S'inaugura un nou element de la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona

Es tracta d’una pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del Dic de Llevant | La inauguració serà el 23 de gener a les 12.00 hores
Pedra d’escullera que se situarà a la segona rotonda del Dic de Llevant | cedida
 

El pròxim dijous 23 de gener a les 12.00 hores, al Dic de Llevant, el president del Port, Josep M. Cruset, inaugurarà un nou element de la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona. Concretament, es tracta d'una pedra d'escullera que se situarà a la segona rotonda del dic de Llevant, en direcció Far de la Banya. Aquest nou element portarà una placa commemorativa per fer valdre la tasca que han dut a terme els diferents presidiaris que van construir el dic de Llevant del Port des de finals del segle XVIII fins a finals del XIX.

 

Un tòtem acompanyarà a la pedra d'escullera

A més de la pedra d'escullera, també s'instal·larà un tòtem idèntic als que conformen els diferents elements de la Ruta Patrimonial portuària i que es troben en diversos indrets. Per exemple, al dic de Llevant es troben el del far de la Banya, el del far del Moll d’Aragó, el del vèrtex geodèsic i el del rellotge; al Moll de Costa els de les grues, els canons de plaça de l’Escala Reial, els derelictes que es van trobar al pas subterrani de la plaça dels Carros i els dels tinglados.

 

Un text explicatiu acompanyarà el tòtem on es podrà llegir la història de la construcció del dic de Llevant i, sobretot, dels més de 5.000 presidiaris que hi executaren dures tasques des de finals del segle XVIII, quan es van reprendre les obres del port Modern de Tarragona, fins ben entrat el segle XIX. El text estarà en tres idiomes (català, castellà i anglès). 

 

A més, el text s’il·lustrarà amb algunes fotos significatives i també hi haurà un codi QR que permetrà accedir a un espai digital on es podran trobar continguts de suport al conjunt commemoratiu com ara, a través de Google Maps, quinze espais diferents de la ciutat relacionats amb els presidiaris i el presidi: el penal de la Pedrera, el convent dels Caputxins, el convent de sant Francesc o l’Hospital de Santa Tecla.

 

Imatge històrica de la construcció del Dic de Llevant del Port de Tarragona | cedida

 

Destacar el valor patrimonial del Port de Tarragona

L’objectiu de la instal·lació d’aquest nou element patrimonial és, d’una banda, recuperar la memòria d’aquells presidiaris que construïren el Dic de Llevant, convidant a la reflexió d’aquesta situació que era habitual en el segle XIX, quan s’utilitzava el presidi en les obres públiques i, de l’altra, potenciar aquest espai portuari com un lloc de memòria i de difusió de la història portuària alhora que posar-la en valor. La Ruta Patrimonial del Port de Tarragona és accessible també a través de la pàgina web del Port de Tarragona.

 

Altres exposicions que es poden visitar al Port de Tarragona

Paral·lelament, també es poden visitar diverses exposicions en altres punts del Port de Tarragona. El Tinglado 1 del Moll de Costa continua acollint dues exposicions: una

  

proposta fotogràfica a càrrec d’Albert Nel·lo sota el títol 'Bastint anhels' i el darrer treball d’Elena Oundjian amb 'Algo por lo que recordar'. Aquestes exposicions estan obertes fins al 9 de febrer de 2020.

 

 

D'altra banda, al Refugi 1 del Moll de Costa té lloc l’exposició de l’artista i professora Carme Porta, 'Telos', un recorregut que explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i l’invisible. La mostra estarà oberta fins al dia 22 de març. L’horari de visites d'ambdues exposicions és de dimarts a dissabtes, de 10.00 hores a 13.00 hores i de 16.00 hores a 19.00 hores i diumenges i festius, d’11.00 hores a 14.00 hores. L’entrada és lliure.