Pol Guasch

El tarragoní Pol Guasch guanya el Premi Llibres Anagrama

El jove poeta fa la seva primera incursió a la narrativa, 'Napalm al cor', una obra distòpica que explora la dissidència sexual i cultural

Pol Guasch va néixer a Tarragona fa vint-i-tres anys. Va formar-se en Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona, on ara hi exerceix de professor associat. Ha estat becat recentment pel King's College de Londres on també hi investiga sobre teoria literària contemporània. En el terreny de la creació, se l'havia conegut fins ara com a poeta i dos dels seus reculls ja havien estat guardonats amb els premis Francesc Garriga i López-Picó.

Amb Napalm al cor,  Guasch ha fet la seva primera incursió a la narrativa i ha aconseguit ser el guanyador més jove d'una de les distincions de més prestigi actual a la literatura catalana, el Premi Llibres Anagrama, que arriba a la seva sisena edició i que està dotat amb 6.000 euros. La novel·la, segons la descriu l'autor, és "una exploració de la manera que tenim de crear identitats col·lectives sobretot des d'espais de vulnerabilitat i opressió", Segons el portaveu del jurat Guillem Gisbert és "una suggeridora novel·la postnuclear".

En tot cas, és una obra que no defuig el llenguatge poètic i que se serveix de recursos extraliteraris com ara documents i fotografies. Guasch, interessat en la construcció d'identitats al marge i vinculat a les teories literàries LGBTIQ+ remarca que la dissidència sexual i cultural són temes claus a la novel·la, estructurada a partir d'una distopia protagonitzada per una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada.

Llibres Anagrama, un premi de prestigi

El Premi Llibres Anagrama és un guardó acabat d'arribar al panorama de la literatura catalana però que, malgrat la seva dotació modesta, ha assolit en pocs anys un prestigi indiscutible. Jambalaia d'Albert Forns, la multitraduïda La memòria de l'arbre de Tina Vallès o l'exitosa Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà han precedit Napalm al cor, en un jurat que vol distingir-se per donar veu a autors joves i encara poc coneguts. Pol Guasch comptarà amb una campanya de promoció important, en el que pot ser l'inici d'una carrera important per a l'escriptor tarragoní.

La novel·la es publicarà el pròxim mes de març, i la mateixa editorial en farà una versió en castellà que es preveu que surti entre maig i juny.