ÚLTIMA HORA

Tarragona i les Terres de l'Ebre registren 28 positius i 2 defuncions per Covid-19

Els ciutadans comencen a decidir quines obres cal fer a Tarragona

L'Ajuntament ha promès destinar 1 milió d'euros durant els pròxims quatre anys pels Pressupostos Participatius, que es voten a través d'una web creada pel consistori
Imatge de la Brigada d'Intervenció Ràpida, en una de les seves actuacions. | TarragonaDigital

 

Els ciutadans de Tarragona ja poden començar a decidir quines obres cal fer a la ciutat, quins equipaments cal arranjar o quines mesures ha de prendre l'Ajuntament perquè la ciutat sigui una mica millor. És la primera vegada que els Pressupostos Participatius compten amb una plataforma "online" on els tarragonins poden dir la seva. El consistori ha promès una inversió d'un milió d'euros durant els pròxims quatre anys per als Pressupostos Participatius i l'any 2019 s'hi destinaran els primers 200.000 euros.

Com s'han de presentar les propostes pels Pressupostos Participatius

La plataforma de participació ciutadana engegada per l'Ajuntament de Tarragona està activa des de fa prop d'un mes. Els ciutadans que hi vulguin entrar per votar o proposar alguna iniciativa, s'han de registrar. Hi ha dos apartats, un de propostes i un de pressupostos participatius. En el primer, les propostes que aconsegueixin el suport del 3% de la població empadronada major de 18 anys passen a votació (3.196 vots) i, després, són avaluades pel consistori per comprovar la viabilitat. 

En l'apartat de pressupostos participatius, les idees amb més vots tiraran endavant amb els 200.000 euros que destinarà l'Ajuntament de Tarragona a aquest àmbit. Primer, cal crear un projecte de despesa que es revisarà. Després, hi haurà la fase de recepció de suports, avaluats per l'Ajuntament per saber si són viables i quant valen. Finalment, es votaran els que tinguin més suport. El consistori recomana que les propostes no costin més de 40.000 euros.

Via pública, clavegueram i accessibilitat: les tres propostes més votades

Fins al moment, la participació de la ciutadania en la plataforma de l'Ajuntament de Tarragona ha estat més aviat petita. Hi ha al voltant d'una trentena de propostes presentades i unes 200 votacions, però cal tenir en compte que el procés no ha fet més que començar. La majoria d'iniciatives tenen a veure amb la millora de l'espai públic, encara que també es reclama més seguretat i presència de la Guàrdia Urbana, carrils bici o fins i tot el retorn de la figura del "sereno". 

Les tres propostes més votades fins al moment tenen el següent títol: «Portar la plaça dels Infants al primer món», «Adaptar les dutxes de les platges de Tarragona per persones amb mobilitat reduïda» i, per últim, «Arreglar el clavegueram de la Part Baixa». Cap de les tres ha arribat encara al centenar de vots, però són les que més suport han rebut durant els primers dies de la plataforma. 

L'Ajuntament de Tarragona té previst executar els 200.000 euros dels Pressupostos Participatius durant aquest 2019. Enguany, no s'ha gastat cap euro en aquesta matèria i els 100.000 que hi havia reservats es gastaran el pròxim any.

"BONA NOTÍCIA:La URV impulsa la inserció laboral de joves amb discapacitat intel·lectual" "ENTREVISTA: L’alcaldable de Cs a TGN signarà les propostes electorals davant notari"