«No tenim on dormir»: dos joves extutelats converteixen un solar de l'Ajuntament de Tarragona en casa seva

Fa tres setmanes que s'han instal·lat en un cobert municipal amb matalassos i mantes | Un va arribar a Espanya en pastera i l'altre sota un camió, tots dos amb 16 anys
Els dos joves, asseguts al davant del cobert que han convertit en casa seva. A la dreta, un tercer home de 43 anys que també hi viu. | TarragonaDigital

 

Dos joves de 18 anys i origen magrebí han convertit el cobert d'un solar municipal de Tarragona en casa seva. Hi viuen des de fa tres setmanes, poc després de finalitzar la seva estança al centre de La Mercè. Van arribar a Espanya quan tenien 16 anys: un ho va fer en pastera i, l'altre, als baixos d'un camió. «Dormim aquí perquè no tenim on anar», asseguren. Tots dos reconeixen haver comès algun delicte, motiu pel qual se'ls va tancar l'expedient que els permetia continuar al centre de menors. Ara se'n penedeixen i demanen «ajuda» per poder treballar i dormir sota un sostre. 

Dos joves extutelats dormen en un cobert ubicat a Sant Pere i Sant Pau

Tenen 18 anys acabats de fer. Van néixer al Marroc i van arribar a Tarragona després de passar per Barcelona, Madrid i Jerez de la Frontera. Abans, van creuar el Mediterrani: un ho va fer amb pastera i, l'altre, sota els baixos d'un camió. D'això en fa dos anys. Ara viuen a Tarragona, en un cobert ubicat a un solar de Sant Pere i Sant Pau i propietat de l'Ajuntament de Tarragona. És per això que amaguen la seva identitat, perquè «no volem que la nostra família sàpiga que dormim al carrer»

Al cobert hi han instal·lat matalassos, un mirall i mantes. Es dutxen amb l'aigua de la font de la plaça Catalunya del barri i s'alimenten als menjadors socials. També viu amb ells un altre home, nascut al país i de 43 anys, que tampoc té on dormir. «Vam descobrir aquest lloc perquè vèiem com la gent venia a passejar els gossos», asseguren. 

Aquest és el cobert que els joves han transformat en casa seva, amb matalassos, un mirall i mantes. | TarragonaDigital

 

De la Mercè al carrer: les conseqüències d'haver comès un fet delictiu

Tots dos joves van viure durant uns mesos al centre La Mercè, gestionat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat de Catalunya. Tenien l'estatus de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA), atès que van arribar al país sols quan encara no havien complert els 18 anys. 

Reconeixen que van cometre algun delicte i van dormir al calabós durant la seva estada al centre. És per aquest motiu que, quan van arribar a la majoria d'edat, van ser expulsats. El seu expedient es va tancar per mal comportament i van acabar al carrer, una mesura adoptada per l'administració quan els joves tutelats cometen un delicte, des dels lleus fins als més greus. 

«Anàvem borratxos. Ens en penedim», lamenten. Ara, demanen ajuda per trobar feina i un lloc on dormir. «Vull tenir els papers en regla, treballar i viure en un pis pagant lloguer. No volem ocupar ni viure al carrer», diuen. 

Tanca que limita l'entrada al solar municipal ubicat a Sant Pere i Sant Pau, a tocar de l'antiga carretera del Pont d'Armentera. | TarragonaDigital

 

El solar on dormen, propietat de l'Ajuntament de Tarragona

L'espai on s'han instal·lat els joves i l'home de 43 anys és propietat de l'Ajuntament de Tarragona. Anteriorment era un pàrquing per camions, però fa anys que està en desús i tancat. De fet, l'entitat veïnal del barri va demanar la neteja del solar, que s'havia de convertir en pistes de bàsquet i futbol. Fins i tot es va canviar la qualificació urbanística del terreny perquè es pogués edificar. És per això que l'aparició dels joves ha aixecat polseguera entre el veïnat, que reclama la transformació del solar per poder aprofitar-lo. 

El consistori està assabentat de la situació dels joves i pròximament es pronunciarà. Mentrestant, els joves seguiran dormint sota el cobert que han convertit en quelcom semblant a casa seva. 

Cartell que anuncia que l'espai és propietat de l'Ajuntament de Tarragona. | TarragonaDigital

 

"🏊❗ TGN: La CUP demana mesures per incrementar l'ús de l'Anella Mediterrània" "🚲 Els carrils bici, una via útil per relligar els barris amb el centre de Tarragona?"