèrie de rols dins del grup. Un segon pas és vincular aquesta hipotètica cooperativa amb la resta d'activitat del tercer sector local. Nogués apunta que, si tira endavant, es constituiria com una cooperativa sense ànim de lucre, però també d'iniciativa social.