Pedro Sánchez situa el PSOE com a oferta electoral «entre els independentistes i la dreta»

Els socialistes reuneixen a prop de mig miler de persones en un míting a Tarragona amb les seves primeres espases

 

 

El Partit Socialista ha dut a terme, aquest diumenge 31 de març, un dels principals actes de campanya electoral que es viuran a la ciutat de Tarragona d’aquí al 26 de maig: míting davant de prop de mig miler de persones i amb la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

L’acte, a l’Espai Firal, a tocar de l’estació de trens, havia de començar a les 12 del migdia però va arrancar amb mitja hora de retard, una notícia gens mal rebuda pels simpatitzants que, des de les 11 del matí, esperaven per entrar al recinte. El PSC ha celebrat una convenció municipal, amb polítics socialistes d’arreu de Catalunya, on ha aprovat un manifest titulat «el futur dels teus ajuntaments les teves mans».

 

Aquesta trobada s’ha tancat a dos quarts de dotze i l’hora que quedava fins a l’inici del míting, a l’arribada de les principals estrelles convidades, ha estat amenitzada per un fil musical amb clàssics com Julio Iglesias i el seu «soy un truhán y un señor» que acompanyaven vídeos sobre «l’Espanya feminista que vol el PSOE».

 

També hi havia, entre el públic assistent, simpatitzants sense càrrec i sense aspiració, la majoria, convenciment en la victòria dels socialistes però preocupació sobre si l’aritmètica parlamentària somriurà al PSOE i permetrà a «Pedro», així li diuen al president els seus, continuar, o no, a la Moncloa.

 

Ballesteros reivindica «l'èxit dels Jocs Mediterranis»

Com amfitrió, li ha tocat obrir el torn d’intervencions al batlle de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Ballesteros ha sigut breu, tenia quatre ponents per darrere, però, tot i desaparèixer momentàniament rere un núvol de fotògrafs que cercaven la millor imatge del president, però ha deixat més d’un titular.

 

El primer, la insistència a reivindicar els Jocs Mediterranis, aprofitant que va ser la darrera visita de Sánchez a Tarragona, «com un èxit». El segon, assegurar que «en deu mesos heu fet més que altres en anys i parlo, per exemple, del túnel del Coll de Lilla o les xarxes tancades».

 

Josep Fèlix Ballesteros i Pedro Sánchez, durant el míting d'aquest diumenge, 31 de març, a Tarragona | Àngel Ullate

 

Les obres del túnel de Coll de Lilla, que van amb retard considerable, han començat ara després de l’aprovació del projecte modificat per part del Consell d’Estat, on el PSOE no té gran cosa a veure però bé, els mítings són això, moments per escalfar als propis, donar-se banys d’autoestima i encarar dues campanyes electorals que es preveuen difícils i imprevisibles, perquè les enquestes marquen un percentatge d’indecisos al voltant del 30%.

 

Ah, Josep Fèlix Ballesteros també ha sortit de l’ambigüitat amb què sempre s’ha mogut respecte a l’1 d’octubre i ha assegurat que «aquell dia vam aguantar insults i desqualificacions per defensar la democràcia i, malgrat tot, mantenim la mà oberta a la concòrdia i al diàleg i ho seguirem fent».

 

«Som els alcaldes socialistes els qui defensem la convivència»

Respecte al programa original, els socialistes han col·locat com a ponent al candidat a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni. Si Ballesteros, que era l’amfitrió, ha sigut breu, Collboni encara més.

 

Entre les frases destacades de l’alcaldable socialista hem trobat les següents: «som els alcaldes socialistes els qui creiem en les institucions de tots, els qui defensem la convivència» i «som molt més els qui creiem en l’amor, que en el discurs de l’odi», en referència a la manifestació d’aquest dissabte a Barcelona de VOX que va acabar amb agressions per presumptes independentistes contra simpatitzants del partit d’ultradreta.

 

Torn, doncs, pels coneguts. Primer, Miquel Iceta. El primer secretari dels socialistes catalans, amb una bona capacitat pulmonar, tanta que recordava aquell mític «Pedro, líbranos de Rajoy, por Dios!» ha assegurat que «no hi haurà ni independència ni referèndum» i ha titllat l’1 d’octubre com a «referèndum fals i il·legal».

 

Dèiem abans que els mítings solen ser banys de massa d’autoconsum polític però també serveixen per col·locar missatges electorals i en aquest sentit, en capacitat de generar titulars, pocs polítics més brillants hi ha que Iceta, més quan s’ha de recuperar d’una «posada de pota» com la de posar un topall per començar a negociar la independència, «el 65%» va dir en una entrevista recentment.

 

Públic assistent al míting del PSOE aquest matí de diumenge, 31 de març, a Tarragona | Àngel Ullate

 

«El perill és la dreta, quan governen ells és quan Espanya està en perill. La dreta i els independentistes es necessiten, s’adoren i és governant amb la dreta que hem viscut dos referèndums il·legals i una declaració d’independència il·legal» ha reblat el líder dels socialistes catalans.

 

Si ha servit d’alguna cosa el míting dels socialistes a Tarragona, és per deixar clar que la seva estratègia electoral, pel que fa al debat territorial, debat que els incomoda, serà la d’equiparar independentistes i dreta i situar-se com a alternativa, «nosaltres som els de la convivència», a dues opcions que «viuen de l’enfrontament».

 

«Quan govern la dreta, l'estat de dret està en perill»

Meritxell Batet, ministra de Polítiques Territorials i cap de llista dels socialistes per Barcelona de cara al pròxim 28 d’abril, ha introduït un altre tema a l’agenda, el dels «divendres socials». Batet ha fet incís en «l’aprovació del pla perquè els 23.000 joves que van haver de fugir d’Espanya perquè no tenien oportunitats puguin tornar».  La ministra catalana socialista ha insistit en la via oberta per Iceta i s’ha preguntat que «quan hi ha més perill per Espanya? Quan governa la dreta!».

 

Meritxell Batet ha carregat contra el PP, «el problema no és que arribin tard als drets socials, el problema és que ara volen retrocedir en el temps», i ha insistit que «el nostre projecte és el de la convivència, farem una campanya en positiu, no donarem carnets ni de bons ni de mals catalans, ni de bons ni de mal espanyols, perquè per nosaltres no sobra ningú, pensi com pensi i voti el que voti».

 

Batet també li ha donat les gràcies a Pedro Sánchez per «poder tornar a sentir-nos orgullosos de la política». Allò que dèiem del bany d’autoestima i els mítings!

 

«Aquest país només pot ser governat creient en la igualtat dels ciutadans i en la seva pluralitat»

El tancament ha correspost al president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, qui ha intentat fer el míting sense sortir del seu vestit de màxima autoritat democràtica de l’Estat, un repte difícil, francament. Sánchez ha sigut contundent amb els independentistes, però sense fer sang, i ha repetit, mantes vegades, la paraula del míting: «convivència». «Aquest país només pot ser governat creient en la igualtat dels ciutadans i en la seva pluralitat» ha declarat. 

 

El míting del PSOE s'ha dut a terme a l'Espai Firal de Tarragona | Ángel Ullate

 

Però el president del govern també es juga el seu lloc de treball aquest 28 d’abril i li interessa, i molt, no hi ha cap proposta sobre Catalunya al seu programa electoral, no centrar-ho tot en el debat territorial. Per això Pedro Sánchez ha descrit les pròximes eleccions generals com una tria «entre el futur i la convivència o el passat i la fractura». 

 

Com que s’hi juga el lloc de treball, i havent après de les eleccions andaluses, ha posat sobre la taula el risc d’una desmobilització del seu electorat, confiat que guanyaran les eleccions. «Hem d’aprendre del que ha passat a Andalusia. La gent es va quedar a casa, donant per fet que guanyaríem, i al final governa la dreta, amb tres marques però una sola definició, dreta» ha dit Sánchez. 

 

«Per això demano el vot a tots aquells que ens hagin votat en algun moment, a aquells que no ens han votat mai i jo no sóc el seu candidat favorit però veient el que hi ha al davant...» ha rematat el líder socialista.

 

«El nostre projecte», ha matisat Pedro Sánchez, «no es resumeix a una plaça, com la dreta i Colón, el nostre projecte és el de les places del vuit de març, el de l'Espanya on cabem tots i és que els mateixos catalans no volen la independència». I per acabar el míting, «mi querida España» com a fil musical.

 

 

També et pot interessar: