GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tarragona vol que «preservar els seus valors naturals» sigui línia vermella per desencallar la Savinosa

La Diputació va demanar fa un any que es modifiqués el POUM | L'Ajuntament treballa ara en una contraproposta
L'antic preventori de la Savinosa es troba tancat i en desús des de l'any 1976 | Àngel Ullate

El 8 de febrer de 2019 era divendres, feia una calor d'escàndol i la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de la capital van convocar a la premsa al recinte de l'antic preventori de la Savinosa per anunciar «un dia històric que marcarà un abans i un després a la història de la ciutat», amb l'expresident Josep Poblet i l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros al capdavant. Somrients, es donen la mà: la fotografia que demà apareix a la portada de tota la premsa local. D'aquella escena, avui ja només queda el preventori. Que, un any exacte més tard, segueix igual de tancat que aquell dia.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Fa tot just un any, la Diputació presentava una proposta trencadora per ressuscitar un equipament públic que roman tancat des del 1976. Una nova normativa d'usos que permeti desencallar un espai, declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i, per tant, intocable a efectes urbanístics fins que l'Ajuntament de Tarragona adapti el POUM actual per fer viable aquesta proposta de la Diputació. Un tràmit que l'exalcalde Ballesteros esperava enllestir «en un termini de sis mesos», és a dir, de cara a l'agost de 2019. En aquell impàs, però, terratrèmol. A l'agost, l'alcalde de Tarragona ja era el republicà Pau Ricomà.

 

Possibles usos culturals, sanitaris, educatius i fins i tot un hotel per a la Savinosa de Tarragona

La proposta de la Diputació obria la porta a un ventall de possibles usos futurs de l'espai, i la tancava de bat a bat a altres alternatives. La Savinosa podria acollir «usos administratius, educatius, culturals, esportius, de lleure, sanitaris, religiosos, d'oficina, de restauració o d'un parc tecnològic». En el cas excepcional de l'edifici central, el més gran, s'acceptaria un «ús hoteler». Però només en aquell edifici, en cap altre. La nova normativa instaria a conservar els nou edificis actuals, del 1928, i a rehabilitar-los.

 

Els edificis de l'antic preventori daten del 1928 i es van tancar per sempre l'any 1976 | Toni Cabanillas

Es prohibirien, per contra, «usos d'habitatge, de galeries comercials, d'apartaments turístics o d'edificis industrials». És la proposta de modificació del POUM que la Diputació, gairebé en bloc, va aprovar amb l'únic vot en contra de la CUP, molt escèptica i molt crítica envers el possible ús hoteler de la joia de la corona. Cal aclarir que l'entesa entre institucions és obligada: la Diputació de Tarragona és la propietària dels edificis i l'Ajuntament el responsable urbanístic del POUM. Sense entesa, no hi ha manera possible de desencallar la situació. Fa vora 44 anys que el bloqueig s'allarga a l'equipament que separa les platges de l'Arrabassada i la Savinosa de la capital tarragonina.

 

Aprofitar la Savinosa i cuidar el seu entorn natural, les grans prioritats del nou govern de Tarragona

El nou govern de la plaça de la Font, però, no es vol precipitar i encara no ha tancat la seva part de la feina per desencallar el futur i la segona vida de l'antic preventori. «Estem treballant perquè tot l'entorn de la Savinosa pugui tenir el millor projecte possible», ha explicat en declaracions a TarragonaDigital el portaveu de l'executiu municipal i conseller d'Urbanisme, Xavi Puig. «Per nosaltres, són qüestions cabdals l'aprofitament per part de la ciutadania i la preservació dels valors paisatgístics de l'entorn litoral», ha apuntat.

 

L'espai tancat de l'antic preventori separa les platges de l'Arrabassada i de la Savinosa de Tarragona | Àngel Ullate

La intenció de l'Ajuntament és no allargar el tràmit i posar fil a l'agulla com més aviat millor, però encara no han fixat un termini exacte per fer pública la seva contraproposta a la Diputació i tancar una resposta conjunta que permeti, finalment, modificar el POUM de la Savinosa i obrir el concurs d'idees públic que decidirà el futur de la Savinosa d'entre el llistat d'usos habilitats a la nova normativa, encara en fase de simple proposta.

 

ERC va votar a favor del projecte de la nova Savinosa el febrer de 2019 a la Diputació de Tarragona

El valor patrimonial i natural de la zona serà la clau de l'entesa, ja que l'ens supramunicipal proposava inicialment que prop del 50% de la zona es converteixi en una gran zona verda oberta i accessible per a tota la ciutadania, un aspecte on el nou Ajuntament fixa el focus de l'atenció. ERC no és contrària a l'ús hoteler del cor de la Savinosa —va votar a favor de la proposta, de fet— i també està sobre la taula l'opció de construir un nou passeig marítim que connecti, a través del preventori, les dues platges que actualment separa.

 

La zona de l'antiga Savinosa està en desús des de fa més de quatre dècades | Toni Cabanillas

Un any després, i amb canvis de l'aritmètica política a les dues institucions que es van donar la mà el 8 de febrer de 2019, la Savinosa de Tarragona segueix tancada, en desús i sense avenços destacables que ajudin a veure la llum al final del túnel gairebé 50 anys després. De la mà d'altres casos com la Tabacalera, el Banc d'Espanya o l'aparcament fallit de Jaume I, l'antic preventori és un dels grans maldecaps de la Tarragona oblidada, grisa i tancada que encara gira l'esquena als seus veïns.

 

També et pot interessar