Contenir l'erosi贸 i afavorir la regeneraci贸: prioritats a la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre

Comencen a Flix els treballs per restaurar els espais forestals que abastaran, principalment, zones arbrades amb pendent dins del per铆metre
Contenir l'erosi贸 i afavorir la regeneraci贸: prioritats de l'actuaci贸 urgent a la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN

 

L'empresa p煤blica Forestal Catalana ha iniciat al terme municipal de Flix els treballs urgents per contenir l'erosi贸, evitar plagues i afavorir la regeneraci贸 forestal de la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre del passat juny. Unes tasques que s'allargaran fins a l'estiu de l'any vinent i que se centraran en les zones arbrades amb pendent. El Departament d'Agricultura t茅 previst invertir 2,2 milions d'euros, pels quals els propietaris no hauran de pagar.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

Els operaris estan tallant els arbres afectats pr貌xims a la xarxa de camins i carreteres, que s'apilen per generar estella, aix铆 com creant feixines de terra per reduir la velocitat de l'aigua. Els treballs afectaran nom茅s una part dels espais afectats, aquells que disposin de material vegetal i es deixaran aquells que nom茅s concentren matolls, que s'hauran de regenerar per ells mateixos.

Comencen a Flix els treballs per restaurar els espais forestals | ACN

 

El director general de Desenvolupament, Oriol Anson, ha visitat els treballs que han comen莽at a Flix aquest dilluns. Els operaris talen arbres que s'han de retirar per permetre sanejar els boscos cremats i, especialment, aquells afectats que es troben prop dels camins i la xarxa vi脿ria per evitar possibles 芦accidents禄 per caiguda deixant una franja de deu metres a banda i banda. En les zones arbrades amb pendent per on va passar el foc, la tala d'arbres serveix per construir feixines en posici贸 perpendicular que evitin els efectes de l'erosi贸 en el cas de pluges. Aquesta 煤ltima actuaci贸 abastar脿 entre 70 i 90 hect脿rees de terreny, segons Agricultura.

Addicionalment, Forestal Catalana efectuar脿 un control de fongs i insectes, per evitar que aprofitant l'estat actual del bosc cremat puguin proliferar de forma incontrolada. Aix貌 obliga a retirar r脿pid la fusta afectada i fer un seguiment de possibles focus d'insectes i fongs perforadors. El pla de mesures urgents es complementa amb la revisi贸 de la xarxa vi脿ria de la zona afectada.

Les tasques, sobre el paper, s'allargaran pr脿cticament un any i abastaran els vuit municipis afectats per l'incendi. Tractant-se d'actuacions urgents considerades d'utilitat p煤blica, Agricultura assumir脿 en la seva totalitat la inversi贸 de 2,2 milions d'euros prevista i els propietaris no hauran de posar diners. Segons ha reconegut, per貌, l'enginyer forestal del Departament d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Eusebi Casanova, s'estendran sobre una part molt petita de les poc m茅s de 4.000 hect脿rees forestals afectades 鈥攄e m茅s de 5.000 en total鈥, la pr脿ctica totalitat en mans de propietaris particulars.

芦En moltes zones no es far脿. Per fer estos treballs calen diversos condicionants: que hi hagi un pendent elevat i material suficient per construir les feixines. Si tenim una zona amb pendent que sempre ha estat matollar i no hi ha fusta per fer les feixines, tot i fer-les no podran complir l'objectiu de consolidar el terreny. Aix貌 no t茅 sentit禄, ha apuntat Casanova, qui ha apuntat que la durada i l'extensi贸 dels treballs no es pot avan莽ar amb precisi贸 per la possibilitat d'entrebancs des del punt de vista orogr脿fic i l'aparici贸 de tasques en alguns llocs puntuals.

Amb tot, Anson ha avan莽at que la voluntat del Departament, d'acord amb els t猫cnics, 茅s que un cop executades aquestes mesures 芦cal donar l'oportunitat al terreny perqu猫 es regeneri tot sol禄. En el cas de les zones de matolls afectades, amb gran capacitat de rebrotar, aquesta regeneraci贸 es dona pr脿cticament per descomptada. 芦Alguna intervenci贸 de regeneraci贸 es podria plantejar a llarg termini si la zona no es regenera sola. Els t猫cnics diuen que ho far脿 sola. Hem d'esperar un temps perqu猫 faci el seu cam铆禄, ha subratllat. Com a m铆nim, caldr脿 esperar tres anys per comprovar-ho.

Aprofitament de la fusta

De moment, els arbres talats per aquestes tasques d'urg猫ncia s贸n apilonats prop dels camins fins que una empresa que disposi de m脿quines estelladores es desplaci a la zona contractada per la Generalitat per triturar la fusta en estelles. Una biomassa que s'enviar脿 per abastir edificis p煤blics de Catalunya que disposin de calderes que cremen aquest combustible vegetal.

Altra cosa ser脿 l'aprofitament de la fusta dels arbres cremats a la zona de l'incendi. En aquest cas, tan Anson com Casanova han recordat que ser脿 responsabilitat dels propietaris afectats, que en podrien fer un aprofitament. 芦Se'ls donar脿 l'opci贸 que individualment o amb associacions, s'organitzin. La fusta 茅s seva i pot tenir un valor econ貌mic, per貌 ho han de gestionar ells禄, apunta l'enginyer forestal. Aix貌 ser脿 en una segona fase, un cop hagin passat uns mesos i s'hagin avan莽at les actuacions urgents. Amb tot, Casanova no descarta que l'administraci贸 intervingui posteriorment de forma 芦complement脿ria禄 en alguns espais si finalment els mateixos propietaris decideixen no intervenir.

Divendres, la consellera d'Agricultura, Teresa Jord脿, va anunciar als alcaldes que, al marge d'aquesta inversi贸 en mesures urgents de 2,2 milions d'euros, la Generalitat aportar脿 una l铆nia de cr猫dits sense inter猫s als propietaris rurals per recuperar la capacitat productiva de les seves explotacions i invertir脿 3,5 milions d'euros en intervencions de prevenci贸 d'incendis que inclouen l'expansi贸 del regadiu per trencar la continu茂tat forestal.

"鉂桳es contundents reclamacions de la Ribera d'Ebre al president Torra" "馃敶URGENT: 5 ferits en un accident entre 4 cotxes a l'N-420"