Uns 50 nínxols queden abandonats cada any al cementiri de Tarragona per impagaments

Aquesta setmana s'han emès uns 1.500 avisos per resoldre tràmits administratius amb motiu de Tots Sants
Imatge d'arxiu del Cementiri de Tarragona en una visita guiada recent | Àngel Ullate
 

Centenars de famílies de Tarragona han vist amb sorpresa com aquesta setmana han aparegut una sèrie d'etiquetes i avisos en fins a 1.500 nínxols del cementiri de la ciutat, a pocs dies de la celebració de Tots Sants. La responsable de gestionar l'espai, la Xarxa Santa Tecla, però, matisa que en cap cas s'està parlant de 1.500 avisos per impagament o de 1.500 amenaces d'abandonament d'aquests nínxols assenyalats. «No, no, en cap cas!», confirmen des de la Tecla.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

De fet, la xifra de nínxols que queden abandonats i alliberats cada any per no pagar la quota corresponent és notablement inferior: entre 40 i 50 sepultures cada any. El procés és més complex: quan es compleixen 10 anys des del darrer pagament, es publica un edicte públic on es consideren les sepultures impagades com a desateses. I un cop acabat aquest procés, en cas que segueixin sense actualitzar-se els pagaments, passaran a ser abandonades i la família perdrà els drets del nínxol, que quedarà alliberat novament al cementiri de Tarragona. Les restes dels difunts, en aquest cas, es traslladarien a l'ossera municipal.

El cementiri aprofita Tots Sants per avisar d'incidències arrossegades a les famílies dels difunts

Des de la Xarxa Santa Tecla matisen que els adhesius i els avisos no equivalen a aquesta situació límit ni de bon tros. «Són simplement avisos als titulars dels nínxols de què volem contactar amb ells per situacions ben diverses», expliquen. «Alguns dels casos sí que poden ser per impagaments», raonen. «O perquè se'ns retornen les cartes, hi ha hagut canvis d'adreça, de titulars...», continuen. Tràmits i notificacions, en definitiva.

«Ho hem fet per Tots Sants perquè aquesta és la setmana en què molta gent anirà al cementiri, ens molts casos l'únic cop a l'any que ho faran», confirmen. Els casos d'impagaments, expliquen, responen més a abandonament familiar que a un deute desorbitat: «estem parlant de 20 euros a l'any per nínxol, és a dir, 200 euros en una dècada».

Actualment, el cementiri de Tarragona compta amb unes 700 sepultures lliures o abandonades, de les gairebé 20.000 que componen el total de l'espai.

"🎵AGENDA: La BSO d'Star Wars i Mark Padmore aquesta temporada al Teatre de Tarragona!" "🚌Dispositiu de mobilitat especial per Tots Sants a Tarragona"