Un portal del carrer Unió de Tarragona, convertit en «alberg» per a persones sense sostre

Comerciants i veïns denuncien l'estat en què queda el portal després que diverses persones hi passin la nit | El propietari del bloc va contractar servei de neteja durant un any
Imatge del portal del carrer Unió de Tarragona que s'ha convertit en un «alberg» per persones sense sostre. | Meritxell Ayxendri

 

Un portal del carrer Unió de Tarragona s'ha convertit en punt de trobada i «alberg» per persones sense sostre. Es tracta del número 24, espai on s'ubica una sabateria. Veïns i comerciants denuncien l'estat en què queda el portal després que diverses persones hi passin la nit, amb «burilles, ampolles d'alcohol i fins i tot orins». El propietari de l'edifici, de fet, va contractar un servei de neteja especial durant un any per poder deixar el portal en bon estat abans de l'obertura de la botiga. Tot i les queixes «reiterades» dels afectats, la Guàrdia Urbana assegura no haver obert cap expedient relacionat amb aquest fet. 

 

 

El número 24 del carrer Unió de Tarragona, punt de trobada nocturn pels sensesostre

Falten pocs minuts per les deu de la nit. La sabateria del número 24 del carrer Unió està a punt de tancar. A l'exterior ja hi han arribat diverses persones, disposades a passar la nit en un portal ampli. Els treballadors aconsegueixen abaixar la persiana i surten del local. Hores després, el nombre de gent que es troba asseguda al portal ha crescut. 

 

Són les vuit del matí i la tenda és a punt d'obrir. «Burilles, ampolles d'alcohol, cartons... Ens hem trobat de tot. I cada matí ho hem de netejar per poder obrir la tenda», lamenten els treballadors. Aquesta situació es repeteix temporalment des de fa molts mesos, però en les darreres setmanes el nombre de persones que s'acosta al portal per dormir-hi s'ha incrementat. I a més nombre, «més brutícia i incomoditat». 

 

Els veïns també denuncien aquesta situació. «Quan he de tornar a casa i he de passar pel davant, a la nit, tinc por», expressen alguns ciutadans a través de les xarxes socials, via que també han utilitzat per denunciar la problemàtica. «És trist que hagin de passar la nit al carrer, però tampoc pot ser que el portal quedi així», expressen altres afectats. 

 

Estat en què queda el portal del carrer Unió després que diverses persones hi passin la nit. | Cedida

 

Servei contractat durant un any per netejar el portal abans que arribi la gent

El propietari de l'edifici del número 24 del carrer Unió és coneixedor de la situació. Les finques Cadiach, que s'encarreguen de gestionar els immobles, han assegurat a aquesta redacció que «el propietari del bloc va contractar durant un any un servei de neteja perquè es fes càrrec únicament del portal». Així doncs, cada matí, un treballador retirava la brutícia i deixava el portal net abans que arribessin clients i veïns. 

 

El contracte es va allargar fins fa dos mesos, quan la sabateria i el propietari —pagaven el servei a mitges— van decidir retirar-lo. El problema, però, és que el portal segueix sent un punt de trobada i, per tant, s'hi acumulen deixalles diàriament. Ara, són els treballadors de la sabateria els que netegen l'espai abans d'obrir. 

 

La Guàrdia Urbana no ha obert cap expedient

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha comunicat a TarragonaDigital que no s'ha obert cap expedient relacionat amb aquests fets. Tot i les queixes «reiterades» del veïnat, en la base de dades no hi consta cap denúncia. Malgrat tot, diverses patrulles de la GUT s'acosten durant la nit a la plaça de la Mitja Lluna i l'entorn del carrer Unió, llocs on acostumen a trobar-se les persones que passen la nit al carrer. 

 

Fa alguns mesos, Tarragona va elaborar un recompte per conèixer quantes persones dormien al carrer a la ciutat. El resultat va ser de 70 persones localitzades en diversos punts.