ÚLTIMES DADES

Els casos de coronavirus es disparen a Espanya: 2.935 en 24 hores

Els portants de l'aigua de Sant Magí compleixen 25 anys

Passades les sis de la tarda d'aquest dissabte, 18 d'agost, els portants de l'aigua, acompanyat pel seguici de Sant Magí, enfilaven els últims metres cap a la capella del Portal del Carro: era el punt final a dos dies en carro per portar l'aigua a Tarragona
L'aigua de Sant Magí entrant a la plaça de la Font | TarragonaDigital.com

 

Hi havia ganes a Tarragona de deixar enrere la tristor de l'any passat, tristor pels motius que van obligar a suspendre la festa del patró de la ciutat, Sant Magí. Almenys pels portants que feien cara de cansats, la pluja d'aquests darrers dies els havia agafat de ple, però satisfets de poder tornar a portar l'aigua de la Brufaganya en un any tan especial per ells: compleixen 25 anys anant a la Brufaganya i portant una aigua sense la qual no es podrien entendre les festes de Sant Magí.

GALERIA DE FOTOS: Les millors imatges del Seguici de Sant Magí 2018

Passades les sis de la tarda, i amb la Guàrdia Urbana tallant les coques centrals de la Rambla a la circulació de vehicles per deixar passar els carros, els portants de l'aigua s'encaminaven cap a la plaça de la Font on els esperava el seguici del patró. Jaume Giné, sotscap dels Mossos d'Esquadra al Camp de Tarragona, anava a un dels carros, juntament amb les regidores Begoña Floría i Elvira Ferrando, que repartien alfàbega a tots aquells que els hi demanaven i s'apropaven a elles. En un altre, ple de xiquets i xiquetes, repartien caramels com si fos la cavalcada de Reis. Tarragona tenia ganes de Sant Magí.

Primera parada: plaça de la Font

La capella del Portal del Carro és el punt final de l'arribada de l'aigua. Abans, els portants fan una aturada a la plaça de la Font on els espera el seguici de Sant Magí amb el tradicional Magí de les timbales i els Nanos, sota un dels quals, habitualment el Nano Marquès, s'hi troba l'alcalde Ballesteros. La plaça de la Font, centre neuràlgic de totes les celebracions de la ciutat, no estava plena, com habitualment per aquestes dates, però els que hi eren mostraven la il·lusió de poder ensenyar la devoció per Sant Magí als nous tarragonins i tarragonines.

La classe política es deixava veure poc. Esperant l'aigua, els regidors d'Esquerra. Pau Ricomà, Jordi  Fortuny, Xavi Puig; el de Ciutadans, Pedro Sánchez, i els del PDECat Dídac Nadal i Cristina Guzmán. També hi era el diputat socialista per Tarragona al Congrés, Joan Ruiz. Però el Portal del Carro era una altra cosa, encara no se sentien els timbals del Magí que ja un dels carrers més antics de Tarragona estava ple.

Portal del Carro

A tocar del convent de les Oblates, unes voluntàries venien a 1 euro galetes del càntir de Sant Magí. El que es recaptava anava destinat a la Llar Natalis, un centre d'acolliment de mares gestants en situació d'exclusió social, a proposta de les Càritas parroquials i de serveis socials. Al davant, amb samarretes de la comissió de festes de Sant Magí, es podia adquirir aigua del patró de Tarragona a 5 euros el càntir. També, qui volgués, podia comprar cintes amb la bandera de Tarragona per dur-les lligades al canell.

El cronista de la ciutat, Josep Maria Sabaté, descansava a tocar de la capella. Mossèn Gallart, capellà administrador i custodi de la capella, arribava puntual com sempre a la cita més important de l'any al Portal del Carro. Dos castellers, un amb camisa lila, de la Jove, i una altra verda, de Sant Pere i Sant Pau, eren els primers a apropar-se i ja ho feien llestos per saludar l'aigua. Sant Magí s'acaba però ja queda menys per tornar a gaudir de les seves festes i encara menys per saludar a la patrona, Santa Tecla

"ATENCIÓ: Un xoc entre dos vehicles talla l'A-7 al seu pas pel Nou Estadi" "'Tarragona Ciutat de Castells', un èxit de participació en la seva sisena edició"