GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El cor del Nàstic té el rostre dels jugadors de l'equip 'Genuine'

El Gimnàstic va més enllà del 'Genuine' i compta amb dos treballadors amb síndrome de Down a les seves oficines: en Rubén i en Cristian
En Rubén i en Cristian treballen i juguen amb el Nàstic | Angel Ullate

 

Aquest divendres, 16 de novembre, comença la segona temporada de la Lliga 'Genuine' Santander, una iniciativa impulsada pel Nàstic de Tarragona i assumida com a pròpia per la Lliga de Futbol Professional (LFP) i el banc Santander.

 

La idea consisteix a impulsar una competició de futbol d’equips professionals, hi són presents des de l’Atlético de Madrid fins al Sevilla, passant pel Reus, formada exclusivament per jugadors amb síndrome de Down.

 

La llavor de la Lliga Genuine, a Tarragona

La llavor d’aquesta iniciativa pionera al món es troba a les grades del Nou Estadi. En Rubén i l’Àlvaro, dos joves aficionats al futbol i seguidors dels granes, anaven «sempre al camp, a animar a cada partit, a les bones i a les dolentes. I quan l’equip perd s’apropen al president i l’animen, assegurant-li que no passa res».

 

El president, Josep Maria Andreu, un dia els hi planteja si volen jugar amb el Nàstic i allí s’inicia la història. Una història, d’inclusivitat social per a gent amb discapacitat intel·lectual, que el Nàstic es pren molt seriosament, ja que no només col·labora amb tota classe d’associacions de la província que li demani ajuda, sinó que té en plantilla, a les oficines, a en Rubén, «el capi» del Nàstic 'Genuine', a l’arxiu, i a en Cristian, defensa del mateix equip i auxiliar del departament de comptabilitat del club. TarragonaDigital ha mantingut una conversa amb tots dos a la sala de juntes de les oficines del Nàstic.

 

«El Nàstic és sentiment, passió i orgull»

Van mal dades pel Nàstic. Últim a la taula, amb un entrenador desitjat però que encara no troba la tecla per fer que l’equip rutlli com vol, les xarxes socials carreguen contra tot i contra tothom del club. Suposa una glopada d’aire fresc, una injecció d’energia positiva, parlar amb algú com en Rubén.

 

«El Nàstic per mi és un sentiment, passió i orgull» assegura en Rubén. «Però pinta molt malament enguany no?», li preguntem. «La lliga és molt llarga» ens respon amb optimisme contagiós.

 

En Rubén, de 33 anys, fa cosa de poques setmanes que està treballant «a l’arxiu administratiu del Nàstic». Aquest no serà el seu destí laboral definitiu, ja que segons ens expliquen des del club, «quan tinguem obert el museu, passarà a atendre les visites. La idea és que puguem rebre visites de llars de jubilats, d’escoles, de tothom qui hi vulgui venir».

 

En Rubén abans treballava a un restaurant de PortAventura i confessa que la seva actual feina li agrada «i molt» i pel seu somriure, i pel seu aspecte, impecables, ens el creiem. Bé, a més a més du un fermall brillant de l’escut del Nàstic a la camisa que llueix amb orgull.

 

En Cristian i en Rubén al Nou Estadi de Tarragona | Angel Ullate

 

Si s’ha de quedar amb un jugador de la primera plantilla en Rubén tria a «Uche, perquè té màgia i capacitat de lluita» mentre que en Cristian ens diu que li agrada «el valencià bru» i entenem que es refereix a en Fali.

 

Pel que fa a en Cristian, de 27 anys, ja en fa dos que està a les oficines. Explica que per ell el Nàstic és el mateix que «el que diu el Rubén», i és que en Rubén és el capità de l’equip i la jerarquia es nota.

 

També havia treballat anteriorment a PortAventura, «com a reposador d’una de les botigues de records a l’àrea de la Mediterrània» i al Nou Estadi fa «d’auxiliar comptable des de fa dos anys».

 

«Al primer entrenament del 'Genuine' érem uns 30 jugadors»

L’equip 'Genuine' no se centra, exclusivament, en Tarragona ciutat. «Al primer entrenament del 'Genuine' érem uns 30 jugadors. Hi ha l’Ernesto, que és de Vila-seca» ens diu en Rubén i des del club afegeixen que «en Cristian és de Torredembarra, en tenim de la Selva del Camp... No ens tanquem només amb Tarragona».

 

Preguntem a l’entitat si aquesta tasca d’inclusió social de persones amb discapacitat, en aquest cas discapacitat intel·lectual, l’expressa per altres vies, d’altres maneres, que no només amb el 'Genuine' i ens indiquen que «no hi ha cap conveni directament redactat però durant tot l’any treballem amb les associacions que ens ho demanen».

 

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, fent entrega a la Muntanyeta de la quantitat recaptada durant el partit solidari | TarragonaDigital.com

 

«Estem oberts a col·laborar sempre que ens ho demanen i treballem amb la fundació Pere Mata; amb l’Onada; amb la Muntanyeta, que acaben de rebre els diners recaptats per un partit solidari que vam fer; amb Creu Roja; amb residències que ens demanen venir a veure partits...Hi treballem contínuament» asseguren des de les oficines dels granes.

 

El 16 de novembre comença la segona temporada de la Lliga 'Genuine'

Tarragona serà una seu fixa de la 'Genuine' cada any en ser el Nàstic l’equip impulsor d’aquesta iniciativa. L’any passat, primera edició d’aquesta competició, van jugar 18 equips i enguany han arribat fins a 30.

 

Aquest divendres, 16 de novembre, s’inicia la temporada amb la desfilada dels 30 equips al Nou Estadi. L’endemà toca matinar i anar a Salou, on es disputaran els primers partits, per jugar contra l’Albacete al matí i Las Palmas a la tarda. Diumenge 18 toca el Màlaga.

 

Li preguntem a en Cristian i a en Rubén pel seu millor record de la temporada passada als camps de futbol. En Cristian no recorda cap, és tímid i s’ha posat una mica nerviós davant els mitjans. En Rubén sí.

 

«La temporada passada vam anar a jugar a Vila-real i ens ho vam passar molt bé tots junts. Recordo l’anècdota que estàvem jugant contra el Còrdova i els estàvem guanyant 4 a 0 i vaig anar a parlar amb el meu entrenador, en Rafel Magrinyà, i li vaig dir que per què no deixàvem que el Còrdova xutés un gol i així ho vam fer. Els jugadors del Còrdova es van emocionar»