Engeguen un curs per introduir joves extutelats en el sector pesquer

La manca de relleu generacional està debilitant el sector pesquer a Tarragona i a la resta de Catalunya | El projecte suposa una finestra d'oportunitat laboral
La iniciativa vol ajudar a inserir els tretze joves al mercat laboral de la pesca | ACN

 

Dinamitzar el sector de la pesca a la costa catalana i inserir al mercat laboral a tretze joves extutelats per la Generalitat sense formació. Sota aquesta doble premissa ha nascut aquest dilluns, 4 de març, un nou projecte de formació que s'ha presentat a la Casa del Mar de Tarragona. El curs convertirà a aquests joves en pescadors. La iniciativa és una aposta conjunta de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La majoria d'aquests exjoves extutelats provenen del nord d'Àfrica, i estan familiaritzats amb el sector de la pesca. Van arribar a Catalunya quan eren menors d'edat, i la Generalitat els va acollir en centres de protecció. Ara ja són majors d'edat, i aquesta proposta de pla pilot pretén obrir-los una finestra laboral que fins ara, especialment per la llengua i per la manca de formació, els suposa una barrera.

El sector de la pesca, debilitat per la manca de relleu generacional, vol aixecar el cap a Tarragona

La proposta formativa comença a Tarragona, però té voluntat der fer-se extensiva a la resta de la geografia catalana. El sector de la pesca es troba amenaçat «per la manca de relleu generacional i de capital humà», ha alertat el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, després que moltes generacions de pescadors es vegin tallades per altres branques formatives i laborals entre els més joves. En el cas del Serrallo, les dades són alarmants: en els darrers anys, el nombre de barques amb permís de pesca s'ha reduït de quaranta a sis.

El sector pesquer és un dels que es troba en majors dificultats per trobar relleu | ACN

 

Un cop acabin el curs, els joves disposaran dels títols professionals de Mariner Pescador, d'auxiliar xarxaire, del carnet d'Higiene de la producció primària en pesca extractiva i el certificat de Formació Bàsica de Seguretat. Tot plegat els permetria exercir en aquest sector. «Són joves que volen incloure's de forma digna dins la societat, amb un treball», ha recordat la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes.

En una entrevista recent a TarragonaDigital.com, el cap del Gabinet d'Estudis de la CEPTA, Juan Gallardo, ja va alertar de la pèrdua de pistonada del sector primari a Tarragona, que ha quedat reduït a un percentatge testimonial de l'activitat laboral actual. Iniciatives com aquest curs volen ajudar a ressuscitar sectors en clara línia descendent com la pesca.

També et pot interessar

"CARTELL: Un guanyador dels Grammy entre els artistes que tocaran al Minipop a Tarragona" "La proposta de l'Ajuntament de Tarragona per reduir l'atur aquest 2019"