La Primavera Literària prepara més de 50 actes per posar en valor la producció poètica tarragonina

Les activitats començaran el pròxim dia 20 de març i s'allargaran fins a l'estiu
La presentació ha tingut lloc avui dia 11 de març | Cedida
 

La Primavera Literària de Tarragona arriba un any més amb més de 50 activitats que estaran coordinades per l'Ajuntament de Tarragona i que han estat organitzades per un total de 23 entitats, coincidint amb la celebració de diverses dates assenyalades com el Dia Mundial de la Poesia.

 

Amb motiu d'aquest dia, el Dia Mundial de la Poesia, la Biblioteca Pública acollirà, el pròxim divendres dia 20 de març, el Vermut poètic, que tindrà a la figura de Josep Carner com a protagonista, amb motiu del cinquantenari de seva la mort. Per rememorar la seva figura, es llegirà una sèrie de poemes relacionats amb el paisatge tarragoní.

 

El segon acte dins aquesta celebració tindrà lloc el dijous 26 de març amb la segona edició de la 'Marató de Poesia viva al Camp de Tarragona' que comptarà amb la presència de poetes del Camp de Tarragona de diferents generacions, que oferiran al públic un recital de les seves composicions.

 

Altres propostes específiques del Dia Mundial de la Poesia són el recital 'Els fruits saborosos', a càrrec d’alumnes del taller de poesia de l’Escola de Lletres, els espectacles 'Papallones' i 'No llencis les cartes d’amor', en el marc del festival Ja veus. I, també com a novetat, enguany, el mateix Dia Mundial de la Poesia, dissabte 21 de març, als teatres de la ciutat que aquell dia tenen funció, es repartirà poesia entre els espectadors.

 

La Primavera Literària també s'avança a la Diada de Sant Jordi i el pròxim dia 16 d'abril es dedicarà als protagonistes del món del llibre i la llengua, entre els quals hi ha la degana de la Institució de les Lletres Catalanes i escriptora, Margarida Aritzeta, que ha estat convidada per a l'ocasió.

 

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona posen de manifest la importància de la traducció

Un mes exacte del darrer acte, el dia 16 de maig, el Teatre Metropol acollirà el Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Com a peculiaritat, en l'edició d'enguany es retrà homenatge a un altre premi literari de la ciutat i que enguany celebra el seu vintè aniversari, el premi de traducció Vidal Alcover. L'acte serà dirigit per Marc Chornet, que farà una reflexió sobre la dificultat de la traducció, realçant el premi de traducció Vidal Alcover.

 

Dies abans, el 7 de maig, es farà la presentació del llibre resultant del Premi Vidal Alcover de 2016 'L’artista del tupè i altres relats' de Nikolai Leskov, traduït per Xènia Dyakonova.

 

La poesia es consolida a Tarragona

La producció literària i les activitats de divulgació que la ciutat de Tarragona ha promogut des de sempre, ha anat consolidant diverses cites rellevants, en forma de cicles estables o festivals. Entre elles destaca el cicle Veus de poeta, que va néixer l'any 2017 amb la intenció de donar veu a poetes consolidats del Camp de Tarragona i que enguany se celebrarà el dia 21 de maig amb la poesia d'Olga Xirinacs.

 

Per altra banda, el cicle Zona Drama recuperarà les obres 'Njudra', d’Albert Mestres i 'Ni morir us fa viure?' de Carles Marquès. Aquest cicle va néixer l'any 2014 amb la intenció de recitar les obres de dramaturgs que encara no han estat estrenades.

 

Tots dos cicles tindran lloc al Teatre Magatzem de Tarragona.

 

Un cicle ple d'homenatges

L'homenatge a Josep Carner continuarà el pròxim 11 de juny a dos quarts de vuit al Teatre Magatzem, on s'hi representarà l'espectacle Per una flor de romaní, l’amor doní. Aquest espectacle està fet a partir de les composicions d’autors com Francesc Pujol, Miquel Ortega, Robert Gerhard, Joaquim Serra i Eduard Toldrà, interpretades per la veu del tenor David Alegret, acompanyat al piano per Daniel Blanch. Per acabar-ho d'adobar, l'actiu tarragonina Mercè Rovira interpretarà diversos poemes de carner.

 

Un altre personatge a qui es retrà homenatge és l'escriptor Jordi Tiñena, a qui la Casa de les Lletres ha produït una exposició itinerant i que pròximament s’instal·larà a l’Institut Campclar, on Tiñena va exercir la major part de la seva activitat professional.

 

Per a més informació, així com consultar tota la programació d'activitats de la Primavera Literària, cal visitar la pàgina web de la Casa de les Lletres.