Tarragona finalitza la captura dels porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau

Els animals seran traslladats, de moment, al refugi La Bassa al Vendrell | Es buscarà adoptants per a ells i mentre no trobin una família d’acollida, l’Ajuntament n’assumirà la manutenció
Imatge d'un dels porcs vietnamites aquest matí de dilluns, nou de setembre, a la Muntanyeta, durant l'operatiu de control i captura. | Antonio Ramos

 

L'operatiu per reubicar la colònia de porcs vietnamites de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau cap el refugi animal La Bassa d'El Vendrell ha finalitzat aquest matí de dimarts, 10 de setembre, amb la captura dels dos garrins que quedaven.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

L'Ajuntament procedirà a netejar la zona i la Brigada Municipal arranjarà l'espai del parc de la Muntanyeta per «retornar-li el seu ús i la seva funcionalitat inicials».

 

Dos dies d'operatiu

L'operatiu es va iniciar a primera hora d'aquest matí de dilluns, 9 de setembre. L'Ajuntament de Tarragona ha activat un operatiu de control i captura dels porcs vietnamites de la Muntanyeta, al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau. En total, segons ha detallat la consellera de benestar animal Carla Aguilar-Cunill, s'han capturat un total de 13 porcs adults i 10 garrins. El dispositiu seguirà demà per capturar els pocs animals restants.

 

L’actuació està coordinada pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Tarragona, la Guàrdia Urbana, la Generalitat de Catalunya amb el Departament d’Agricultura i el cos d’Agents Rurals, l’entitat de defensa animal FAADA (Fundación para el Asesoramiento y Acción en defensa de los Animales) i veterinaris. 

 

L’acció ha consistit a capturar els porcs vietnamites, adormir-los i traslladar-los al refugi La Bassa del Vendrell per regularitzar la seva situació i on estaran controlats. Al refugi se’ls hi extraurà sang per fer l’analítica corresponent, se’ls hi posarà el xip identificatiu, se’ls esterilitzarà i, aleshores, passaran la quarantena per a la seva posterior reubicació final.

 

La intenció és signar contractes d’adopció d’un mínim de dos exemplars i, segons la consellera de Benestar Animal, Carla Aguilar, l’entitat FAADA -que és qui s’ocuparà dels tràmits- ja ha rebut algunes sol·licituds. Mentre no trobin una família d’acollida, l’Ajuntament n’assumirà la manutenció. En conjunt, el consistori calcula que el cost de tot el dispositiu i l’estada al refugi serà d’uns 15.000 euros.

 

No apropar-se a la zona de treball

 

 

Els porcs vietnamites petits s'ha capturat amb xarxes, mentre que amb els grans s'han fet servir dards. Per tant, per una qüestió de seguretat la Guàrdia Urbana ha acordonat la zona de treball del Parc de la Muntanyeta, per tal de no interferir amb la feina desenvolupada pels veterinaris i els agents

 

Una vegada finalitzi aquest operatiu, els serveis de neteja i la Brigada Municipal arranjaran i condicionaran l'espai del Parc de la Muntanyeta per retornar-li el seu ús i la seva funcionalitat inicials.

 

Un agent rural capturant a un dels porcs vietnamites de la colònia de la Muntanyeta. | ACN

 

 

Polèmica política al voltant dels porcs vietnamites

L'actuació d'aquest matí de dilluns és un nou capítol en la història de la colònia de porcs vietnamites, història que ha tingut un fort component polític. El passat mes de maig, abans de les eleccions municipals, l'anterior equip de govern municipal feia públic que la població de porcs vietnamites podria viure en un refugi, en un tancat que «milloraria les seves condicions de vida i la seguretat dels animals i del conjunt de la ciutadania». 

 

Aquesta iniciativa comptava amb el suport de l'associació Nova Eucària, una entitat animalista que s'ha bolcat, des del sorgiment d'aquesta problemàtica, en el suport i cura dels porcs vietnamites. Ara bé, amb el canvi de govern, la nova regidoria de Benestar Animal, en mans dels Comuns, va apostar per treure els animals del parc de la Muntanyeta. Una iniciativa que va comportar dures crítiques per part de la regidora socialista Sandra Ramos. 

 

Tres porcs vietnamites de la colònia de la Muntanyeta, al barri de Sant Pere i Sant Pau. | ACN