Sant Magí 2020: Sindriada solidaria al mercat central

19 d'agost: L'essència de la tradició i la pantalla salven el dia gran d'un Sant Magí de mínims

La festa esborra les aglomeracions | L'aigua i l'alfàbrega arribaran a set punts de la capital

El calendari  sap jugar i tot apunta que aquest dimecres hauria de ser 19 d'agost, dia de Sant Magí. Una de les festivitats més esperades de l'any a Tarragona  —sempre amb el permís de la Tecla—, que enguany arriba marcada per les restriccions sanitàries de la pandèmia  global més greu del darrer segle i amb una aposta resignada per blindar l'essència com a únic recurs per salvaguardar els mínims al copatró. És Sant Magí.

La incertesa  de la festa en un període no apte per festes s'ha traduït en un programa de mínims: celebració de tres dies amb els accents en cuidar la tradició i lluny de qualsevol acte massiu o multitudinari com la ja cèlebre 'Remullada', un dels grans buits al programa festiu que es pot consultar en aquest enllaç.

Tarragona celebra el dia de Sant Magí sense grans actes multitudinaris

Sant Magí 2020 neix de les limitacions per força major i s'estructura en tres pilars bàsics: un Ajuntament  disposat a blindar l'essència de la festa, el múscul d'unes entitats disposades a tot per garantir l'engranatge imprescindible i la complicitat de la pantalla de la televisió pública local,  TAC12, per arribar allà on la presència física enguany no pot arribar.

Imatge d'un 5de9 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona
El 5de9 de la Colla Jove, el seu castell insígnia, durant la diada de Sant Magí 2019 | Àngel Ullate

El moment central del dia, però, s'adapta però no es toca. L'aigua de Sant Magí i l'alfàbrega que mana la tradició arribaran a Tarragona i estaran com sempre a disposició dels veïns, enguany en un format innovador i pràcticament 'a la carta': amb set punts de distribució repartits al llarg i ample de la ciutat i que seran gestionats per diverses entitats, colles castelleres i associacions veïnals. De Ponent a la Pagesia passant per Sant Pere i Sant Pau, la tradició  no s'esborrarà aquest 19 d'agost.

La televisió local 'TAC 12' arribarà allà on les limitacions de la Covid-19 fan topall

Especialment rellevant serà enguany el paper de TAC12 com a braç teledirigit del patró de festes. La televisió pública ha preparat una programació  especial per suplir tot allò que no serà possible veure en persona, com ara la missa de l'Ermita de Sant Magí, a les 09.00 hores i que no serà accessible al públic. La pantalla  en  serà l'única via de contacte.

També entrarà en escena TAC12 amb les emissions especials d'un audiovisual sobre la vida i obra de Sant Magí (10.00 hores), les millors  diades castelleres de Sant Magí de cada colla de la ciutat (12.00 hores) o la tradicional professó  per la Part Alta que enguany no podrà sortir al carrer (19.00 hores). Tot allò que enguany haurà d'esperar al calaix troba en la televisió pública un suport  imprescindible per mantenir-se ben viu.

L'aigua de Sant Magí arribarà, malgrat tot, a set punts diferents de la ciutat

L'accent propi, però, no s'anul·la del tot i actes com les Matinades  (07.00 hores), les visites al Portal del Carro (10.00 hores) o la missa central (11.00 hores, enguany a la Catedral) es mantenen  a l'agenda, tot i que amb constants recordatoris d'aforament limitat. Diverses visites guiades a la Casa de la Festa de la ciutat també volen mantenir el vincle en un any difícil.

Imatge dels càntirs de l'Aigua de Sant Magí 2020
Els càntirs es distribuiran en vuit punts de venda, repartits per la ciutat | Twitter

És 19 d'agost i el dia no només vol aparentar-ho. Actes més que simbòlics com la professó submarina (11.30 hores), un concert de sardanes i cobla (18.30 hores, al Camp de Mart) i l'esperada tronada  de final de festa (20.00 hores) tampoc faltaran a la seva cita amb els tarragonins  durant la jornada.

En l'any més difícil per salvar la festa de  Sant Magí, Tarragona ha trobat les fórmules —i també un simpàtic bastó— per blindar els mínims de la celebració sense posar en risc una salut pública  que continua sent la màxima prioritat del moment, amb un Camp de Tarragona en innegable risc alt de rebrots de Covid-19. Malgrat tot, torna a ser 19 d'agost. Malgrat tot, torna a ser Sant Magí.