Els terrenys on s'ubicarà el nou centre penitenciari obert, a Tarragona, al costat de les dependències de la Guàrdia Civil.

La Generalitat rebrà el projecte d'execució del Centre Penitenciari Obert de Tarragona al gener

Aquest equipament, que substituirà l'antiga presó de la ciutat, s'hauria d'inaugurar l'any vinent, però l'inici de les obres està supeditat a l'aprovació dels pressupostos

La Generalitat de Catalunya rebrà el projecte d'execució del nou Centre Penitenciari Obert (CPO) de Tarragona el mes de gener. Julià Arquitectes Associats S.L, encarregats de redactar-lo i de dirigir l'obra posterior, farà arribar la documentació a l'administració catalana. La construcció de l'edifici, que substituirà l'antiga presó de la ciutat i acollirà interns en règim de tercer grau, dependrà de l'aprovació dels pressupostos per part de la Generalitat. L'equipament s'havia d'inaugurar l'any vinent, però les obres no han començat i no començaran fins que no hi hagi una partida reservada

El juliol de 2016, la Generalitat de Catalunya va informar que el Departament de Justícia construiria un nou Centre Penitenciari Obert (CPO) a Tarragona. Aquest, havia de formar part del nou Fòrum de la Justícia, que havia d'aglutinar totes les dependències d'aquest departament, ara distribuïdes en diferents edificis de la ciutat. El Fòrum, però, encara no té data ni pressupost, perquè la Generalitat no compta amb fons per engegar-lo. El projecte del CPO, en canvi, es va adjudicar l'abril d'aquest any per un import de 646.561,08 euros. 

L'empresa adjudicatària està acabant de redactar el projecte d'execució

L'empresa adjudicatària, guanyadora del concurs públic que va engegar la Generalitat de Catalunya l'any 2017, és Julià Arquitectes Associats S.L. A hores d'ara, estan acabant de redactar el projecte d'execució. L'entregaran a l'administració catalana el mes de gener, «però no sabem si les obres començaran de manera immediata, perquè serà cosa de la Generalitat», informaven des de l'empresa d'arquitectes. 

Encara no ha transcendit cap detall del projecte, però el que està clar és que el Centre Penitenciari Obert es construirà sense la companyia del Fòrum de la Justícia. En un principi, ambdós projectes anaven de la mà, però per falta de pressupost, el Departament de Justícia l'ha amagat al calaix. Tot i això, encara es desconeix quan es faran les obres. «Dependrà de l'aprovació dels pressupostos», deien des de l'administració catalana. L'edifici s'hauria d'inaugurar l'any vinent. Segons el contracte, el termini d'execució de les obres és de sis mesos. 

Els veïns del Francolí, en contra del Centre Penitenciari Obert i desinformats sobre el projecte

Els veïns del Parc Francolí han deixat clar, des de l'anunci del Departament de Justícia, que estan «totalment en contra» de l'obertura d'un Centre Penitenciari Obert al barri. Van recollir signatures i van manifestar formalment a l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya que no el volien. «Creiem que aquest equipament no s'hauria d'ubicar al costat d'un parc, una escola i una llar d'infants», deia la portaveu de l'Associació de Veïns Parc Francolí, Roser Barrio. 

En conèixer les novetats sobre el projecte, Barrio va assegurar que «no teníem cap informació». Fa uns mesos, l'entitat veïnal va reclamar a la Generalitat ser part interessada del projecte per saber totes i cadascuna de les notícies relacionades amb el mateix. «Però ni tan sols ens han contestat», acabava dient Barrio. 


Comentaris