Imatge d'arxiu d'un punt d'estacionament de patinets a Tarragona

Tarragona preveu que els patinets elèctrics estiguin disponibles a partir de l'11 de novembre

Dues empreses han pactat amb el consistori els punts d'estacionament

Una de les principals novetats del canvi en la cultura de mobilitat que està impulsant l'equip de govern municipal de  Tarragona ha sigut la implantació del model «Ciutat 30». «Ciutat 30» estableix la velocitat màxima per les vies urbanes de la ciutat a 30 quilòmetres per hora. Amb aquesta limitació es pretén, segons ha explicat diverses vegades el conseller responsable de Mobilitat, el republicà Xavi Puig, fer una ciutat pels vianants, més amable, impulsant altres mètodes per a desplaçar-se, com ara els patinets elèctrics.

L'arribada dels patinets elèctrics ha sigut una notícia que s'ha vist endarrerida en reiterades ocasions. Ja l'agost de l'any passat, abans de la COVID-19, l'equip de govern feia pública la seva voluntat de dotar a la ciutat d'un servei de lloguer sense cap mena d'exclusivitat, obert a la lliure competència de les  empreses i amb espais específics, sotmesos a la normativa de domini públic, per estacionar els patinets. Aquest desig està, avui, més a prop de ser realitat.

Converses Ajuntament-empreses

En l'actualitat, hi ha tres empreses autoritzades per operar  amb patinets elèctrics a la ciutat de Tarragona. El consistori ha tancat, recentment, amb dos d'aquests negocis, Bird i Reby, la ubicació  dels punts d'estacionament. La previsió, abans de la nova onada de mesures de lluita contra la COVID-19 preses pel govern de la Generalitat de Catalunya, és que a mitjans de novembre, pels volts del dia 11, ja estiguin en ple funcionament els aparcaments de patinets elèctrics.

Segons declaracions, abans de l'estiu, d'una de les empreses autoritzades, Buny, a la ciutat hi haurà un topall de 1.500 patinets. D'aquests 1.500, Buny en posaria 300. La catalana Reby, també guanyadora de la llicència per a poder operar a Tarragona, apuntava recentment, en declaracions a Tarragona Ràdio, que donaran a servei a un total de 500 usuaris i instal·laran  25 aparcaments, tant al centre, majoritàriament, com als barris. Cada un d'aquests aparcaments comptarà amb  20 places. L'altra empresa que portarà els patinets serà Bird que es preveu que també ofereixi 500 patinets, el màxim que permet per empresa la llicència municipal.

Canvis en la mobilitat de la ciutat

D'ençà que es va aprovar el projecte «Tarragona 30», les bicicletes i els patinets elèctrics, coneguts tècnicament com a vehicles de mobilitat personal, han de  circular per la  calçada i no per la vorera. Fins aleshores, s'havien multiplicat les queixes dels vianants per haver vist passa, massa prop, més d'un i de dos patinets a tota velocitat per la vorera.

Ara, però, l'arribada dels patinets elèctrics s'ha pres com una oportunitat per millorar la mobilitat de la ciutat. Per això caldria, segons experts, que a peu de carrer, s'apostés per la pedagogia i la millora de les  alternatives al vehicle privat, com poden ser els patinets i les bicicletes. I pel que fa al transport públic urbà, sembla haver consens en la necessitat de tirar endavant una de les promeses de la campanya electoral municipal, de l'any passat, d'ERC a Tarragona. Els patinets elèctrics han d'arribar de la mà d'una millora en la freqüència i horaris dels autobusos tarragonins.

Els punts d'estacionament de patinets

Els  aparcaments de patinets elèctrics estaran disponibles: carrer Sevilla, número 1; plaça de Sant Joan; passeig de la Independència; Arc de Sant Llorenç, davant escola Lestonnac; passeig Torrojas, davant de les piscines Tarraco; Via Augusta, número 3; plaça Cardenal Arce Ochotorena; carrer de Marcel·lí Domingo; plaça de la Pedrera, davant de Renfe; baixada de la Pescateria, número 19; carrer de Sant Joan, cruïlla carrer Trafalgar; passeig marítim Rafael de Casanova, davant platja del Miracle; carrer de Pere Martell, cruïlla amb avinguda de Vidal i Barraquer; platja Arrabassada, davant carrer Montserrat Roig i Fransitorra; platja l'Arrabassada, davant porta entrada edifici Savinosa; avinguda de la reina Maria Cristina, davant de Sanitat; Rambla Nova, número 5.

També hi haurà aparcaments a l'avinguda de Catalunya, davant del parc de Saavedra; al carrer de Robert d'Aguilò, cruïlla amb el passeig marítim Rafael de Casanova; a Riu Glorieta, número 1C; piscina municipal de Riu Clar; dos al carrer Gaià; carrer Sant Benilde, davant d'escola la Salle; el número 23 del carrer Dotze; el número 16 del carrer Vint-i-ú; el número 21 del carrer Riu Siurana; el número 4 del Riu Anoia; la plaça de les Amériques; el número 31 de l'avinguda de Catalunya; el número 37 de l'avinguda de Catalunya; el número 9 de l'Arquebisbe Josep Pont i Gol; l'avinguda de la República Argentina, cruïlla amb la N-240 ; el número 38 de Rovira i Virgili; el número 3 del carrer de l'Assalt; el carrer del Mar, cruïlla amb carrer Castellarnau; el número 16 de l'avinguda de Roma; el 12C de la rambla President Lluís Companys; el 8B de la rambla del President Francesc Macià; el 113 de la Rambla Nova.

Una persona circulant amb un patinet elèctric.
Els patinets hauran de circular per la calçada i no per la vorera | ACN

I per últim també es podran agafar patinets al carrer de Joan Pau II, cruïlla del Doctor Mallafré; el número 38 del carrer de Sant Antoni Maria Claret; el 5 del carrer de l'Escultor Verderol; al carrer de Guillem Olivé; al carrer Mora d'Ebre, davant de l'IES Torreforta; a l'avinguda dels Països Catalans, al número 22 C; al camí del Pont del Diable, davant IES de Sant Pere i Sant Pau; i al número 6 de l'avinguda del Principat d'Andorra.

Aquests punts per estacionar no es trobaran a la vorera, sinó a la calçada i, preferentment, al costat de  passos de vianants. Tarragona està més a prop d'assolir el seu objectiu de ser una ciutat orientada als vianants, una ciutat més amable.