El Grup Griñó nega les acusacions de connivència amb l'Agència de Residus de Catalunya

La companyia diu que "no consta cap risc identificat" pel medi ambient ni la salut pública derivat de la seva activitat

  • La Guàrdia Civil va inspeccionar tres abocadors a Catalunya el passat mes de gener. -
Publicat el 14 de maig de 2025 a les 16:25

El Grup Griñó ha rebutjat les acusacions de connivència amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) que han fet aquest dimecres 14 de maig el GEPC i IPCENA. En un comunicat, la companyia ha negat "que s'hagin mantingut relacions econòmiques o contractuals" amb l'anterior director de l'ARC, Josep Maria Tost, durant el període d'incompatibilitat un cop va deixar el seu càrrec públic. Griñó ha valorat que "és una greu irresponsabilitat posar en dubte el rigor de les institucions públiques" i ha manifestat que "es reserva el dret d'emprendre les accions legals oportunes per protegir el seu honor i reputació".

Paral·lelament, la companyia ha assegurat que "no consta cap risc identificat" pel medi ambient ni la salut pública derivat de la seva activitat. En aquest sentit, Griñó ha afegit que "la companyia continuarà defensant amb transparència i fermesa la seva activitat, rigorosament ajustada a la legalitat, i rebutja les afirmacions falses, manipulades i alarmistes que busquen distorsionar la realitat i generar confusió".

"No s'ha presentat cap acusació formal contra cap empresa del Grup Griñó"

El jutjat número 4 de Tarragona ha admès que les entitats ecologistes GEPC i IPCENA es presentin com acusació popular en la causa penal contra Griñó per abocament irregular de residus. Es tracta d’una peça que es troba en fase d'instrucció, per investigar l'entrada de residus des d'Itàlia de manera presumptament il·legal als abocadors de Constantí, Riba Roja d'Ebre i Conca. L'empresa ha apuntat que "fins avui no s'ha presentat cap acusació formal contra cap empresa del Grup Griñó ni contra cap persona vinculada a l'organització".

En aquest sentit, han afegit que "cap organisme ambiental, judicial o policial ha limitat ni paralitzat cautelarment l'activitat de les plantes de tractament del grup, ja que cap d'aquestes autoritats ha considerat que existeixin fonaments en la investigació". Així mateix, han defensat que tenen "totes les autoritzacions i permisos necessaris" per dur a terme trasllats transfronterers de residus procedents d'altres països europeus.

En aquest àmbit han posat de manifestat que l'Agència de Residus de Catalunya "ha confirmat públicament que els trasllats de residus procedents d'Itàlia s'han fet dins el marc normatiu europeu i espanyol". "En les 55 inspeccions realitzades per l'ARC en els darrers quatre anys, no s'ha detectat cap irregularitat ni s'ha iniciat cap expedient sancionador relacionat amb aquesta activitat", han sostingut.

Planta de les Garrigues

Pel que fa al projecte que Griñó desenvolupa a Juneda (Les Garrigues), han manifestat que "no és cap incineradora", sinó "una planta de gasificació de combustibles sòlids recuperats", que comporta "un procés tecnològicament diferent que substitueix el gas natural per una alternativa energètica renovable". Sobre aquesta iniciativa han exposat que compten amb una autorització ambiental de la Generalitat que va ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

"En aquest sentit, la companyia continuarà defensant amb transparència i fermesa la seva activitat, rigorosament ajustada a la legalitat, i rebutja les afirmacions falses, manipulades i alarmistes que busquen distorsionar la realitat i generar confusió", ha finalitzat el comunicat. "Recentment, la Fiscalia també ha arxivat la denúncia presentada per diversos dels alcaldes contraris a la planta, avalant novament la seva legalitat", han afegit. A més, han recordat que el projecte va néixer el 2016 impulsat per "famílies ramaderes de GAP Cooperativa" i que ells s'hi van afegir el 2024.