Móra d'Ebre acull la capella ardent de Neus Català

La consellera de Justícia, Ester Capella, l'ha visitat aquest diumenge
La capella ardent de Neus Català, morta aquest dissabte als 103 anys, s'ha instal·lat al tanatori de Móra d'Ebre. | ACN

 

La capella ardent de Neus Català rep familiars, amics i autoritats des de les deu matí d'aquest diumenge al tanatori de Móra d'Ebre. La seva filla, Margarita Català, ha explicat que va morir tranquil·la i conscient fins a l'últim moment. «He pogut estar al seu costat l'última setmana, parlar-hi i hem cantat cançons revolucionàries», ha afirmat emocionada.

 

Català ha destacat que el millor llegat que els hi ha deixat la seva mare són els valors i l'educació transmesa, la d'una dona «lluitadora». Està previst que el funeral se celebri el dimarts a les dotze del migdia al tanatori de Móra, una cerimònia que serà oberta i en la que es preveu que hi assisteixi una àmplia representació del Govern. Familiars i amics li donaran l'últim adéu en un acte més íntim al tanatori de Móra d'Ebre.

 

La consellera Capella, que ha visitat aquest diumenge el tanatori de Móra d'Ebre, amb la filla de Neus Català, Margarita. | ACN

 

La consellera de Justícia visita la capella ardent de Neus Català

La consellera de Justícia, Ester Capella, creu que «el millor homenatge que podem fer a Neus Català és impedir que l'extrema dreta estigui representada a les institucions de l'estat espanyol i de Catalunya». En declaracions als mitjans des del tanatori de Móra d'Ebre, Capella ha considerat que la seva pèrdua «ens interpel·la a lluitar contra l'oblit» i a «seguir treballant en polítiques de memòria».

 

La consellera ha destacat que Català va dedicar «tota la seva vida a explicar què passava als camps d'extermini» i que va ser «la veu» perquè «el patiment de les dones» que van passar-hi «no quedés en l'oblit». «La Neus Català representa la voluntat de combatre el totalitarisme, el feixisme i el nazisme i per tant representa millor que ningú la lluita contra l'oblit», ha afirmat. «La seva manera de combatre el nazisme no era un altre que veure tot allò que passava per poder-ho explicar perquè no tornés a passar», ha afegit.

 

Finalment, Capella ha destacat que la lluitadora antifeixista ens deixa «un llegat inabastable de compromís i de lleialtat al país» i ha recordat que un dels «darrers actes que va fer Català va ser anar a votar» al referèndum de l’1 d’octubre. A més, ha destacat que era una dona «republicana, feminista i d’esquerres».

 

Més reaccions a la mort de Neus Català

La presidenta de l'Amical de Ravensbrück Anna Sallés ha afirmat que amb la mort de Neus Català es perd una de les figures més «notòries» de la lluita republicana i antifeixista. Sallés ha recordat la lluita feminista de Català i la «inesgotable» tasca que va fer perquè cap de les dones que havien patit les barbàries dels camps de concentració nazis caigués en l'oblit. «Era una demòcrata de pedra picada i comunista fins al final», ha assegurat la presidenta de l'Amical, fundada i presidida per Català, durant la seva visita a la capella ardent aquest diumenge. Així mateix, Sallés ha destacat que Català va votar a l'1 d'Octubre malgrat que li restaven ja poques forces, una mostra segons el seu parer, de la voluntat constant a favor de la democràcia.

 

L'exconseller i exlíder d'Iniciativa per Catalunya - Verds Joan Saura ha subratllat el paper de Neus Català en la lluita per la democràcia tant a l'Estat Espanyol com a França i a Catalunya. En el seu pas per la capella ardent de la lluitadora antifeixista instal·lada al tanatori de Móra d'Ebre, Saura ha afirmat que en un moment en què la política està «mal vista», Català és un «referent polític i moral», ja que «mai es va cansar per lluitar per les llibertats i la democràcia». «És una persona que portarem sempre dintre i que ha estat meravellosament lúcida fins als últims moments», ha conclòs.

 

També et pot interessar