Més de 500 persones amb discapacitat intel·lectual reben atenció sobre salut sexual a la Fundació Villablanca

Aquest servei pioner a la demarcació es va posar en marxa l'abril del 2023 i s'han fet atencions individualitzades també a familiars i professionals

  • Presentació de la prova pilot el mes de juny del 2023 -
Publicat el 16 de desembre de 2024 a les 10:17

La prova pilot de la Fundació Villablanca de Reus per posar en marxa el Servei d’Atenció a la Salut Sexual de les persones amb Discapacitat Intel·lectual (SASS-DI) ha superat totes les expectatives. Des que es va posar en marxa aquest servei pioner, el mes d’abril del 2023, més de 500 persones entre persones amb discapacitat, famílies i professionals han estat ateses i/o han rebut formació i informació sobre com afavorir la vida sexual i afectiva responsable i satisfactòria de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Concretament, durant aquests mesos, s’han fet 14 tallers sobre salut sexoafectiva en els que han participat 238 persones amb discapacitat intel·lectual. D'altra banda, s’ha fet atenció individualitzada a 22 persones d’aquest col·lectiu i a 7 famílies, amb un total de 124 sessions d’atenció.

Entre les actuacions del SASS-DI també s’inclouen les xerrades informatives, de les que en aquest temps se n’han fet 13 que han arribat a 60 famílies, 72 professionals i 46 estudiants de formació professional. En aquesta línia, encara s’han de sumar les 4 formacions organitzades des del Servei en les que han pres part 84 professionals de serveis de salut i socials. Per últim, el SASS-DI també ha assessorat 9 entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual per millorar l’atenció a la salut sexual i afectiva dels seus usuaris.

Garantir un dret i visibilitzar

Les demandes dels diferents serveis que ofereix el SASS-DI s’han anat multiplicant, de manera que el Servei té sol·licituds pendents i programades fins a l’abril de 2025. Aquestes dades fan que la directora assistencial de Villablanca, Àngels Ortega, n’hagi fet una valoració molt positiva, ja que “queda ben palesa que hi ha una necessitat i una inquietud per garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a una vida sexoafectiva satisfactòria i responsable”.

Per la seva banda, Andreu López, psicòleg i terapeuta sexual de Villablanca, ha explicat que “la lluita contra l’estigma i la visibilització de les persones amb discapacitat intel·lectual passa per donar-les una atenció integral, que tingui en compte tots els vessants de la persona, també el de la sexualitat”. En la valoració d’aquests mesos de funcionament del SASS-DI, la gerent de Villablanca, Cori Rodriguez, ha destacat l’expertesa de Villablanca en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual, que “es tradueix en aquest servei pioner que aspirem que formi part de la cartera de serveis socials del país”.

L’origen del SASS-DI és el Grup de Treball de Sexualitat i Afectivitat de Villablanca, que treballa sobre aquestes qüestions des de l'any 2016. Durant aquest temps l'experiència acumulada ha estat positiva i Villablanca ha incorporat canvis interns per millorar la intimitat i la privacitat de les persones residents. La creació del Servei ha estat possible també amb el suport del Departament de Drets Socials i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.