Una setantena de persones comencen a avaluar el futur nou tramvia del Camp de Tarragona

El PSC acusa de manca de lideratge a l'Ajuntament en aquest projecte

Publicat el 03 de març de 2021 a les 14:25
Una setantena de persones van participar ahir al vespre al primer taller participatiu amb entitats socials i empresarials per debatre l'estudi informatiu i d'impacte ambiental del nou Tren-Tramvia del Camp de Tarragona.   

La jornada d'ahir va servir, segons diu en un comunicat l'Ajuntament, per exposar els eixos claus de la proposta presentada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i que ha sotmès a informació pública per presentar possibles al·legacions. A la reunió van assistir entitats i professionals vinculats al sector de la mobilitat.      

"L'objectiu és obrir aquests espais de reflexió per informar tècnicament del model d'integració urbana i les conseqüències en el model de ciutat que es deriven de l'estudi informatiu", explica l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. "Volem recollir, formular i elaborar les al·legacions a l'estudi informatiu del nou Tren-Tramvia plantejat pel Departament de Territori de la Generalitat. Necessitem un transport públic eficient que pugui substituir el transport privat perquè cal buscar l'equilibri per aconseguir una reducció de la contaminació, alhora que disposar d'unes connexions viàries ràpides. En definitiva, volem una proposta final que es pugui executar econòmicament i en un període de temps raonable".  

Ajuntaments, entitats, associacions, empreses i ciutadania disposen de 30 dies per analitzar i formular al·legacions a l'Estudi Informatiu i l'Estudi d'Impacte ambiental del nou Tren-Tramvia del Camp de Tarragona. Per aquest motiu, el consistori ha convocat tallers participatius i trobades amb entitats socials i empresarials representatives per donar resposta i posicionament de ciutat al model de mobilitat que es deriva del nou model de Tren Tramvia que es planteja des de la Generalitat de Catalunya. La propera trobada se celebrarà dimarts vinent, 9 de març, a les 18.30h.

L'objectiu d'aquestes tres jornades de treball és generar un espai per a la participació i debat entorn  d'aquest nou projecte. Aquestes trobades es realitzen de forma telemàtica. La propera reunió servirà per debatre conjuntament la proposta de la Generalitat. La tercera i última de les trobades servirà per posar en comú i consensuar el contingut final de les al·legacions que es presentaran al projecte.

Manca de lideratge

El grup municipal socialista ha alertat en un altre comunicat de la manca de lideratge de l'Ajuntament de Tarragona en el govern de la Generalitat. Segons la consellera del PSC, Begoña Floria, aquesta falta de pes "ha estat evidenciada en la presentació de l'estudi informatiu del nou tren-tramvia del Camp de Tarragona, el qual està en procés d'informació pública per presentar al·legacions abans del 19 de març". "Aquest projecte s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat, sense que el consistori tarragoní hagi tingut informació prèvia, ni hagi estat consultat. En canvi, el govern català sí que ha realitzat consultes a l'Ajuntament de Cambrils", afirma Floria.

La consellera socialista declara en aquest sentit que "és evident la manca de lideratge de pes específic de la ciutat de Tarragona i denuncia que és una qüestió que s'agreuja cada dia més". Sobre el procés participatiu, que ha obert el govern municipal per treballar les al·legacions, Floria denuncia que "s'ha dut a terme amb poca transparència i sense capacitat perquè les persones de la ciutat que tinguin interès a aportar, s'hi puguin incorporar".

"Aquest procés s'hauria d'haver fet de forma participativa real i en canvi, el que s'ha obert és una consulta a través del consell de la mobilitat i d'un comitè d'experts que s'han triat de forma directa. Res a dir sobre totes les persones convidades, grans professionals, tot i això s'ha vetat que altres persones interessades també puguin participar-hi. Ha faltat transparència", conclouen.

Sobre la proposta de fer un tramvia, Floria recorda que "des del PSC sempre s'ha apostat per l'electrificació de la mobilitat". Tot i això, sobre l'estudi informatiu en concret, la consellera ha manifestat els seus dubtes: "Hem fet només una primera valoració, que caldrà aprofundir. És una proposta en la qual tots hem de treballar, però que en aquests moments, el traçat que ha presentat la Generalitat no resol les qüestions bàsiques d'intermodalitat i de connectivitat que necessita actualment la ciutat".

La consellera del PSC també ha recordat que l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros va liderar el pacte d'alcaldes de l'Àrea Metropolitana de Tarragona, l'abril del 2018, en favor del ferrocarril i d'una mobilitat interconnectada. "Caldria treballar sobre les bases d'aquell pacte i, en tot cas, Tarragona hauria de recuperar el pes específic per tenir una veu forta a Catalunya en general i al territori en particular", conclou Floria.