GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tarragona preveu construir 14.014 llars en els pròxims 16 anys

El Pla d'Ordenació Urbanística s'ha modificat per adaptar-lo a la conjuntura econòmica i demogràfica | La previsió d'habitants per al 2035 és de 136.000, 4.000 més que ara
Tarragona preveu construir 11.501 llars més de les necessàries fins al 2035. | ACN

 

La ciutat de Tarragona preveu construir 14.014 llars en els pròxims 16 anys. Aquesta és una de les dades que es poden extreure de la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un document aprovat l'any 2013 i transformat ara que determina com, quan i on s'ha de construir a la ciutat. La modificació, feta a partir d'un estudi de l'empresa externa Promo Assessors Consultors S.A i aprovada inicialment pel consell plenari de l'Ajuntament el passat 21 de desembre, té l'objectiu d'adaptar el pla a l'actual conjuntura econòmica, social i demogràfica. L'anterior es va començar a elaborar l'any 2005 i, segons el regidor de Territori i Patrimoni Municipal del consistori, Josep Maria Milà, estava «desfasat». 

 

 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Tarragona necessitarà comptar amb 12.565 noves llars l'any 2035

Les modificacions del POUM, que han inclòs nous ítems i n'han retirat d'altres, deixen clar que Tarragona necessitarà 12.565 noves llars l'any 2035. Així ho pronostica l'estudi, que ha agafat de referència les estimacions del Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge. L'agenda del POUM, dividida en etapes de cinc anys, determina que la ciutat requerirà de 9.445 habitatges d'obra nova i 3.120 de reposició de parc obsolet. 

 

La xifra d'estimació de necessitat real és menor a la de l'agenda prevista en el POUM. Entre els diferents polígons i sectors de la ciutat on està permesa la construcció d'habitatge —a la Budellera, la Vall del Llorito o al davant de les Gavarres, entre altres—, el consistori preveu alçar 14.014 pisos en els pròxims 16 anys. 1.449 llars més de les que, teòricament, es necessiten.

 

Durant la primera etapa del POUM (2015-2020) se'n necessitarien 479 cada any. A la segona (2020-2025), en caldrien 647. Les xifres del tercer quinquenni serien semblants a la del segon (687) i les de l'últim s'acabarien de disparar, amb 706 llars cada any entre 2030 i 2035. 

 

Imatge virtual del Pla Parcial Budellera desenvolupat de l'any 2016. | ACN

 

La Budellera, l'esperança del POUM per fer créixer la ciutat

Les modificacions que s'han fet en el POUM no han alterat l'estructura de polígons i sectors que han d'acollir nous habitatges. Només s'ha canviat l'agenda existent: les etapes ja no són de sis anys, sinó de cinc, i s'ha allargat la previsió fins al 2035. Amb tot, el Pla Parcial 24 (Pla Budellera) segueix sent l'esperança per fer créixer la ciutat.

 

El polèmic projecte preveu 4.803 llars entre 2021 i 2035. Actualment, però, està aturat, a l'espera que s'aprovi inicialment, després que els tècnics de l'Ajuntament el tombessin per tercera vegada. L'altre pla urbanístic que el consistori ha publicitat en els últims anys és el del PP10, espai que havia d'acollir Ikea. El POUM compta amb la construcció de 1.163 llars en aquest punt, però encara no s'ha tancat cap operació i el solar segueix desert.

 

Per tant, tot i les previsions del POUM, la construcció de nou habitatge a Tarragona els pròxims anys és complicada. Actualment hi ha 22 promocions urbanístiques en marxa i solars que només necessiten la llicència d'edificació per convertir-se en 854 llars. Però l'estudi alerta: aquests 854 pisos són la «darrera reserva d'oxigen que arriba, com a molt, a poder respondre les necessitats de dues anualitats».

 

Imatge aèria de la zona del PP-10, a tocar de la T-11. | Google Maps

 

L'estudi preveu una població de 136.000 habitants per Tarragona l'any 2035

El POUM aprovat l'any 2013 es va començar a elaborar abans de l'esclat de la crisi financera, entre el 2005 i el 2006. Les previsions econòmiques i demogràfiques d'aleshores són notablement diferents de les actuals. La crisi va afectar no només en la construcció i compravenda d'habitatges, també en el creixement de la població. El pronòstic era d'uns 200.000 habitants per la segona dècada dels 2000. Ara, de 136.000 per l'any 2035, 4.000 més que en l'actualitat, segons dades d'Idescat

 

«Les previsions anteriors estan desfasades. El POUM s'ha d'anar adaptant a la conjuntura de cada moment perquè les previsions de construcció i creixement demogràfic vagin de la mà, i això és el que hem fet», explica el regidor de Territori i Patrimoni Municipal, Josep Maria Milà. 

 

Milà subratlla que la tasca del consistori és «vigilar el compliment del POUM perquè Tarragona no pateixi episodis d'especulació urbanística», que arribarien si s'esgota el sòl on s'autoritza construir. La demanda seria major a l'oferta i els promotors podrien augmentar el preu dels habitatges. «Però si veiem que no és necessari construir tot el que està agendat, no es farà», afegia Milà, qui qualifica el POUM de Tarragona com «un dels més actualitzats urbanísticament». 

 

Els pròxims mesos seran decisius per conèixer cap a on, com i amb quin nombre d'habitatges creixerà Tarragona. De moment, però, els principals plans urbanístics estan aturats a l'espera de compradors —el PP10— i de decisions polítiques i judicials —el PP24—