Contenidors Bonavista

El govern de Tarragona proposa sancionar FCC per portar residus no adequats a l'incineradora

Aquest ser脿 un dels punts de l'ordre del dia del ple municipal d'aquest divendres | Tamb茅 es votar脿 penalitzar EPID, concession脿ria d'un dels lots del contracte de jardineria

El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona portarà al plenari ordinari d'aquest mes de novembre, que se celebrarà aquest divendres, una proposta de sanció de 60.101,21 euros a Fomento de Construcciones y Contratas SA (FCC), empresa concessionària del contracte de recollida i transport de residus urbans. Segons els informes del departament de Neteja Pública, l'empresa hauria comés una infracció de caràcter molt greu, donats «els incompliments pel que fa a la valorització de residus duts a terme». És a dir, per portar residus no adequats a l'incineradora.

 

 

Aquesta sanció té el seu inici en una comunicació de SIRUSA al departament de Neteja Pública de l'Ajuntament de Tarragona el passat mes de febrer. Segons consta en l'expedient, l'ens va detectar distorsions en el funcionament de la planta incineradora i va decidir iniciar controls en alguns camions, comprovant, en data 15 de febrer, que un dels vehicles portava material que «no era l'adequat per a la valorització en les instal·lacions de SIRUSA». L'endemà, 16 de febrer, «el mateix vehicle abocava, al fossar de descàrrega de residus, materials no admesos ni pel nostre reglament d'explotació ni per la nostra autorització ambiental, com ara matalassos, pintures i fusta».

 

Instal路lacions de SIRUSA
Instal路lacions de l'incineradora de residus de SIRUSA. | Google Maps

 

Davant aquests fets, recollits en un informe del departament de Neteja P煤blic de data 5 de mar莽 de 2019, l'Ajuntament de Tarragona va decidir obrir expedient sancionador a l'empresa concession脿ria. En les seves al路legacions a aquesta infracci贸, l'empresa assegurava que 芦s贸n mescla de residus provinent de les deixalleries m貌bils禄 i que en cap cas 芦tenen l'obligaci贸 de separar manualment tots els residus barrejats que hi ha dins els contenidors de les deixalleries m貌bils禄.

 

En cas de vot afirmatiu del ple municipal a la proposta de sanci贸 de 60.101,21 euros, aquesta quantitat es deduir脿 del pagament que l'Ajuntament de Tarragona realitza a FCC per la concessi贸 administrativa.

Petita modificaci贸 del contracte

El consell plenari d'aquest divendres tamb茅 debatr脿 la modificaci贸 de la concessi贸 administrativa de l'empresa FCC, per la prestaci贸 dels serveis de recollida i transport de residus urbans, neteja vi脿ria i de platges i gesti贸 de la deixalleria i de la planta de vehicles fora d'煤s del municipi de Tarragona. Concretament, es proposa la reducci贸 del c脿non anual en 109.264,54 euros.

Cami贸 FCC Tarragona
Imatge d'un dels nous vehicles que FCC fa servir a la ciutat de Tarragona. | Mauri

Aquesta reducci贸 茅s conseq眉猫ncia de la renovaci贸 de la flota de vehicles, que el passat mes de gener va incorporar 18 noves unitats, i que va anar a c脿rrec de l'anterior govern municipal, format per PSC i PP.

Sanci贸 a l鈥檈mpresa de jardineria per incompliments del contracte

El govern municipal proposar脿 al consell plenari d鈥檃quest divendres una altra sanci贸. En aquest cas, anir脿 adre莽ada a l鈥檈mpresa EPID, encarregada del manteniment de la jardineria als barris de Bonavista, Les Gavarres, La Floresta, L鈥橝lbada, Parc Riuclar, Sant Salvador, Sant Ramon, Santa Isabel, aix铆 com al pol铆gon industrial Riuclar i al PP-9. L鈥檌mport de la penalitzaci贸 ser脿 de 13.752,10 euros a ra贸 de 1.375,21 euros mensuals a comptar des del mes de novembre.

 

La Floresta
La Floresta 茅s un dels barris en qu猫 EPID fa el manteniment de la jardineria. | Google Maps

 

El motiu s贸n els incompliments reiterats en la prestaci贸 del servei pel qual han estat contractats. La Brigada Municipal ha detallat en diversos informes l鈥檃ctivitat d鈥檃questa empresa i per aquest motiu l鈥檈quip de govern ha decidit presentar aquesta proposta davant dels grups municipals.

 

D鈥檃ltra banda, tamb茅 es planteja el retorn de les factures presentades per l鈥檈mpresa EPID dels mesos de juny, juliol i setembre de 2019. L鈥檕bjectiu 茅s que siguin esmenades perqu猫 s鈥檃deq眉in a les prestacions realment executades. Per 煤ltim, es reclamar脿 a l鈥檈mpresa un informe amb la relaci贸 dels incompliments i la seva valoraci贸 a preus de contracte.


Comentaris
Javi
A ver si en Reus hacen lo mismo, misma empresa y misma incineradora. Si no dicen nada hay que sospechar del consistorio.