El futur de l'Aparcament Mercat Central de Tarragona, en l'aire

Espimsa, que actualment té llogat el pàrquing i el gestiona, renuncia a exercir l'opció de compra que té sobre l'equipament i passa la pilota a l'Ajuntament de Tarragona
Actualment, Espimsa paga un lloguer per gestionar l'Aparcament Mercat Central. | Google Maps

El futur de l'Aparcament Mercat Central, ubicat al carrer Cristòfol Colom de Tarragona, està en l'aire, després que el consell d'administració de l'Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals SA (Espimsa), en la seva reunió del passat dilluns, desestimés la compra de l'equipament, xifrada en uns 4,8 milions d'euros. El pàrquing, de 326 places, només obre en horari comercial del Mercat Central, tancant a les nits, així com els diumenges i els dies festius.

Actualment, l'empresa municipal de mercats s'encarrega de la gestió de l'aparcament, abonant un lloguer a Corsan Corviam Construcción, constructora de la reforma del Mercat Central i propietària de l'equipament. El contracte, amb una durada de quatre anys, venç a finals de 2020 i suposa una despesa total de 752.000 euros., segons dades de l'auditoria de 2018. Abans de vèncer el contracte, hi ha una opció de revertir la propietat del pàrquing, abonant uns 4,8 milions d'euros.

Des d'Espimsa han explicat que «la idea de l'empresa sempre havia estat executar l'opció de compra, però el consell va decidir que en comptes de comprar-lo Espimsa, se'n faci càrrec l'Ajuntament». En aquest sentit, des de TarragonaDigital ens hem posat en contacte amb el consistori per saber quines són les seves intencions al respecte, tot i que no hem rebut resposta dels responsables municipals.

Imatge d'arxiu del Mercat Central de Tarragona. | TarragonaDigital

A banda d'una compra directa per part de l'Ajuntament de Tarragona, que després decidiria a quina empresa cediria la gestió, també hi hauria l'opció que Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) adquirís l'equipament. De moment, AMT no ha fet cap gestió al respecte, tot i que fonts consultades afirmen que «és un aparcament interessant per l'empresa».

Si l'Ajuntament de Tarragona o AMT no acaben adquirint el pàrquing, la gestió del mateix acabaria sent privada. Segons l'acord signat abans de finalitzar el contracte de lloguer no es reverteix la propietat, abonant 4,8 milions d'euros, aquest retornarà a Corsán Corviam.

Fonts coneixedores del sector, comenten que el negoci d'aparcaments d'Isolux Corsán, matriu de Corsán Corviam Construcción, ha anat a la baixa a conseqüència del concurs de creditors presentat per la companyia el 2017 i que l'opció principal és desprendre's de l'aparcament, pel qual algunes empreses ja s'haurien interessat.

Espimsa busca gerent

El consell d'administració d'Espimsa del passat 9 d'octubre va aprovar la destitució del gerent de l'empresa, Isidre Prunor, que cessarà del seu càrrec el pròxim 30 de novembre després de tres dàcades de servei. Ara, l'empresa que presideix Dídac Nadal busca nou gerent.

El passat 14 d'octubre, al web d'Espimsa, es van publicar les bases que regiran aquesta contractació. Entre els requisits bàsics, es busca una persona llicenciada o graduada en Gestió i Administració Pública, Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Enginyeria, Arquitectura tècnica o superior, Econòmiques, Ciències Empresarials o Dret.

El portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, és el president d'Espimsa. | Àngel Ullate

La voluntat d'Espimsa és que la persona escollida per ocupar el lloc de gerent, que tindrà una retribució de 68.000 euros anuals, s'incorpori abans que finalitzi aquest 2019.

"👉 Cada any queden abandonats uns 50 nínxols al cementiri de TGN per no pagar" "🎵AGENDA: La BSO d'Star Wars i Mark Padmore aquesta temporada al Teatre de Tarragona!"