Un autocar entra a la plaça Imperial Tarraco per exigir millors condicions laborals

El sector del bus turístic col·lapsa Tarragona per reclamar «ajuts urgents» i sobreviure a un 2020 caòtic

Marxa lenta de 20 vehicles per les artèries de la ciutat | Consideren que el seu futur immediat perilla

Una trentena d'autocars han participat aquest dimecres en una marxa lenta a Tarragona, organitzada per la patronal Direbús, per reclamar al govern espanyol ajuts urgents per fer front a l'impacte de la pandèmia en el sector. La protesta ha sortit del polígon Riu Clar i s'ha dirigit cap al centre de la ciutat. Sota el lema 'Salvem l'Autocar', han fet una aturada a la plaça Imperial Tàrraco per lliurar un manifest a la subdelegació del govern espanyol, i han fet sonar les botzines per la Rambla Nova i la Rambla Vella.

Els treballadors han exigit seure a la Taula de Turisme i han recordat que el 80% de la facturació del transport discrecional depèn d'aquesta activitat, ara perduda per força major. A més, han reclamat una tributació de l'IVA al 4% i ERTO flexibles i amb «tantes pròrrogues com siguin precises». La vicepresidenta de Direbús, Carolina Sánchez, ha assegurat que el sector ha estat «tradicionalment oblidat» per les administracions i ha advertit del risc de tancament d'empreses en cas de no rebre ajuts per fer front a la crisi del coronavirus.

Els conductors d'autocars turístics reclamen ajuts per refer-se a la desfeta econòmica del darrer trimestre

Josep Saladié, de l'empresa Autocars Llosa, ha explicat que han participat de la protesta una vintena de les 30 empreses d'autocars de la demarcació, un sector que dona feina directa a unes 2.000 persones. La situació, ha explicat, és especialment greu en el cas de les petites empreses, amb un perfil familiar. Temen que al cap de l'any només hauran pogut facturar al voltant del 20% del previst.

«Les companyies que fan línies regulars segueixen funcionant, però els que ens dediquem al servei discrecional i turístic tenim zero ingressos des de fa molts mesos», ha advertit. Per això, ha insistit, demanen avantatges fiscals, una flexibilització dels ERTO i poder negociar amb els bancs carències en els contractes de lísing. «Cada vehicle que tenim en lísing suposa uns 4.000 o 5.000 euros al mes i, quan portes tres mesos sense ingressos, això costa d'aguantar», ha exposat.

A les comarques de Tarragona i l'Ebre, aquest tipus d'empreses acostumen a fer més de la meitat del negoci entre els mesos de març i juny o juliol. Es tracta, principalment, de rutes i excursions escolars o de gent gran; activitats esportives, o circuits turístics. «Enguany aquest 60% de la facturació ja l'hem perdut, i ara preveiem que la resta de l'any també anirà malament», ha tancat, preocupat.


Comentaris