Un guàrdia civil acusat de tràfic de droga a Alcanar confessa

La fiscalia sol·licita per als acusats penes de més de 100 anys de presó i més de 300 MEUR de multa.

Publicat el 09 d’abril de 2014 a les 19:00
Imatge dels acusats a Tarragona Foto: NotíciesTarragona.cat

A l'Audiència de Tarragona continua el judici contra quatre guàrdies civils acusats de donar cobertura a un desembarcament de tres tones d'haixix l'octubre del 2007 a Alcanar. Aquest dimecres els agents Jesús del Barrio i José Antonio Aguilar s'han retractat de les declaracions que van fer en seu policial -en les quals admetien els fets- perquè consideren que estaven «sota pressió». Per la seva banda, el presumpte cap de la trama, l'agent Al-lal Mohand, ha negat haver planificat l'operatiu ni prometre diners a companys seus perquè fessin tasques de vigilància. Aquest dimarts el guàrdia civil Francisco Soldado va admetre els fets i es va escudar en el fet que tenia problemes econòmics.
 
Els tres agents que han declarat aquest dimecres a l'Audiència de Tarragona han respost només a les preguntes del seu advocat. Tot i això, han hagut d'escoltar la lectura de les declaracions que van efectuar en el seu dia davant la policia i algunes de les nombroses escoltes telefòniques que van protagonitzar. Durant la vista oral s'ha conegut que un dels guàrdies civils, Jesús del Barrio, va admetre els fets davant la policia i va assegurar que es va veure «molt influenciat» pel company Al-lal Mohand. L'home hauria accedit a col·laborar amb ell a canvi d'una recompensa perquè «el dia 20 de cada mes ja anava molt malament de diners». Aquest dimecres, en canvi, ha dit que no podia ratificar aquella declaració perquè es va fer «sota amenaces de detenir la meva dona, sota pressió i durant la nit». 
 
Del Barrio ha defensat que la nit del 6 al 7 d'octubre del 2007 estava en un sopar d'una «comparsa» a Vinaròs que, segons ell, es va allargar ben bé fins les cinc de la matinada. L'agent ha relatat la seva detenció i ha explicat que després del seu pas per la presó va tornar a demanar a plaça dins de l'institut armat i que ara treballa dins la unitat de seguretat ciutadana a Vinaròs.
 
Per la seva banda, José Antonio Aguilar va admetre davant la policia que Al-lal Mohand li havia garantit entre 6.000 i 8.000 euros per vigilar la zona de la urbanització Montsià Mar d'Alcanar mentre tenia lloc el desembarcament i es va mostrar penedit pels fets. Aquest dimecres, però, també s'ha retractat d'aquella declaració perquè, segons ell, es va fer «sota pressió». Aguilar ha narrat com el van detenir a ell i a la seva esposa el dia 7 d'octubre del 2007 pels volts de les 10 del matí al seu domicili de la Ràpita. Durant el judici, s'ha pogut sentir la conversa que l'agent va mantenir amb la seva dona després que la unitat d'Afers Interns de la Guàrdia Civil desmuntés l'operació de tràfic de drogues aquella mateixa nit. Amb la respiració entretallada i amb un fil de veu, l'acusat li va demanar a la seva dona que l'anés a buscar perquè el guàrdia civil -en referència a Al-lal Mohand- els «havia enganyat»
 
Al seu torn, el presumpte ideòleg de l'operació, Al-lal Mohand, ha mantingut el discurs que va oferir a la policia i ha negat els fets. «Mai no m'he lucrat amb el tràfic de drogues perquè no em fa falta», ha declarat aquest dimecres a preguntes del seu advocat. L'agent ha insistit que la nit que es va produir el desembarcament estava de servei i ha repetit una vegada i una altra que no va llogar cap casa vora la platja ni va oferir a tres agents del cos diners a canvi de vigilar la zona per garantir l'arribada d'haixix provinent del nord d'Àfrica.
 
Els quatre agents de la Guàrdia Civil estan acusats, juntament amb catorze persones més, de tràfic de drogues pel desembarcament de més de 3.000 quilos d'haixix a la costa d'Alcanar l'octubre del 2007. Segons la fiscalia, els guàrdies civils van donar cobertura a una organització formada per ciutadans marroquins i espanyols perquè pogués rebre una gran partida de droga a través d'una embarcació semirígida provinent del nord d'Àfrica. El fet que els policies ja tinguessin els telèfons punxats va permetre la detenció dels implicats i el comís de la droga en el marc de l'operació Aristocràcia. La fiscalia sol·licita per als acusats penes de més de 100 anys de presó i més de 300 MEUR de multa.