Exterior de l'Hospital Comarcal d'Amposta

Creix la pressió assistencial i es reorganitza l'activitat quirúrgica per dos brots als hospitals de l'Ebre

El percentatge de positius asimptomàtics també augmenta a les escoles de Tortosa

La pressió assistencial creix als hospitals de les Terres de l'Ebre. Hi ha 71 pacients ingressats per Covid i 7 a l'UCI. Salut reorganitzarà l'activitat quirúrgica que s'ha hagut de suspendre, amb excepcions, a Amposta i a Tortosa, per brots que afecten una trentena de professionals sanitaris contagiats i més d'un centenar en quarantena. A l'Hospital Verge de la Cinta s'ha reduït l'activitat quirúrgica a intervencions urgents, oncològiques i de cirurgia major. Les dades a les escoles de Tortosa també han empitjorat amb més d'un 6% de positius als últims centres cribrats. Hi ha 64 grups aïllats a Tortosa, de 80 al total del territori.


Les dades de contagi a les Terres de l'Ebre han tornat a empitjorar les últimes hores. Amb un risc de rebot de 704 punts, a ciutat com Tortosa i Amposta i Roquetes on ja s'apliquen mesures excepcionals des del 5 d'octubre, s'ha tornat a disparar per sobre dels mil punts. «L'augment de casos és exponencial i ha augmentat la mitjana de l'edat de les persones que són positives i sabem que en uns dies tindrà un efecte en la pressió assistencial sanitària i en els ingressos hospitalaris i a l'UCI», ha alertat Lleixà.

Però la pressió assistencial als hospitals ja s'ha intensificat. S'aplica des de la setmana passada la primera fase del Pla de Contingència i hi ha aquest dilluns 71 pacients ingressats per Covid (23 al Verge de la Cinta, 29 a la Santa Creu de Jesús, 4 a Móra d'Ebre i 15 a Amposta) i 7 ingressats més a l'UCI.

A l'Hospital Comarcal d'Amposta i a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa hi ha dos brots de coronavirus que han afectat molts professionals sanitaris. En el cas d'Amposta, la setmana passada es van tancar les dues plantes de l'hospital i es va limitar l'activitat quirúrgica a cirurgies majors ambulatòries. La detecció d'un altre brot durant el cap de setmana, amb 27 professionals sanitaris contagiats i 114 aïllats en quarantena, ha obligat al Verge de la Cinta a atendre només les intervencions urgents, oncològiques i de cirurgia major. Juntament amb l'atenció primària hi ha 36 sanitaris contagiats i 134 en quarantena al territori.

«Intentarem donar una resposta i organitzar-nos en l'àmbit territorial per poder mantenir totes les cirurgies que es pugui, no només les oncològiques i urgents, sinó les d'aquelles persones que estan esperant en aquests moments una intervenció», ha apuntat Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre. D'altra banda, no es contempla reubicar de nou la unitat materno-infantil a la Clínica Terres de l'Ebre però sí activitat quirúrgica o ingressos, si fos necessari.

La setmana vinent estarà habilitada la nova unitat de Semicrítics de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa que augmentarà la capacitat de llits de cures intensives. Actualment l'UCI té 11 llits més 5 addicionals que es van habilitar de forma provisional en una ala de les sales de part. La nova unitat disposarà de 6 llits per a malalts crítics i 9 habitacions dobles preparades per convertir-se en 9 llits més d'UCI si és necessari.

També s'està preparant la quarta planta de l'antiga residència d'avis d'Amposta, amb 17 llits, per acollir malalts Covid amb necessitats de cures de baixa intensitat i la segona planta de la Residència de Batea o el Goleró a Deltebre (per aïllar persones dels centres residencials). També s'estan habilitant nous espais sanitaris fora dels CAP per fer PCR i per a la campanya de vacunació de la grip.

Finalment, aquest dilluns s'ha posat en marxa l'alberg de Sant Jaume d'Enveja per aïllar temporers de la campanya dels cítrics o de l'oliva o també ciutadans del territori que necessiten fer aïllament i no poden fer-ho als seus habitatges. L'alberg també acollirà infants en aquesta situació però hauran d'estar acompanyats d'una persona adulta.

Més asimptomàtics a les escoles de Tortosa

Els resultats als últims centres escolars cribrats a Tortosa també han registrat un percentatge més alt de contagiats que les primeres setmanes d'aquesta campanya comunitària. D'una mitjana de l'1,3% de positius, i un màxim del 4,7% a l'Institut Despuig, s'ha passat a percentatges per sobre del 6% a les escoles Cinta Curto i Sant Llàtzer i del 10,3% a les Teresianes (on també es cursa educació superior obligatòria). A l'escola de la Mercè, on a més dels alumnes es van fer les PCR 52 famílies, el percentatge provisional és del 2,7%.

El cribratge acaba aquest dilluns amb la recollida de les últimes mostres a l'Institut Dertosa però Salut i Educació han decidit ampliar la campanya a l'escola-institut Daniel Mangrané de Jesús aquesta setmana, i fer cribratges massius la setmana vinent als instituts de Roquetes i Amposta.

Com a resultat dels cribratges, hi ha actualment 64 grups aïllats a Tortosa tot i que es descarta tancar els centres amb molts grups estables confinats, ja que són resultat d'un cribratge preventiu on es detecten els alumnes contagiats asimptomàtics. Al Baix Ebre, hi ha dos grups aïllats més, a Deltebre i Lligallo. També hi ha 10 grups escolars confinats al Montsià —5 a Amposta, 3 a Sant Carles de la Ràpita, i 2 a Ulldecona—, 1 a la Terra Alta —a Vilalba dels Arcs—, i 3 a la Ribera d'Ebre. En aquest últim cas els aïllaments s'han produït pels positius de professors d'especialitats i afecta un grup a Móra la Nova, un a Riba-roja d'Ebre i a la Palma d'Ebre, on l'escola està tancada perquè només hi ha un únic grup estable comunitari.

Centres i residències

La preocupació per contagis en residència recau ara mateix en el centre residencial de gent gran VIMA de Sant Carles de la Ràpita on hi ha 50 usuaris positius, 10 dels quals han hagut de ser traslladats a centres sanitaris, i 14 treballadors contagiats. Encara queden resultats pendents en aquest centre. També hi ha un usuari contagiat a la residència d'avis de Gandesa.

Pel que fa als centres residencials per a persones amb discapacitat hi ha 17 casos positius entre usuaris i professionals.