Pla general del Càmping Les Palmeres, afectat pels temporals

L'Ajuntament de Tarragona projecta un full de ruta per salvar la platja Llarga de les destrosses del temporals

Els experts aconsellen implantar un sistema de dunes | L'objectiu és recuperar la línia de costa dels anys '90

«Som conscients que no hi haurà futur sense sostenibilitat  i que calen accions de microcirurgia per recuperar els llocs més amenaçats pel canvi climàtic». Sota aquesta premissa s'ha presentat aquest dimecres el conseller de Medi Ambient i Territori a l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, acompanyat d'experts i a tocar de la platja Llarga  de Tarragona, un dels grans símbols de les destrosses  que els darrers temporals han causat a la ciutat.

L'Ajuntament ha fet públic per primera vegada l'estudi que ha encarregat per vertebrar la planificació i les accions per recuperar una malmesa platja Llarga. La proposta ha anat a càrrec del consultor ambiental Xisco Roig, i el conseller tarragoní s'ha compromès a assumir les directrius centrals com a «full de ruta» per actuar i per salvar una platja Llarga en contínua regressió. L'objectiu, ras i curt, és convertir la Llarga en una platja «el més resilient  i saludable possible» de cara a pròxims temporals que estan per venir.

El pla per conservar la platja Llarga de Tarargona aposta per un sistema de dunes naturals que respongui als temporals

«El gran problema de la platja Llarga, i també de la majoria de costes del Mediterrani, són un seguit de dècades de mala praxi que les han convertit en no resistents cada vegada que arriba un temporal  extraordinari», ha detectat Roig. Per a l'expert, la combinació «d'una planificació  escassa i una conservació poc adient» han subratllat la vulnerabilitat  dels espais naturals davant un context de  canvi climàtic en què s'esperen cada vegada més fenòmens extrems.

Xavi Puig, a la platja Llarga de Tarragona
L'Ajuntament ha presentat le projecte per salvar l'espai de la platja Llarga | Àngel Ullate

En aquest sentit, la gran aposta passa per renaturalitzar  la platja Llarga amb un sistema de dunes naturals que facilitaran no només la recuperació del terreny, sinó també la capacitat de resiliència  davant els temporals. «Aquestes dunes mostren una capacitat de resistència més elevada», ha subratllat, en comparació amb primeres línies articifials com la del Càmping Les Palmeres, l'espai clarament més malmès de tot el litoral de la ciutat.

Una platja de futur a partir de recuperar la línia de platja dels anys '90

El que proposa l'estudi  avalat per l'Ajuntament és fer una passa enrere per fer-ne dues endavant. L'expert troba oportú recuperar la  línia de costa original de la platja, la de la dècada dels anys noranta, per tal de salvar l'espai natural i garantir un futur per a una platja Llarga en perill. «Ja estem en converses amb el càmping», ha avançat Puig, conscient que «estem obligats  a trobar-nos» per tal d'arribar a bon port.

Pla obert de les dunes naturals de la platja Llarga de Tarragona
El sistema de dunes naturals és la gran carta per salvar la platja tarragonina | Àngel Ullate

L'actuació també afectaria l'altre càmping de la platja, el  Càmping Las Salinas, si bé en aquest cas la proposta passaria per perimetrar la zona dunar ja existent i seria menys invasiva. A criteri dels experts, repensar aquesta línia és fonamental per aturar la tendència regressiva de la platja Llarga i «adaptar millor l'espai a les necessitats dels nous temps».

Si bé l'Ajuntament encara no s'ha volgut precipitar a posar-hi terminis  ni a concretar el cost de l'operació per salvar la platja Llarga, s'espera que no es demori en excés i que suposi un abans i després per garantir el futur  «d'un dels espais naturals que més hem de posar en valor per gaudir, tal com hem vist des dels primers mesos de la pandèmia». L'Ajuntament de Tarragona no té una vareta màgica, però ja disposa d'un full de ruta a seguir per posar fre a una de les grans ferides obertes de la ciutat.