Reunió del consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona repeteix la majoria de la investidura per donar llum verda als pressupostos de 2021

Els comptes, de 163 MEUR, aposten per incrementar la inversió pública | Fortuny: «La inacció no és una opció per sortir de les crisis»

No per anunciada i coneguda és una notícia menor: Tarragona ja té pressupost  per afrontar l'any 2021. L'Ajuntament ha aprovat, en sessió plenària aquest dimarts al matí, els comptes municipals pel curs vinent amb els vots a favor dels grups de govern (ERC i En Comú Podem) i també de la CUP i Junts per Tarragona, qui s'han presentat com a «aliats dins de l'oposició» per fer possible l'aprovació dels pressupostos amb la mateixa majoria que en el seu dia va desbancar Ballesteros per donar l'alcaldia a Pau Ricomà. L'oposició frontal  del PSC, Ciutadans i el PP hi ha votat, com tampoc ha estat notícia, en contra.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El conseller d'Hisenda,  Jordi Fortuny, ha detallat la lletra petita d'uns pressupostos de poc més de 163 MEUR marcats per la inversió pública, que s'incrementa als 17 MEUR i creix un 35% en comparació amb l'any anterior. Fortuny ha defensat «uns pressupostos  segurs i sòlids per reactivar Tarragona i per pal·liar els efectes de la pandèmia» amb la bandera de la inversió pública. El conseller ha demanat aprendre dels errors del 2008 «perquè la inacció no és una opció per sortir de les crisis» econòmiques, el gran repte dels pròxims anys.

Fortuny ha volgut destacar, dels comptes, l'aposta transversal «pel patrimoni, per la cultura, per la seguretat, per l'urbanisme, per l'habitatge o pels esports» com a full de ruta central, i també ha insistit a subratllar els reptes «de combatre l'atur i la falta d'oportunitats» com a gran ambició a mitjà termini. Amb catorze vots a favor i tretze en contra, el plenari de Tarragona  ha dit sí als pressupostos amb què començarà a caminar per un 2021 marcat per les dificultats.

Els nous pressupostos de Tarragona preveuen destinar 17 MEUR a inversió pública

Els vots a favor de l'equip de govern haurien estat insuficients per validar els comptes sense el suport de la CUP i Junts per Tarragona, els mateixos que els van confiar l'alcaldia ara fa un any i mig. El portaveu de l'espai postconvergent, Dídac Nadal, ha justificat el vot a favor de la mà «del valor de les inversions, els primers passos per cohesionar la ciutat, la sensibilitat  cap al patrimoni i les ganes de fer-ho bé», alhora que no s'ha estalviat durs retrets contra la resta de l'oposició —potser amb més duresa que el mateix govern—, a qui li ha retret «fer política de baixa mirada» i de manera «no responsable».

Imatge de la façana de l'Ajuntament de Tarragona
L'Ajuntament de Tarragona, en una imatge d'arxiu | ACN

La portaveu de les anticapitalistes, Laia Estrada, ha instat a l'equip de govern a considerar la seva formació «com a aliades i no com una amenaça», i ha recuperat l'argumentari del  'sí crític'  per argumentar un vot favorable «a uns pressupostos que no són els nostres, però que mostren avenços» en alguns dels acords adoptats. Les conselleres de la CUP han advertit al govern «que està governant millor que els anteriors, però no d'una manera radicalment diferent» en referència a un canvi  «que no veiem», i no han amagat malestar per la voluntat de l'executiu de teixir «complicitats amb aquells de qui s'haurien de desmarcar». Amb tot, el vot definitiu ha estat favorable als comptes.

Entre el 'sí crític' i el 'no rotund': l'oposició torna a votar dividida

La portaveu del PSC de Tarragona, Sandra Ramos, ha exercit de veu cantant de l'oposició per girar l'esquena a «un mal pressupost que mai ha tingut una voluntat real de mà estesa», ha retret, «i que no estem segurs que el govern el sàpiga gestionar». En una línia semblant,  Rubén Viñuales (Cs) ha lamentat «l'oportunitat perduda i les paraules buides» del govern, i ha acusat obertament els grups municipals de la CUP i de Junts de «ser una oposició que s'està regalant  a l'equip de govern» amb els seus vots a favor.

El portaveu del PP, José Luis Martín, també ha estat dur contra «els pressupostos incoherents d'un govern dèbil» i ha acusat al govern de la plaça de la Font de «no tenir un projecte de ciutat clar». Poques sorpreses, doncs, en una votació i un argumentari on ningú s'ha mogut de les línies més previsibles  i on la notícia real ha arribat minuts després del final del ple: quan Rubén Viñuales ha anunciat per sorpresa la seva dimissió després de cinc anys al capdavant de Ciutadans Tarragona.

El govern de Ricomà, en minoria, torna a superar l'examen més important de l'any

Malgrat ser apartat del càrrec de portaveu del govern a finals d'octubre, una de les figures fortes que ha sortit en defensa dels pressupostos ha estat la de Xavi Puig, qui ha entrat al drap de gairebé totes les crítiques del trident del 'no'. «I tant que tenim un projecte  de ciutat clar: un centre de Tarragona fort, uns barris ben lligats i una anella verda magnífica, tot sota el rumb de la cultura», ha etzibat. Puig ha definit els comptes com «els pressupostos de la cohesió» i ha recollit el guant de Viñuales per respondre-li que «ni demanarem perdó ni demanarem permís per establir afinitats polítiques amb qui ens sembli oportú, com fa tothom».

L'altra peça activa del govern de Tarragona,  En Comú Podem, també s'ha felicitat per tirar endavant «uns pressupostos necessaris i imprescindibles» que, en paraules de la consellera Carla Aguilar-Cunill, «seran la millor resposta possible a la nova realitat  que ara ens toca afrontar». Un any certament difícil com el 2020 es tancarà a la ciutat, doncs, amb uns comptes fets a mida per afrontar les especificitats d'un 2021 incert. Altre cop catorze a tretze. I, per segon any consecutiu, el govern en minoria de Pau Ricomà se'n surt en l'examen més important del curs.