Les comarques tarragonines afronten les primeres rebaixes del 2020

El concepte de rebaixes ha canviat respecte als altres anys i ara els comerços ofereixen molts més descomptes al llarg de l'any
Després de Nadal comencen les rebaixes, un concepte que ha canviat en els últims anys | Àngel Ullate
 

Després de l’arribada dels Reis Mags d’Orient, tornen les rebaixes d’hivern als diversos municipis de les comarques tarragonines. Durant dos mesos, els carrers dels pobles i ciutats s’omplen de gom a gom amb gent que busca els millors descomptes i que no vol deixar escapar cap oferta. Grans cartells amb 'Rebaixes', 'Descomptes' o '50%' és el que trobarem si passegem pels carrers dels nostres municipis. Tot i això, tots els comerciants asseguren que el concepte de rebaixes tal com el coneixíem abans ha mort. 

Rebaixes i promocions durant tot l'any

Aquest any, el període de rebaixes ha arribat abans respecte a l’any passat i els descomptes s’allargaran fins al 6 de març. Diversos comerciants de la zona coincideixen que el concepte de rebaixes ha canviat i un dels motius seria que «els nostres hàbits de consum també han canviat», assegura Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona. Cal destacar que la normativa sobre les rebaixes no és molt estricte i permet que els comerciants facin rebaixes i promocions al llarg de tot l'any.

Roigé afegeix que, ara, la gent es desplaça més per comprar i afirma que molts compradors de la ciutat de Tarragona vénen expressament des de Tortosa o des de Lleida. A més, no s'ha d'oblidar la competència de les plataformes en línia, que ofereixen descomptes i promocions constantment i es pot comprar durant les 24 hores del dia. Per aquest motiu, el període de rebaixes cada vegada és més llarg i moltes botigues mantenen diverses promocions des del Black Friday o ofereixen descomptes abans d'hora. 

Molts comerços mantenen els descomptes des del Black Friday  | Pixabay

D'altra banda, alguns comerciants consideren que l'època de rebaixes és massa llarga i asseguren que no és la que més els beneficia, sinó que ho és la de temporada. De moment, durant aquests dies els descomptes no són molt elevats i a mesura que les rebaixes avancin, els descomptes aniran augmentant. Però a l'altra cara de la moneda, des de la Unió de Botiguers de Reus, el seu president, Alfred Pitarch, creu que en èpoques on la gent no consumeix tant «alguna cosa s'ha de fer per captar els clients» i l'opció més significativa és rebaixar els preus al llarg de l'any per incitar que la gent compri. 

La pujada de gener, un mite?

Després d'uns mesos de menjars, regals i altres despeses arriben les rebaixes —una altra època de més despeses— i tot i la popular pujada de gener, sembla que les rebaixes d'hivern són les que més funcionen. Els motius poden ser diversos: que les peces de roba d'hivern són més cares o que a l'estiu la gent marxa de les ciutats, passant perquè a l'hivern molta gent ja es reserva un calaix per a les rebaixes o que durant el Nadal, es regalen vals de descompte i es donen diners entre familiars. 

Pel que fa als dies de més facturació, els comerciants també coincideixen que el primer cap de setmana és el més fort de tots. «És quan els comerciants fan més caixa», afirma Gemma Molner, presidenta del Tomb de Reus. A més, les previsions de venda, en general són positives, però encara ho són més a la ciutat de Reus, ja que, després que el 'gordo' hagi caigut a Reus, «esperem que les vendes siguin generoses i més bones que els altres anys» desitja Molner. 

Tot i la pujada de gener, a l'hivern les rebaixes funcionen millor que les de l'estiu | TarragonaDigital.com

Els centres comercials, una part important del comerç

Si parlem de rebaixes i de compres no podem deixar de banda els dos centres comercials més destacats de les comarques tarragonines, el Parc Central de Tarragona i la Fira de Reus. Des del Parc Central, el seu gerent, Miguel Ángel González, explica que la major part de les botigues han mantingut descomptes des del Black Friday i afirma que, actualment, les rebaixes són unes «segones oportunitats amb menys estoc» perquè molta cosa ja s'ha venut durant el Nadal. 

D'altra banda, González també matisa que el Parc Central és un centre de «moda i complements» i això el fa «atractiu», a més, es defineixen com un centre comercial familiar, per la qual cosa tenen tota mena de clients. Finalment, també remarca la importància de la compra en línia però assegura que «afortunadament, encara hi ha molta gent que prefereix anar a les botigues físiques, sobretot, quan es busquen productes de roba»

Pel que fa a La Fira Centre Comercial són molt positius amb la previsió de vendes i la gerent, Mayte Forján, assegura que «el consumidor valora aquest avantatge de preus». Tot i que les rebaixes s'han anat diluint, «tenen un impacte molt positiu en el pressupost de les famílies i això suposa una major afluència de clients». De fet, han augmentat el nombre de visitants respecte als mateixos dies de l’any passat, concretament, un 5,8% més. 

La Fira Centre Comercial de Reus és un dels espais amb més afluència durant les rebaixes  | Josep Martí

"❗Manuel Valls inaugurarà la seu de Centrats pel Canvi a Tarragona" "📚FORMACIÓ: Els nous cursos a Tarragona que et faran trobar feina aquest 2020"