Imatge d'arxiu d'una nena escrivint

Els infants amb autisme de Tarragona, el Vendrell i Reus podran sortir al carrer durant l'estat l'alarma

Els ajuntaments acceptat les demandes que havien traslladat les associacions de familiars d'infants amb TEA

L'Ajuntament de Tarragona, l'Ajuntament del Vendrell i l'Ajuntament de Reus han donat indicacions a la Guàrdia Urbana, la policia local i els Mossos d'Esquadra perquè permetin que els infants amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) puguin sortir al carrer durant aquests dies d'estat d'alarma per l'expansió del coronavirus, «a causa de la singularitat del seu trastorn», han explicat des del consistori tarragoní en un comunicat.

L'associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona, Aspercamp, ha fet aquesta petició a diversos consistoris de la demarcació. «Els seus nivells d'ansietat, que ja són bastant alts de forma quotidiana, es poden agreujar atès l'estat actual d'excepcionalitat», ha explicat la directora de l'associació, Laura Recha. Tarragona i el Vendrell son dos dels ajuntaments que ja ho han autoritzat, amb condicions especials que cal seguir.

 

Un màxim de 150 metres al Vendrell

Segons Recha, des de l'Ajuntament del Vendrell s'ha autoritxat un màxim de dues sortides diàries, sempre que sigui amb situacions justificades. A la capital del Baix Penedès, els infants amb TEA poden allunyar-se de casa uns 150 metres, com a molt, i sempre seguint les pautes de les autoritats, segons la directora d'Aspercamp. L'entitat té des de fa un any una delegació al Vendrell.

Sortides en casos d'extrema necessitat a Tarragona 

L'Ajuntament de Tarragona també ha decidit acceptar la demanda, per tal que puguin sortir al carrer, en cas que ho necessitin, aquests dies de confinament. Aquestes sortides, segons ha assenyalat el consistori tarragoní, s'hauran de produir només en casos d'extrema necessitat. L'infant haurà d'anar acompanyat d'una sola persona, s'hauran de respectar les mesures de distanciament social, i hauran de dur un document acreditatiu sobre el trastorn.

Un sol familiar i amb acreditació a Reus

En el cas de Reus, i segons explica el regidor de Salut, Òscar Subirats, «s'ha acordat en comitè d'emergències permetre que, enmig d'aquesta crisi, els afectats per TEA puguin sortir de casa, sempre acompanyats d'un sol familiar i degudament acreditats per evitar sancions». Unes mesures que, de fet, s'afegeixen a les emeses per a la població general, com la de garantir les distàncies de seguretat en la mesura que sigui possible.