Pla obert del fum provocat per l'incendi de la Conca de Barberà.

Els Bombers donen per controlat l'incendi de Senan, que afecta més de 40 hectàrees

27 dotacions terrestres i un helicòpter remullen la zona afectada

ACTUALITZACIÓ 22/03/2021 a les 18.00 hores

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Els Bombers  de la Generalitat han donat per controlat  aquest dilluns cap a les sis de la tarda l'incendi de Senan, que ha cremat unes 42 hectàrees, principalment de terreny forestal. 27 dotacions terrestres i 1 helicòpter es mantenen a la zona remullant-la. L'incendi es va declarar diumenge al migdia i es va desenvolupar cap a una zona d'accés difícil empès pel vent. La prioritat dels efectius  ha estat evitar que el flanc dret —on s'ha treballat amb línies d'aigua i el suport dels mitjans aeris— arribés fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l'incendi podia tenir més potencial.

ACTUALITZACIÓ 22/03/2021 a les 16.25 hores

Els Bombers de la Generalitat confien poder controlar aquest dilluns l'incendi de Senan, que ha cremat unes 42 hectàrees —principalment de terreny forestal. Una vintena de dotacions terrestres i tres mitjans aeris es mantenen a la zona per evitar que el vent que encara hi bufa revifi els punts calents. En aquest sentit, a les portes de la Setmana Santa el cos de Bombers demana a la ciutadania que extremi les precaucions  quan surti al medi natural. Encara que les temperatures no siguin gaire elevades, el vent sec i la presència de combustible al bosc poden fer que qualsevol ignició es converteixi en un incendi  de certa intensitat, segons ha subratllat el cap de l'operatiu de Bombers, el sotsinspector Toni Gómez.

L'incendi es va declarar diumenge al migdia i es va desenvolupar cap a una zona de difícil accés i molt condicionada pel vent. La prioritat dels efectius ha estat evitar que el flanc dret —on s'hi ha treballat amb línies d'aigua i el suport dels mitjans aeris— arribés fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l'incendi podia tenir més potencial.

Després d'haver pogut ancorar el foc i estabilitzar el perímetre  diumenge al vespre i durant la nit passada, en les darreres hores els Bombers s'han centrat en controlar els punts calents, en reduir la capacitat dels focus secundaris i en evitar revifalles. El vent de mestral encara ha estat bufant a la zona durant el matí de dilluns, però les previsions indiquen que amainarà a la tarda.

El comandament de l'incendi, el sotsinspector de Bombers Toni Gómez, ha explicat que han mantingut el gruix de mitjans desplegats a la zona per evitar que el vent compliqués algun punt calent. «La idea és donar-lo per controlat durant el dia d'avui», ha afirmat. Els esforços dels mitjans terrestres i aeris se centren a la carena de la serra de Senan.

El sotsinspector ha assenyalat que la complexitat del foc ha vingut donada per la confluència d'un vent sec i l'existència de molt combustible al bosc. «Aquest vent sec asseca el combustible fi i el prepara per generar un incendi que té una intensitat més semblant a la de l'inici de la campanya forestal que no pas de l'hivern. No només tenim incendis significatius per la calor de l'estiu», ha apuntat.

En la mateixa línia, el sotsinspector Asier Larrañaga, de la unitat tècnica del GRAF, ha explicat que el de Senan és «el típic incendi  de final d'hivern», un moment en què la vegetació acostuma a estar bastant seca. «No tenim comportament de gran incendi en aquesta zona, però hem d'estar alerta quan avanci una mica la campanya a totes les ignicions que es puguin donar, sobretot en situacions de vent més fort», ha detallat.

El sotsinspector Larrañaga ha recordat que, coincidint amb la Setmana Santa, el cos de Bombers sol desplegar una subcampanya d'incendis degut a l'increment de la mobilitat. Ignicions causades per accidents o possibles negligències poden ser un problema. Sobretot, ha incidit, si bufa vent, perquè «és un gran motor dels incendis en aquesta època de l'any».
 

ACTUALITZACIÓ 22/03/2021 a les 12.05 hores

Un total de 31 dotacions dels Bombers de la Generalitat continuen refredant l’incendi forestal a la serra de Senan, a la Conca de Barberà. Segons ha informat el cos d’emergències, hi ha 28 dotacions terrestres i tres d’aèries —dos avions de vigilància i atac i un helicòpter bombarder—.

El cos va rebre l’avís de les flames cap al migdia de dissabte i va donar l’incendi per estabilitzat abans de la mitjanit d’aquest diumenge. Durant tota la nit, diverses dotacions terrestres han estat refredant el perímetre, que és d’unes 30 hectàrees.

ACTUALITZACIÓ 22/03/2021 a les 7.56 hores

Els Bombers de la Generalitat van donar per estabilitzat l'incendi forestal a la serra de Senan, a la Conca de Barberà, el vespre d'aquest diumenge. Durant tota la nit  els efectius terrestres han continuat treballant a la zona per assegurar el perímetre i acabar d'apagar la superfície.

L'incendi es trobava en una zona de difícil accés i molt condicionada pel vent. La prioritat dels efectius ha estat evitar que el flanc dret —on s'hi ha treballat amb línies d'aigua i el suport dels mitjans aeris— arribes fins a la carretera de Senan, la  T-232, per on l'incendi podia tenir més potencial. El cap de del foc ha quedat aturat a dalt de la carena pel vent i s'hi ha treballat amb maniobres combinades amb aigua i eines manuals per definir el perímetre de forma estable. El flanc esquerre, amb menys potencial, s'ha pogut estabilitzar amb eines manuals i el suport de mitjans aeris i posterior línia d'aigua.

No hi ha nuclis habitats propers ni masies aïllades a la zona de l'incendi, per la qual cosa els cossos de seguretat no han fet cap desallotjament preventiu. Segons dades provisionals del cos d'Agents Rurals l'incendi hauria afectat unes 30 hectàrees, la majoria de zona forestal arbrada. L'incendi ha afectat terrenys dels termes municipals de Senan, Fulleda i de l'Espluga de Francolí. Paral·lelament, el cos mediambiental continua investigant les causes del foc, que apunten a una crema de restes vegetals escapada.

El matí d'aquest dilluns, el cos ha fet relleu de les dotacions terrestres que han estat treballant a l'incendi durant la nit. Els Bombers preveuen que la meteorologia jugui al seu favor durant la jornada, ja que el vent hauria d'amainar cap al migdia.

 

ACTUALITZACIÓ - 17.50 hores

Els Bombers segueixen treballant en el flanc dret de l'incendi forestal de Senan per evitar que el foc arribi a la carretera. Segons ha explicat el cos, el flanc es troba a contravent i un focus secundari l'ha obert per la part baixa, amb la qual cosa caldrà recol·locar els mitjans.

ACTUALITZACIÓ - 15.45 hores

Imatges aèries, captades a les 15.00 hores, de l'incendi forestal a la Serra de Senan. Els Bombers hi continuen treballant amb una trentena de dotacions. Les flames afecten ara mateix més de 20 hectàrees.

Imatge de l'incendi forestal de Senan
Imatge de l'incendi forestal de Senan, durant la tarda d'aquest diumenge | Twitter / @bomberscat

ACTUALITZACIÓ - 14.31 hores

Els Bombers treballen en el flanc dret de per evitar que el foc es propagui cap a la carretera. També ho fan al flanc esquerre, que té menys potencial, per evitar que s’obri. A la carena les flames s’aguanten pel vent i els focus secundaris es queden en zones de camps. Ara mateix, el dispositiu d’extinció a Senan està format per un total de 26 dotacions, amb unitats GRAF, Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF), i mitjans aeris. També hi són els Agents Rurals, amb dues patrulles, tres equips de les Agrupacions de Defensa Forestal i efectius dels Mossos d’Esquadra.

ACTUALITZACIÓ - 13.55 hores

Imatges aèries des de l'helicòpter bombarder dels Bombers. El cos treballa a la Serra de Senan amb 16 unitats terrestres i 3 dotacions aèries.

Incendi forestal a la Serra de Senan
Imatge aèria de l'incendi a la Serra de Senan | Twitter / @bomberscat

ACTUALITZACIÓ - 13.22 hores

L'incendi de Senan afecta una zona forestal situada entre el Cap de la Serra (702 m) i el Puig Coniller (611 m). Els Bombers hi treballen amb 14 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

NOTÍCIA - 12.55 hores

Els Bombers de la Generalitat treballen ara mateix en un incendi de vegetació forestal a la Serra de Senan, a la Conca de Barberà. Els serveis d’emergència han rebut l’avís a les 12.19 hores i s’han mobilitzat cinc dotacions terrestres dels Bombers. Posteriorment, s'han afegit a les tasques d'extinció unitats del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF), un helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac (AVA). El foc, que pujar per la carena, està situat en una zona al contravent de la Serra.