L'exposició '13 banderes fosques' reflexiona sobre la Guerra Civil a Tarragona

La mostra reprodueix una selecció de fotografies preses per l'aviació italiana que es podran veure fins a finals de març

L'exposició '13 banderes fosques' recull tretze fotografies fetes per l'aviació italiana en els bombardejos a Tarragona i, el seu entorn, durant la Guerra Civil Espanyola. La mostra, inaugurada aquest diumenge, reflexiona sobre l'ús de la violència per accedir al poder i l'horror patit durant el conflicte bèl·lic. El fotògraf Ricard Martínez, creador de l'exposició, ha reproduït una selecció de retrats dels fons del Centre d'Història Contemporània de Catalunya i les ha exposat en banderes.

Fotografies històriques en banderes

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Així, explica que «s'obliga» a l'observador a «agafar la mateixa actitud» dels tarragonins i «reproduir la jerarquia visual entre els qui van patir els atacs i els que els van realitzar».  L'exposició es podrà veure fins al 20 de març i s'emmarca en els actes organitzats pel port tarragoní per commemorar el 80è aniversari del final de l'efemèride. 

Fotografies fetes per l'aviació italiana

La majoria de fotografies es conserven a l'arxiu de l'aviació italiana però per fer aquesta exposició s'han escollit les imatges més «clares» i les que millor identificaven els bombardeigs, segons ha explicat Martínez. Es tracta d'un conjunt de retrats procedents de dues col·leccions dedicades als atacs al litoral català i espanyol del Centre d'Història Contemporània de Catalunya.

Banderes de l'exposició '13 banderes fosques'
Banderes de l'exposició '13 banderes fosques' per commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola. | ACN

 

Un punt de vista empàtic

«Documentaven exhaustivament les seves agressions per aprendre, s'estaven preparant per a la Segona Guerra Mundial», ha recordat el fotògraf. I és que la mostra empeny a l'espectador a mirar les fotografies des de baix cap dalt i a observar-les des del punt de vista dels aviadors italians. «Les hem reutilitzats posant-les amunt per adoptar l'actitud dels tarragonins mirant el cel amb molta por i per assenyalar els autors d'aquells atacs», ha subratllat Martínez. Uns atacs, que segons el fotògraf, són el record del final de l'efemèride i del començament d'una dictadura «ferotge».

fotògraf Ricard Martínez
El fotògraf Ricard Martínez observant l'exposició '13 banderes fosques' | ACN

 

Exposició al Serrallo

La inauguració de la mostra s'ha hagut de realitzar a l'interior del Museu del Port de Tarragona a causa del plugim, ja que les tretze banderes estan ubicades a l'exterior d'aquest equipament del barri del Serrallo. A banda de l'exposició, el port tarragoní també ha organitzat el taller de refotografia, 'Traces i estralls, un passeig per l'interior de les fotografies de la Guerra Civil al Port de Tarragona', el qual s'està duent a terme aquest cap de setmana i s'allargarà fins al 22 de gener. 

80 anys de la Guerra Civil Espanyola

A més, en el marc dels actes commemoratius dels 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola, també s'ha programat la presentació del llibre 'Les obres al Port de Tarragona durant la postguerra (1939-1952). Reconstrucció i eixamplament en temps difícil', el proper 29 de gener i, la projecció del documental 'El Periple. La vella llum d'Europa', de Mario Pons Muria, que tancarà les activitats programades el pròxim 19 de febrer.