Pla obert d'un grup de nens llençant-se en un trineu en un dels carrers nevats d'Horta de Sant Joan

Escoles tancades, pistes de gel als carrers i transport suspès és l'escenari post temporal a la Terra Alta

Els ajuntaments s'aboquen a tirar tones de sal, acabar de netejar les acumulacions de neu i revisar desperfectes

Escoles en serveis mínims o tancades, transport escolar suspès, carrers gelats i acumulacions de neu que fan patir. Aquestes són les conseqüències de la històrica nevada que el temporal Filomena ha deixat a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Als pobles més afectats escampaven sal aquest diumenge fins a altes hores de la matinada, però els pobles s'han despertat amb els carrers altra vegada gelats, com autèntiques «pistes de gel» que dificulten la mobilitat. Arnes, Horta de Sant Joan, Gandesa o Batea, entre altres, han reprès ben d'hora les tasques de neteja amb les brigades municipals i molts voluntaris a ple rendiment. Les escoles estan tancades o oferint serveis mínims a la comarca.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A Arnes han recuperat el subministrament elèctric amb dos generadors que s'instal·laven aquest diumenge però segons informa Endesa encara hi ha una desena d'abonats amb problemes a la línia de baixa de tensió. Aquest migdia arribava al municipi, des de Tarragona, el tercer generador que ha de permetre restablir el subministrament al càmping Els Ports i algunes masies habitades. «Han passat la nit sense llum. L'Ajuntament vam fer arribar amb tractors grups amb gasolina i almenys han pogut passar la nit amb les neveres i les estufes en funcionament», ha lamentat l'alcalde d'Arnes, Joaquim Miralles.

Primer pla d'un vehicle i una pala colgats de neu en un dels carrers que ja s'han netejat a Arnes.
Un vehicle i una pala colgats de neu en un dels carrers que ja s'han netejat a Arnes. | ACN

Les gairebé 72 hores sense llum que es van patir als pobles terraltins després del Gloria, s'han reduït a 12 hores aquest cap de setmana, però dies abans de l'arrobada de Filomena el consistori i la delegació del Govern a l'Ebre havia reclamat insistentment a la companyia energètica que calia estar preparats davant les alertes meteorològiques. «Amb el precedent del Gloria, vam ser molt pesats. Ens van dir que hi havia generadors preparats molt prop. És veritat que hi ha hagut problemes a molts pobles i vam aconseguir que arribessin els generadors amb la màxima rapidesa possible», ha explicat Miralles.

Transport i escola aturats

Vuit escoles de la Terra Alta estan tancades aquest dilluns i les altres quatre han ofert serveis mínims. També l'escola de la Serra d'Almos, a la Ribera dEbre, ha tancat. El transport escolar a la comarca terraltina està suspès, també la ruta entre Tivissa i Móra d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, i els autobusos de transport públic no circulen entre Tortosa i Vallderoures (Matarranya), i Tortosa i Batea.

La neu també ha esfondrat els sostres de les pistes de pàdel de Batea i Gandesa però de moment no s'han de lamentar altres desperfectes. Durant el dia, i sobretot aprofitant les hores de migdia en les quals ha sortit el sol i revé el gel i la neu, s'estan revisant masies, granges i altres infraestructures de les zones perimetrals dels pobles on encara no s'hi havia pogut accedir per l'impressionant gruix de neu que s'acumula. «Fem recorreguts pels camins on encara no hem pogut arribar. Retirem les rames dels pins caigudes i veurem què ens trobem», ha dit l'alcalde d'Arnes. «Acabem de repassar els carrers on quedava neu, i on detectem plaques de gel tirem sal perquè es vagi desfent. Ara pujarà una mica la temperatura i hem d'aprofitar per acabar de netejar els carrers que falten», ha afegit l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Jordi Martín.

Pla general de l'alcalde d'Arnes, Joaquim Miralles, i veïns del poble retirant neu per poder instal·lar un tercer generador elèctric al municipi.
L'alcalde d'Arnes, Joaquim Miralles, i veïns del poble retirant neu per poder instal·lar un tercer generador elèctric al municipi. | ACN

Els pròxims dies caldrà estar atents a les acumulacions de neu a les teulades. «Hi ha teulades tocades de quan el Gloria i el pes que tenen ara, amb més 60 o 70 centímetres de neu, pot provocar danys», ha alertat Miralles. L'alcalde ha subratllat que aquesta neu és diferent perquè l'any passat la neu va fer d'esponja de l'aigua i tenia més pes, però «hi ha perill». En aquest sentit, els carrers s'han netejat a Arnes per la part central, de manera que la gent transiti lluny de les façanes i s'evitin accidents en cas que hi hagi esllavissades de neu des de les teulades.