Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona

Últims dies per veure l'exposició oberta al públic 'Ànimes Palpables', d'Apel·les Fenosa al MAMT

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona acull l'exposició que mostra l'obra de l'escultor acompanyada de fotografies de Jean Marie del Moral, que capten el procés de creació de les escultures

Les creacions del famós artista i escultor català,  del segle XX, Apel·les Fenosa, es poden veure per últims dies a l'exposició'Ànimes Palpables' del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). En una fusió singular, ja que també s'hi podran veure fotografies de Jean Marie del Moral,  on copsa l'instant en què Fenosa executava aquestes obres als tallers de París i del Vendrell. Una mostra que capta l'instant  i ens permet reviure aquella època, a través d'aquestes ànimes palpables.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'exposició es va inaugurar el passat 14 de novembre i estarà oberta fins al 19 de gener de 2020.  Aquesta exposició, està realitzada amb el suport de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, municipi en què l'artista (Barcelona 1899 - París 1988) va estar molt vinculat. La mostra s'inclou en el conjunt d'actes commemoratius dedicats a l'escultor ebrenc Julio Antonio.

Exposició d'Apel·les Fenosa al MAMT
Imatge d'una fotografia de Jean Marie del Moral que es pot veure a l'exposició del MAMT | cedida

 

«L'obra de Fenosa és com una palpació de l'ànima»

Apel·les Fenosa va ser un escultor català del segle XX que va viure dues guerres i dos exilis però, malgrat això,  representa l'optimisme en la humanitat. L'escultor dona forma i sentit a l'argila a través de les seves mans, buscant  l'esperit essencial de la bellesa i l'harmonia  amb figures plenes de detalls i matisos.

Va exposar en diversos museus emblemàtics i va ser guardonat amb prestigioses distincions. Les seves creacions es troben en les col·leccions públiques i privades més conegudes i destacades. Trenta anys després de la seva mort, les seves obres encara mantenen l'essència del moment. A més, va mantenir un estret vincle entre altres artistes de la seva època com Pablo Picasso, Pablo Neruda, Pau Casals, Paul Éluard o Salvador Espriu. 

L'exposició està oberta al públic i romandrà oberta fins al 19 de gener de 2020 al MAMT
L'exposició està oberta al públic i romandrà oberta fins al 19 de gener de 2020 al MAMT | Diputació de Tarragona

El director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia, assenyala en el catàleg de la mostra que «les imatges malden per congelar l'escena en el precís moment on Fenosa trobava l'estat de gràcia, aquell on l'obra s'executava a través de les mans, sense deixar-se dur per un raonament predeterminat, o simplement per unes mans sàvies, que també pensaven». Pel que fa al títol d'aquesta mostra, Garcia fa referència a l'escriptor Michel Cournot, que va afirmar que  «l'obra de Fenosa és com una palpació de l'ànima»

Conèixer la intimitat de l'autor a través de les fotografies de Jean Marie del Moral

Destacar que Fenosa i el seu taller van ser retratats per fotògrafs rellevants com Brassaï, Man Ray, Hoyningen-Huene, Michel Sima, Savitry, Izis o Jack Nisberg, que també van arribar a ser grans amics seus. Tot i això, Jean Marie del Moral (Montoire, França, 1952) ha estat el fotògraf més proper a l'escultor  des que va visitar l'exposició antològica que el Museu Rodin va organitzar a París l'any 1980.

Exposició 'Ànimes palpables' MAMT
Imatge d'una de les obres de l'escultor Apel·les Fenosa acompanyat d'una fotografia de Jean Marie del Moral que es pot veure al MAMT | cedida

Des d'aquest moment, el fotògraf ha quedat lligat a la seva obra i l'arxiu fotogràfic de Jean Marie del Moral. La mostra ‘Ànimes Palpables’, és un document imprescindible per conèixer la intimitat de l'escultor, de com treballava i de la seva personalitat, ja que va copsar els instants d'execució, tant a París com al Vendrell.

També et pot interessar...