Cinc membres d'una família i una cirurgiana de l'HVCT, primers positius de coronavirus a les Terres de l'Ebre

El cas de la doctora obliga a aïllar 18 professionals de l'hospital i s'unifica a Tortosa el servei de cirurgia
Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | cedida

 

 

Salut confirma sis positius de coronavirus a les Terres de l'Ebre. Es tracta de cinc persones d'una unitat familiar de Tortosa (Baix Ebre) que s'haurien contagiat en un viatge a Conca amb familiars que eren positius en covid-19. Són quatre dones, de 18, 48, 75 i 69 anys i un home de 52 anys. La dona de 69 anys està ingressada a l'Hospital Verge de la Cinta però està estable. La sisena contagiada és una cirurgiana del mateix hospital, de 30 anys i resident a Ulldecona (Montsià), però es desconeix encara on l'ha pogut contreure. Això ha obligat a aïllar a domicili a tots els membres de l'equip de cirurgia durant 14 dies. Són 18 professionals que són altres cirurgians, anestesistes, persona d'infermeria auxiliars i zeladors.

 

El servei quirúrgic s'ha reorganitzat. S'han anul·lat totes les intervencions que no siguin urgents i s'ha unificat a Tortosa el servei dels hospitals Verge de la Cinta i Amposta per tal de cobrir les baixes dels metges confinats. Els cirurgians de l'Hospital Comarcal d'Amposta estan suplint les baixes dels cirurgians aïllats i només s'operaran urgències i si és possible, els malalts oncològics. També s'està habilitant una planta i reforçant la unitat de crítics per si hi ha més contagiats que necessitin ingrés.

 

«Protegir els professionals sanitaris»

Hi ha altres mesures excepcionals que ha explicat Maria José Rallo, directora de l'Hospital de Tortosa, com atendre totes les visites preferents per telèfon i reprogramar les successives que no es puguin fer també a distància. «Intentem disminuir l'activitat l'hospital per intentar protegir els professionals perquè són un dels col·lectius més vulnerables a contagiar-se però són els que han d'atendre la població», ha insistit Rallo. «Amb el coronavirus, un 80% de la població no patirà una patologia greu, serà similar a una grip, però hi ha un 20% amb patologies greus que són els nostres pacients vulnerables i la gent que s'ha de protegir. Estem preparant hospital per atendre aquests pacients», ha afegit.

 

S'estan alliberant llits a hospitalització per evitar situacions de col·lapse en l'àmbit d'urgències. «Necessitem tenir els professionals, després de veure què ha passat a cirurgia, i ho hem d'evitar. Que la gent només visiti urgències quan sigui urgent i per consultes hi ha el 061 i els metges de primària que estan al peu del caní donant resposta a la ciutadania i fem un ús molt racional dels serveis sanitaris en aquests moments. SI contenim la propagació serà tot més fàcil», ha demanat la directora del Verge de la Cinta.

 

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Els primers contagiats ebrencs

Una de les sis contagiades per coronavirus a l'Ebre està ingressada però estable i la resta, amb simptomatologia lleu, estan aïllats als seus domicilis. La pacient ingressada és una dona de 69 anys. És una de les membres d'aquesta família de Tortosa que s'ha infectat, juntament amb tres dones més de 18, 48, 75 anys i un home de 52. Es van contagiar en un viatge a Conca on van estar en contacte amb familiars que han donat positiu en covid-19.

 

La sisena és una cirurgiana de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i encara s'investiga com s'ha contagiat, potser pel contacte amb alguna persona de fora de l'hospital que havia estat a Madrid, però aquest supòsit encara no s'ha confirmat. La doctora té 30 anys i resideix a Ulldecona, al Montsià, i té simptomatologia lleu. Ella i tots els membres de l'equip de cirurgia, així com 11 infermers, zeladors i professionals amb qui va estar en contacte han estat aïllats als seus domicilis durant 14 dies. La directora de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha afegit que el servei d'epidemiologia està fent enquestes a tots els contactes per preveure que el nombre de contagiats pugui afectar.

 

Evitar el col·lapse

Conrad Casas, sotsdirector de salut pública a Tarragona i l'Ebre, ha apuntat que l'objectiu principal amb les mesures de contingència és alentir la transmissió de la malaltia i evitar l'aparició sobtada de molts casos en un dia o pocs dies, que podrien «comprometre el sistema sanitari» i col·lapsar-lo. Casas s'ha mostrat optimista en la possible propagació a Tortosa, perquè el brot està en fase de control. «Tenim un bon pronòstic, primer perquè en general a Catalunya, la grip estacional està en fase descendent i l'altra, en el cas concret de Tortosa, les sis persones i els seus contactes estan perfectament identificats, es coneix la cadena de transmissió de tots ells i les persones de l'entorn proper, els contactes estrets, estan aïllament domiciliari», ha destacat. Així i tot, no es descarta que apareguin nous casos. «És esperable que n'apareguin en els pròxims dies perquè l'efectivitat de les mesures les veurem en 10 o 15 dies», ha assenyalat Casas.

 

La regió sanitària de l'Ebre, a més del 061 i el 112 per emergències, ha demanat que es faci difusió a la ciutadania del seu telèfon —977 448 817—, per atendre consultes i ha reforçat tots els serveis d'atenció ciutadana dels Centres d'Atenció Primària i consultoris locals.

 

"⚠ El despoblament rural: el fet que no aconsegueix frenar ni un creixement de l'economia" "🚧 L'esperada i insistida demanda per dinamitzar la comarca del Montsià"