Reforç de personal i manca de material a les guàrdies urbanes arran de les mobilitzacions

S'han allargat i reforçat torns per gestionar el trànsit | Han col·laborat puntualment en cordons policials | El cos tarragoní reclama material i formació antidisturbis després de moments de «por»
Els agents de la Guàrdia Urbana de Reus, principalment motoristes, han gestionat el trànsit durant les manifestacions | Jordi Olària Gras

Durant la setmana passada, arran de les mobilitzacions en contra de la sentència del Tribunal Suprem, l'atenció s'ha centrat, pel que fa als cossos policials, en els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. Principalment a Tarragona, el focus mediàtic l'han protagonitzat les seves actuacions policials, però des de l'òptica estrictament local i des de fora de la primera línia d'actuació, qui també ha hagut de reforçar la feina i participar en els operatius han estat les guàrdies urbanes de Tarragona i Reus, així com les policies locals d'aquells municipis que en tenen.

En la gran majoria de casos s'han ocupat de reordenar el trànsit en aquells carrers o zones per on passaven manifestacions o on hi havia aldarulls, una feina que, tant a la capital del Tarragonès com a la del Baix Camp, ha requerit allargar els torns laborals. Amb alguna excepció puntual, no s'han implicat en els dispositius antidisturbis o de cordó policial, unes tasques sobre les quals són els Mossos d'Esquadra qui tenen la competència, que és qui, aquests dies, ha demanat la col·laboració de la Policia Nacional.

El cas és, segons expliquen fonts de les guàrdies urbanes, que tampoc podrien haver-hi col·laborat encara que se'ls hagués sol·licitat, sigui per falta de formació o de material. Amb tot, apunten, aquesta setmana passada també han viscut algun moment de tensió, fins i tot, en el cas de Tarragona, «por».

La Guàrdia Urbana de Tarragona tallant la plaça Imperial Tàrraco durant una de les manifestacions | Carlos Doènech

La Guàrdia Urbana de Tarragona reclama material i formació antiavalots

Els agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona no compten amb material antiavalots. Així ho confirmen els dos sindicats del cos, ASEMIT i CSIF. Durant les mobilitzacions i aldarulls d’aquesta darrera setmana, l’ordre que va rebre la policia municipal va ser de realitzar «controls perimetrals» i «reordenar» el trànsit. Així doncs, durant les marxes improvisades que es van poder veure entre dilluns i divendres, la Guàrdia Urbana feia tasques dirigides a la «protecció de la ciutadania», en matèria de trànsit i prevenció.

Motocicletes i vehicles patrulla desviaven els conductors perquè no es trobessin amb les manifestacions i, d’aquesta manera, evitaven «posar en risc» als ciutadans, sobretot en els moments de més tensió. Tot i això, tant ASEMIT com CSIF denuncien que «fa molts anys que reclamem formació i material antiavalots». «Per protegir-nos, no per practicar-los», asseguren.

El material antiavalots que hi ha a la Guàrdia Urbana de Tarragona té més de deu anys d’antiguitat i està «caducat». De fet, ni tan sols està reconegut pels alts comandaments, motiu pel qual no s’utilitza.

Imatges d'un dels dispositius policials de la setmana passada | Àngel Ullate

Por durant les càrregues a Marquès de Montoliu

Encara que reordenar el trànsit sigui la tasca «principal» del cos municipal, des d’ASEMIT denuncien que els agents han passat «por». Especialment en el moment dels aldarulls. És el cas d’un agent que, durant les càrregues de dimecres a l’avinguda Marquès de Montoliu —on els Mossos van atropellar un jove de 17 anys—, va veure’s envoltat de centenars de manifestants i sense protecció.

«Tenim sort que nosaltres no hem estat en el seu punt de mira, però si hagués passat, l’agent hauria quedat completament desprotegit», denunciaven des del sindicat. És per aquest motiu que tant CSIF com ASEMIT reclama formació i material antiavalots. D’altra banda, CSIF segueix denunciant la manca de personal que pateix la Guàrdia Urbana de Tarragona. Asseguren que durant les mobilitzacions no hi ha hagut personal de reforç i que els torns «s’estan allargant molt», motiu pel qual els agents han de fer hores extra.

Dos agents de la Guàrdia Urbana reforcen el cordó policial | Jordi Olària Gras

La Guàrdia Urbana de Reus allarga els torns

Fonts de la Guàrdia Urbana de Reus afirmen que s'han allargat els torns de feina. «Hi ha hagut agents que han entrat a treballar una o dues hores abans del que els tocaria», expliquen. «Els furts, les violències o els dispositius de proximitat ciutadana no desapareixen, i s'hi sumen les manifestacions», afegeixen. Sindicats com CSIF ho reafirmen, i apunten que s'han reforçat algunes franges amb personal que estava en el seu torn de festa.

Com a cos policial, expliquen integrants del cos, se'ls pot sol·licitar la seva col·laboració en algun moment. En el cas de Reus, subratllen, «les mobilitzacions han estat molt majoritàriament pacífiques, amb l'excepció d'alguna nit amb aldarulls puntuals davant de la comissaria de la Policia Nacional». En aquest cas, de totes les manifestacions que, la setmana passada, van acabar davant de les dependències policials, n'hi va haver una en la qual es va registrar tensió, amb llançament d'objectes i l'ús puntual de les defenses per part dels agents. En aquest cas concret, agents motoristes de la Guàrdia Urbana van reforçar el cordó policial.

Pel que fa a les competències que els són pròpies, membres del cos expliquen que la diferència respecte a altres manifestacions ha estat l'antelació de la seva convocatòria. Generalment, amb mobilitzacions anunciades amb dies de marge, ja es coneix el recorregut que seguirà la marxa i es planifica el dispositiu de trànsit pertinent, una dinàmica que, sobretot a principis de la setmana passada, va ser impossible a causa de l'espontaneïtat d'aquestes manifestacions.

"El Govern critica la presència de policies a Santa Tecla per identificar ferits" "El PSC demana una Junta Local de Seguretat pels aldarulls de la passada setmana a TGN"