La Fundació Villablanca estrena eines terapèutiques per a infants de Reus amb discapacitat intel·lectual

El «puf que abraça» i un carro multisensorial milloraran l'atenció de persones amb conductes d'elevada complexitat

  • El puf propioceptiu fomenta l'estimulació multisensorial -
Publicat el 25 d’abril de 2025 a les 11:55

El “puf que abraça” i un carro multisensorial són les dues noves eines terapèutiques implementades per Villablanca a la residència Àtria de Reus (Grup Pere Mata), que atén infants amb discapacitat intel·lectual i/o d'altres trastorns del neurodesenvolupament, i que presenten una alta complexitat a nivell conductual.

Els dos elements es basen en els principis de l’estimulació multisensorial o Snoezelen, que és una forma d'intervenció que facilita a la persona la interacció amb l'entorn, per entendre’l, reinterpretar-lo i poder generar respostes adaptatives. Els menors atesos a la residència Àtria, d’entre 5 i 17 anys, tenen problemes en la majoria de les àrees del desenvolupament i en les respostes davant la informació que reben de l'entorn. 

Per això, sovint les respostes són conductes desadaptades i molt problemàtiques, que els impedeixen participar d'entorns inclusius. En aquest sentit, Àngels Ortega, directora assistencial de Villablanca, ha explicat que "aquests elements ens permetran treballar sobre allò dels infants que no veiem", que són els sentits, i ha recordat la llarga trajectòria de treball amb l'estimulació multisensorial de Villablanca.

Davant la intensitat i la gravetat de les conductes d’aquests nens i nenes es fa difícil instaurar mesures terapèutiques i és en aquest context que Villablanca ha apostat per aquestes eines d’intervenció multisensorial. L'objectiu és preventiu perquè el pacient pugui regular el seu nivell d'activació i, alhora, recuperar un estat de tranquil·litat i calma que també l’ajudi en l'aprenentatge i en l’autoregulació.

Les noves eines d'estimulació

Anomenat puf propioceptiu, el "puf que abraça" és un seient tou, sense potes ni respatller, per l’estimulació multisensorial. La part superior està plena de boles de plàstic que estimulen el sistema sensorial i "transmet sensació de seguretat, protecció i benestar, i està indicat en la prevenció i intervenció en alteracions conductuals", segons ha explicat, Guruzne Urquidi, fisioterapeuta d'Àtria.

  • Es basen en una forma d`intervenció que facilita a la persona la interacció amb l`entorn

D'altra banda, el carro multisensorial és un armari portàtil que va equipat amb elements que permeten treballar l’estimulació multisensorial de forma mòbil, facilitant el seu desplaçament per la residència. Es tracta d’una eina versàtil, que permet muntar un racó multisensorial en qualsevol espai i que facilita la intervenció terapèutica on sigui necessària amb els menors, tant en situacions de prevenció com quan s'ha produït l’alteració conductual.

El carro conté una columna d'aire que canvia de colors per fer estimulació visual, un projector amb diferents discos d'imatges per projectar-lo en la paret, un aparell de llum negra per poder fer estimulació visual amb objectes fluorescents, un aparell d'aromateràpia per estimulació olfactiva i un de música i material tipus boles de diferents textures per a l’estimulació del tacte.

La psicòloga d'Àtria, Paqui Ojados, ha recalcat que "permet oferir sessions d'estimulació multisensorial sense haver de desplaçar els infants". Aquest i altres projectes del centre “tenen per objectiu millorar l'atenció a les persones residents”, ha apuntat la gerent de Villablanca, Cori Rodríguez, qui ha agraït el suport econòmic de la Fundació "la Caixa".